![За споровете около маслото от плодовете на палмите За споровете около маслото от плодовете на палмите](https://biomall.bg/image/cache/catalog/interesno-2019/06/vredno-ili-polezno-e-plamovoto-maslo/vredno-ili-polezno-e-plamovoto-maslo-900x200w.jpg)
Вредно или полезно е палмовото масло?
Около този продукт кипят много спорове. Едни специалисти казват, че е вреден, а другите казват, че това е един уникален продукт, който влияе благотворно на организма. Е, вредно или полезно е палмовото масло?
В тази статия Вие ще получите отговор на този въпрос, а също и за производството му и как се използва. Много разпространено се използва в детското хранене, ще разберете как влияе то на детския организъм.
Вреда и полза
Продуктът е разпространен по цял свят, той се използва широко в много сфери, предимствата му са ниската му цена в сравнение с другите растителни мазнини.
Готовият продукт се отличава с дълъг срок на годност. Веднага ще кажем, че има два вида на това масло – хранително и техническо. Първият тип се използва в хранителната промишленост за приготвяне на храната за децата, в млечните продукти (извара, мляко, сирене, майонеза, печива). Използват го и като обикновено масло, например за пържене.
Вторият тип се използва в козметиката и за производството на смазочни материали. Има и още един подтип на маслото – червено масло. То се използва за оздравяване на организма, поддържа зрението, зъбите, кожата.
Както виждате, използва се в много сфери. Но какво представлява палмовото масло?
От какво се прави?
Този продукт се получава от плодовете на маслодайната палма. Историята на маслото започва в дълбокото минало, използвали са го още преди пет хиляди години. Родината на дървото се смята, че е Западна Африка. Но сега основен доставчик на готовия продукт е прието да се смятат страните от Азия, а лидерските места по доставка заема Малайзия. В Малайзия се произвеждат 20 милиона тона масло на година. И това е огромен бизнес. Тези многобройни страни снабдяват с палмово масло целия свят.
Маслодайните палми са с огромни листа. Те растат само в страните с тропичен климат. Дърветата са много високи и когато дойде време да се събират плодовете им, листата им се режат с дълги пръчки, а след това и плодовете им. От мекотата на плодовете се получава и палмовото масло. Мекотата се вари, задушава се и след това се изстисква. Процентът на съдържание на масло е 49. Полученият продукт е с жълто-оранжев цвят, има приятен аромат и сладникав вкус.
Свойствата на маслото
Сигурно вечно ще има спорове за негативните и положителните свойства на палмовото масло. Освен потвърдените му свойства, около палмовото масло има и много митове. Например за това, че то не се обработва от организма, че е забранено в развитите страни, че може да се използва само за произвеждане на сапун.
Полезни свойства
Рекордно съдържание на витамин Е, който се бори със свободните радикали, което способства профилактиката на ракови болести.
- В състава си има триглицериди, които се усвояват бързо и подпомагат повишаването на енергията, без да попадат в кръвта. Този продукт би бил полезен за хората, които следят фигурата си. подпомага обработването и на другите мазнини.
- Олеинова и линолова киселина – намаляват нивата на холестерола. Киселините следят за здравето на ставите, костите и кожата.
- Провитамин А – влияе благотворно на зрението.
Вредни свойства
- В състава има наситени мазнини и употребата на палмовото масло в големи количества се отразява негативно на сърцето и съдовете.
- Палмовото масло се втечнява при високи температури, затова то не излиза от организма напълно. Останалата част остава под формата на шлаки в организма ни.
- В детските смеси маслото вреди. Храносмилането на детето се влошава, а калцият не се усвоява напълно, което се отразява негативно върху развитието на малкото.
Светът е полудял, в тропичните страни се изсичат гори, а на тяхно място се засаждат маслодайни палми, защото това е много доходоносен бизнес. Повече от половината от продуктите днес са направени с използването на палмово масло.
Съставът на продукта е съпоставим, например едни вещества предизвикват заболявания на сърцето, а други пък помагат да се справим с тях. Но рискът от развитие на рак се повишава. А линоленовата киселина присъства и в други масла, при това в по-големи количества.
Най-полезно е червеното масло, то преминава умерена обработка и губи по-малко от полезните си вещества. Защо крещят всички в един глас, че палмовото масло е вредно?
Защото в последно време в храната не се използват полезните сортове, а техническо масло, което е в пъти по-евтино. В днешно време това е забранено, но е много трудно да се изясни кое масло е използвано при направата на крайния продукт, почти невъзможно е.
Използването му в промишлеността и в храните на децата
От менюто на децата палмовото масло е най-добре да се изключи. Все пак не можем да сме сигурни, че производителите са добросъвестни. Маслото не се обработва от организма ни напълно, а за организма на децата това е непосилно натоварване, а пък за канцерогените даже няма и да отваряме дума.
Смесите, пюретата, соковете с добавено палмово масло могат да предизвикат при децата алергии, да повлияят негативно върху развитието им. Затова четете внимателно етикетите със състава и се опитвайте да давате на детето си натурални продукти.
Продуктите със съдържание на палмово масло могат да се отразят отрицателно върху състоянието и на голям човек, а в някои случи дори могат да са опасни. Много производители не пишат, че в състава на продукцията им се съдържа палмово масло. Просто пишат "продукт от сирене“, "продукт от извара“. Съветваме Ви да се отнасяте към тези надписи в повишено внимание. Не е ясно какво има в състава на продуктите на тези производители, но със сигурност няма нищо натурално в тях.
Дали да ядете продукти с палмово масло, или не, решавате Вие. Но ако все пак сте решили да добавите в хранителния си режим такива продукти, избирайте продукти с качествено масло.
Използване в козметиката
В козметиката палмовото масло се използва в добра насока. То оказва прекрасно въздействие върху кожата: овлажнява я, спасява я от лющене и сухота, оказва антиоксидантно действие, защитава от бръчки и пигментни петна.
Средствата с палмово масло могат да се използва почти при всеки тип кожа и при различни проблеми. То е подходящо за увиснала кожа, чувствителна, възпалена, лющеща се, раздразнена. Тези средства подаряват на кожата еластичност и разтегливост. Ако се въоръжите с палмово масло, можете да подобрите състоянието не само на лицето и тялото си, а и на косата си. След като ги използвате, косата Ви ще стане по-еластична, ще бъде защитена от стреса и от околната среда.
С помощта на палмовото масло можете да се избавите от пърхота, да овлажните и защитите косата си от ултравиолетовите лъчи и топлинното въздействие на сешоара и пресата. Косата Ви ще стане по-здрава, за тази цел сложете в маската си млечни продукти.
Още веднъж ще кажем, Вие решавате дали да използвате палмово масло, или не. Но помнете, че в днешно време има много сурогатна продукция, а маслото от палмовите плодове е почти във всички продукти.