Как да закусваме, за да е страхотен денят ни?
Често денят се познава още по утрото. А утрото със сигурност ще е прекрасно, ако похапнете вкусен и здравословен амарант, за който вече Ви разказахме тук. Бързият ритъм на живот често ни лишава от здравословна закуска, а, както знаем, закуската е най-важното хранене през целия ден. Не може да не признаем, че освен да е полезна, закуската трябва да е и вкусна, за да ни достави удоволствие и да ни зареди с положително настроение. Амарантът е чудесен избор и съчетава полезно и приятно в едно.
Полезна каша със сирене, кашкавал и масло
- 3 с. л. амарант
- 3 с. л. овесени ядки
- 1 с. л. овесени трици
- 1 ч. л. смляно ленено семе
- ½ ч. л. масло
- 2-3 с. л. сирене
- 2 с. л. настърган кашкавал
- ½ ч. л. ленено масло
- Няколко ореха сорт пекан
- Подправки на вкус
Сварете амаранта за 20-25 минути в леко подсолена вода. Може да направите това предния ден, ако бързате сутринта, и след това само да претоплите сварения амарант на котлона. Последните няколко минутки от варенето добавете овесените ядки и овесените трици. Достатъчно е и да ги залеете с вряща вода. Докато кашата е гореща, подправете с масло, зехтин и малко прясно мляко за разреждане, ако кашата е твърде гъста за вкуса Ви. Сложете черен пипер, чубрица, червен пипер, ако желаете. Поръсете обилно със сирене, кашкавал и разбъркайте. Наръсете най-отгоре орехи.
Палачинки с амарант
- ½ ч. ч. домашно брашно от амарант
- ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
- ½ ч. ч фини овесени ядки
- 2 яйца
- ½ ч. ч. прясно мляко
- ½ ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. олио по желание – зехтин, Био ленено масло, орехово масло, краве масло.
- Подправки на вкус – сол, захар, мед, канела, босилек, риган, розмари
За брашното
За да направите домашно брашно от амарант, първо измийте добре зрънцата и ги подсушете. За да ги подсушите по-добре, ги сложете на ниска температура във фурната. След това смелете фино амаранта в кафемелачка или друг подходящ уред. Брашното от амарант е готово.
За палачинките
Разбийте заедно млякото, яйцата, мазнината. Сухите съставки, заедно с подправките, които сте избрали (в зависимост от това дали ще правите сладки или солени палачинки), смесете в друга купа и разбъркайте добре. Смесете сухите и мокрите съставки и разбийте добре. В нагорещен тиган с незалепващо покритие сипете няколко капки мазнина. Изсипете с помощта на лъжица малко от сместа и гответе до приятен загар. Сервирайте със сирене, конфитюр, хумус, зеленчуци по желание.
Боровинкови мъфини с амарант
- 1/3 ч. ч. амарант
- ½ ч. ч. растително олио
- 1 ½-2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 голямо яйце
- ½ ч. ч. кисело мляко
- Мед или кафява захар на вкус за подслаждане
- ½ ч. ч. пресни или сушени боровинки
- Шепа натрошени орехи
- Ванилия, индийско орехче
Сварете амаранта за 25 минути във вода до омекването му. Отстранете от котлона и прецедете от излишната вода. Включете фурната и намазнете формите за мъфини, след което ги набрашнете с пълнозърнесто брашно. Смесете сухите съставки – брашно, бакпулвер, подправки, боровинки, орехи. Смесете мокрите съставки – амарант, яйце, кисело мляко, мазнина, мед. Разбъркайте добре. Смесете мокрите и сухите съставки и разбъркайте добре, но не пребърквайте. Изсипете във формите и печете на 200 градуса до порозовяване. Това е рецепта, която може да включите към 90-дневната диета или Лимоновата диета.
Вижте и нашите предложения за Рецепти с киноа.