Вредно или полезно е палмовото масло?
Около този продукт кипят много спорове. Едни специалисти казват, че е вреден, а другите казват, че това е един уникален продукт, който влияе благотворно на организма. Е, вредно или полезно е палмовото масло?
В тази статия Вие ще получите отговор на този въпрос, а също и за производството му и как се използва. Много разпространено се използва в детското хранене, ще разберете как влияе то на детския организъм.
Вреда и полза
Продуктът е разпространен по цял свят, той се използва широко в много сфери, предимствата му са ниската му цена в сравнение с другите растителни мазнини.
Готовият продукт се отличава с дълъг срок на годност. Веднага ще кажем, че има два вида на това масло – хранително и техническо. Първият тип се използва в хранителната промишленост за приготвяне на храната за децата, в млечните продукти (извара, мляко, сирене, майонеза, печива). Използват го и като обикновено масло, например за пържене.
Вторият тип се използва в козметиката и за производството на смазочни материали. Има и още един подтип на маслото – червено масло. То се използва за оздравяване на организма, поддържа зрението, зъбите, кожата.
Както виждате, използва се в много сфери. Но какво представлява палмовото масло?
От какво се прави?
Този продукт се получава от плодовете на маслодайната палма. Историята на маслото започва в дълбокото минало, използвали са го още преди пет хиляди години. Родината на дървото се смята, че е Западна Африка. Но сега основен доставчик на готовия продукт е прието да се смятат страните от Азия, а лидерските места по доставка заема Малайзия. В Малайзия се произвеждат 20 милиона тона масло на година. И това е огромен бизнес. Тези многобройни страни снабдяват с палмово масло целия свят.
Маслодайните палми са с огромни листа. Те растат само в страните с тропичен климат. Дърветата са много високи и когато дойде време да се събират плодовете им, листата им се режат с дълги пръчки, а след това и плодовете им. От мекотата на плодовете се получава и палмовото масло. Мекотата се вари, задушава се и след това се изстисква. Процентът на съдържание на масло е 49. Полученият продукт е с жълто-оранжев цвят, има приятен аромат и сладникав вкус.
Свойствата на маслото
Сигурно вечно ще има спорове за негативните и положителните свойства на палмовото масло. Освен потвърдените му свойства, около палмовото масло има и много митове. Например за това, че то не се обработва от организма, че е забранено в развитите страни, че може да се използва само за произвеждане на сапун.
Полезни свойства
- Рекордно съдържание на витамин Е, който се бори със свободните радикали, което способства профилактиката на ракови болести.
- В състава си има триглицериди, които се усвояват бързо и подпомагат повишаването на енергията, без да попадат в кръвта. Този продукт би бил полезен за хората, които следят фигурата си. подпомага обработването и на другите мазнини.
- Олеинова и линолова киселина – намаляват нивата на холестерола. Киселините следят за здравето на ставите, костите и кожата.
- Провитамин А – влияе благотворно на зрението.
Вредни свойства
- В състава има наситени мазнини и употребата на палмовото масло в големи количества се отразява негативно на сърцето и съдовете.
- Палмовото масло се втечнява при високи температури, затова то не излиза от организма напълно. Останалата част остава под формата на шлаки в организма ни.
- В детските смеси маслото вреди. Храносмилането на детето се влошава, а калцият не се усвоява напълно, което се отразява негативно върху развитието на малкото.
Светът е полудял, в тропичните страни се изсичат гори, а на тяхно място се засаждат маслодайни палми, защото това е много доходоносен бизнес. Повече от половината от продуктите днес са направени с използването на палмово масло.
Съставът на продукта е съпоставим, например едни вещества предизвикват заболявания на сърцето, а други пък помагат да се справим с тях. Но рискът от развитие на рак се повишава. А линоленовата киселина присъства и в други масла, при това в по-големи количества.
Най-полезно е червеното масло, то преминава умерена обработка и губи по-малко от полезните си вещества. Защо крещят всички в един глас, че палмовото масло е вредно?
Защото в последно време в храната не се използват полезните сортове, а техническо масло, което е в пъти по-евтино. В днешно време това е забранено, но е много трудно да се изясни кое масло е използвано при направата на крайния продукт, почти невъзможно е.
Използването му в промишлеността и в храните на децата
От менюто на децата палмовото масло е най-добре да се изключи. Все пак не можем да сме сигурни, че производителите са добросъвестни. Маслото не се обработва от организма ни напълно, а за организма на децата това е непосилно натоварване, а пък за канцерогените даже няма и да отваряме дума.
Смесите, пюретата, соковете с добавено палмово масло могат да предизвикат при децата алергии, да повлияят негативно върху развитието им. Затова четете внимателно етикетите със състава и се опитвайте да давате на детето си натурални продукти.
Продуктите със съдържание на палмово масло могат да се отразят отрицателно върху състоянието и на голям човек, а в някои случи дори могат да са опасни. Много производители не пишат, че в състава на продукцията им се съдържа палмово масло. Просто пишат "продукт от сирене“, "продукт от извара“. Съветваме Ви да се отнасяте към тези надписи в повишено внимание. Не е ясно какво има в състава на продуктите на тези производители, но със сигурност няма нищо натурално в тях.
Дали да ядете продукти с палмово масло, или не, решавате Вие. Но ако все пак сте решили да добавите в хранителния си режим такива продукти, избирайте продукти с качествено масло.
Използване в козметиката
В козметиката палмовото масло се използва в добра насока. То оказва прекрасно въздействие върху кожата: овлажнява я, спасява я от лющене и сухота, оказва антиоксидантно действие, защитава от бръчки и пигментни петна.
Средствата с палмово масло могат да се използва почти при всеки тип кожа и при различни проблеми. То е подходящо за увиснала кожа, чувствителна, възпалена, лющеща се, раздразнена. Тези средства подаряват на кожата еластичност и разтегливост. Ако се въоръжите с палмово масло, можете да подобрите състоянието не само на лицето и тялото си, а и на косата си. След като ги използвате, косата Ви ще стане по-еластична, ще бъде защитена от стреса и от околната среда.
С помощта на палмовото масло можете да се избавите от пърхота, да овлажните и защитите косата си от ултравиолетовите лъчи и топлинното въздействие на сешоара и пресата. Косата Ви ще стане по-здрава, за тази цел сложете в маската си млечни продукти.
Още веднъж ще кажем, Вие решавате дали да използвате палмово масло, или не. Но помнете, че в днешно време има много сурогатна продукция, а маслото от палмовите плодове е почти във всички продукти.