С какво девесилът е толкова полезен?
От целебните свойства на девесила са се възползвали предците ни от далечни времена. Тази лечебна билка се е отглеждала в европейските манастири и в аристократичните градини като ефективно средство срещу кашлица, възпаления и други заболявания. Съвременните учени разглеждат това растение като лекарство, козметично средство и кулинарна подправка. Какво му е специалното на това растение, как да го разпознаем и как да го използваме – подробна информация за всичко това ще намерите в тази статия.
Девесил – как изглежда и къде расте?
Големите жълти съцветия, които по форма приличат на слънчогледа, и листенцата на девесила се познават добре в африканските, азиатските и европейските страни. Навсякъде може да се види девесил, или както още е известно растението – див слънчоглед: край пътищата, по бреговете и горите, където има подводни реки.
Знаете ли, че някога славяните са вярвали, че билката има 9 изцеляващи сили, а китайците и приписвали способността да лекува 99 болести.
Ботаниците отделят над сто вида от това растение. То може да се развива и като едногодишно, и като многогодишно. В научната литература девесилът (Iluna) се описва като висока диворастяща култура от семейство Сложноцветни. Стъблата и са прави и достигат 2.5 метра височина, има сърцевидни листни пластини и ярко-жълти или оранжеви едри цветове.
Химичен състав на девесила
Независимо от това колко пищно расте девесилът и колко големи са цветовете на дълголетника, най-полезната му част е коренът. Неговите целебни характеристики са обусловени от редица полезни вещества. В 100 грама суровина се съдържа:
- Инулин;
- Етерично масло;
- Полизахариди;
- Смоли;
- Сапонини;
- Алкалоиди;
- Аскорбинова киселина;
- Токоферол;
- Алантолактон;
- Дихидроалантолактон;
- Алантол;
- Хеленин;
- Проазулен;
- Алантопикрин;
- Флавоноиди.
Полза и лечебни свойства на девесил
Терапевтичната ценност на дивия слънчоглед се изразява в способността му да извежда от организма секретите, да премахва възпаленията, да заздравява раните, да забавя чревната перисталтика, да повишава отделянето на жлъчка.
Знаете ли, че, както гласи една от древногръцките легенди, билката девесил е израснала от сълзите на красивата Елена, която похитил Парис. Точно затова в Европа растението често се нарича "Еленина билка“. Смята се, че растението отговаря за здравето и женската красота.
В народната медицина зелената част се използва много като муколитично средство при кашлица, бронхит, грип, фарингит, ангина. Също така коренът на девесил е ефективен за подобряване работата на храносмилателния тракт. Компонентите му убиват патогенната микрофлора и глистите. Вследствие на това на болния му се появява апетитът, подобряват се обменните процеси, стабилизира се функционалността на жлъчния мехур.
Ако се използват билкови отвари на основата на девесил, бързо може да се премахне ерозия и малки язви на стомаха, а освен това помагат при колит, гастрит. Обработването на проблеми участъци на кожата външно помага да се излекуват кожните заболявания.
Комплексният прием на девесил подобрява състоянието при астма. Освен това народните лечители съветват да се приемат отвари и тинктури от девесил при захарен диабет, зъбобол, изтощение, задух, някои сърдечно-съдови заболявания, туберкулоза, безплодие, цистит, ваните и компресите с девесил са ефективни при тумори, рани, ставни болести и заболявания на гръбнака.
Как се използва девесил?
Днес, независимо колко напреднала е медицината, билката се използва толкова, колкото и в древността. От нея се правят противоглистни таблетки, а също и лекарства за лечение на язви на органите на храносмилателната система. Но освен всичко това девесил е отлично средство за ароматизиране на ястия и за грижа за тялото. Къде и как се използва девесил?
В кулинарията
Благодарение на съдържащото се в състава на девесил етерично масло растението има силен аромат. Затова много готвачи-експериментатори добавят стрит на прах девесил в кулинарните си произведения. Освен това тази подправка е прекрасен антисептик. Може да се използва като заместител на джинджифила в сладкарската, рибената и консервната промишленост.
Тази подправка се съчетава перфектно със зеленчукови супи, каши, картофи, доматени сосове, месни и рибени ястия, компоти и други домашно приготвени напитки, с печива.
Знаете ли, че ако смесите корен на див слънчоглед с калиев карбонат или с калиева основа, се получава синя боя?
В някои редки готварски книги може да се намерят рецепти за кисели, които се правят само от корен на девесил. Също така много кулинари често прибягват до възможностите на това уникално растение, като го използват като натурален син оцветител. В Европа и Съединените Щати тази подправка се ползва и от винопроизводителите и сладкарите. Коренът на девесила се използва като ароматизатор за бонбони и алкохолни напитки.
В народната медицина
Може смело да използвате различни тинктури, отвари и мазила от девесил, тъй като терапевтичните му свойства са признати дори и от официалната медицина. Разбира се, важно е преди това да се консултиране с лекуващия Ви лекар, за да се уточни дали е подходяща употребата на девесил специално във Вашия случай.
Народните лечители препоръчват микстура, направена на основата на девесил, за лечение на:
- Кашлица (при болести на горните дихателни пътища, а също и при туберкулоза);
- Болести на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит, разстройство, нарушена обмяна на веществата, метеоризъм);
- Бронхиална астма;
- Жълтеница;
- Пикочно-полова система (цистит, възпаление, гъбична инфекция);
- Тахикардия;
- Хипертония;
- За регулиране на менструалния цикъл;
- Диатеза;
- Радикулит;
- Артрит;
- Захарен диабет;
- Псориазис.
В козметиката
На онези дами, които са ярки поклоннички на натуралните средства за грижа за тялото и косата, на помощ идва коренът от девесил. Той ще Ви осигури сияещо здраве, свежо лице, копринена кожа и пищна коса.
Много популярен сред привърженичките на домашните бюти-процедури е лосионът, за приготвянето на който ще Ви трябват 50 гр. корен от девесил на прах и половин литър бяло вино. Тези компоненти се смесват и се кипват за 10 минути. Готовото средство се съхранява на вратата на хладилника и се използва външно за обработване на откритите части на тялото. Втрива се два пъти на ден в кожата.
Хората с проблемна кожа задължително трябва да опитат маз от девесил, която се приготвя от разтопена свинска сланина или глицерин и ситно смлян корен от растението в пропорции 1:2. Всичко това трябва да се разбърка, докато не се получи еднородна смес, и да се нанесе върху проблемните участъци. След 20 минути сместа се измива с топла вода.
Ако кожата Ви се лющи, здравето и красотата и може да върне тинктурата от растително масло от девесил. А за грижата за косата е желателно при всяко миене да използвате билкова отвара. Течността ще Ви избави от пърхота и ще заздрави космените луковици.
Важно! Имайте предвид, че течността, която е направена от див слънчоглед, окислява организма. А киселата среда е много благоприятна за развитието на болестотворни бактерии и гъбички.
В следващата част на статията ни ще разгледаме рецептите от девесил, които помагат за укрепване както на вътрешното, така и на външното здраве.