Защо царевицата е толкова полезна?
При думата "царевица“ много хора си спомнят за детството. Това е много ценно растение, доказало се във вековете.
Родината на царевицата е Южна Африка. За легендарните племена маи, ацтеки и инки маис (американското име на царевицата) е бил важен хранителен продукт, те са го обожествявали и са устройвали ритуали в негова чест. В древността царевицата не приличала много на сегашната – кочаните били по-малки, а вкусът не бил толкова сладък, но още тогава древните индианци осъзнавали цялата и универсалност. От царевично брашно приготвяли пити и гъсти супи, от най-сладките стъбла – напитки, а с ярките зрънца боядисвали дрехите си.
Днес по цял свят ценят тази култура, полезните и свойства се използват в много сфери. За масло, нишесте, храна за животните и дори за хартия – всичко това може да се направи от златната царица на полетата. А без царевица не можем да си представим съществуването на национална кухня на всеки един от континентите. Каши, питки, гризинки, празнични салати и пити… Да не говорим, че и на кино отиваме с кофичка пуканки. Царевицата присъства на масата ни от детинство, но с какво тези зрънца са толкова полезни?
Царевицата е полезна за всички!
Ценността на царевицата е в това, че тя е необходима за всеки човек – за подрастващите ученици и за спортистите, за слабеещите манекенки и за старите хора.
Силата на полската царица царевицата е в състава и. Два са основните витамини, на които е богата царевицата – витамин Е и никотинова киселина. Витамин Е е не просто най-мощният антиоксидант и залог за красота, той тонизира, укрепва имунитета и активизира възстановителните процеси. Никотиновата киселина в царевицата участва активно в обмена на веществата, нормализира нивото на захар и прочиства съдовете, не напразно го смятат за лекарство. А в съчетание с витамините от група В и А той съхранява надеждно нервната ни система и възстановява силите ни.
Царевицата е наистина златен продукт, не напразно в Северна Америка, щата Айдахо е направен паметник на царицата на полето от чисто злато! А също така "маис“ е единственият хранителен продукт, който съдържа… злато! Учените още не са разбрали докрай каква полза има този метал за здравето ни, но че помага за тонизирането на организма и поддържа имунитета е безспорно. Така че при дефицит на злато в организма една чиния царевична каша веднага ще поправи това.
Царевицата е идеален продукт за тези, които постоянно се изморяват, живеят в безкрайни стресове и непрестанно нервничат – като цяло, за доста хора. Калцият и фосфорът в тази култура ни подаряват здрави кости и здрав сън, магнезият лекува нервите и сърцето ни, подобрява храносмилането, а натрият отговаря за работата на нервите и мускулите ни. Желязото и цинкът усилват естествената защита на нашия организъм, а манганът осигурява на тялото ни нормален растеж и предотвратява ставни болести в зряла възраст.
За старите хора царевицата е особено полезна – тя не само лекува ставите и дори понижава болезнеността в тях при постоянна употреба, но и запазва и подобрява зрението.
Златистата наследница на империята на маите също така успокоява стомаха и спира процесите на гниене, стимулира храносмилането. Така че след продължително празнуване или обилно хапване, една закуска с каша от царевица е идеалният вариант. На диабетиците също няма да им навреди да включат в хранителния си режим такава каша и салата с царевица – тя помага да се нормализира нивото на захарта.
За женското здраве царевицата е особено полезна: полезните и свойства облекчават състоянието при болезнени менструации и климакс, а ако се яде често при бременност, това значително ще намали отоците.
За какво се използва царевица?
В много от производствените дейности царевицата е просто незаменима – зелените части на растението и зърната се използват за смески и фуражи, сухите стъбла – за хартия и балатуми, строителни материали. Нишестето се използва за обработване на кожа, за правене на тъкани, лекарства и дори за експлозиви. Маслото от царевица е суровина за сапуни, скъпи бои и дори за заменители на каучука.
Но за обикновените хора по-важното е какво се прави от царевица с кулинарни цели. На нашите трапези днес са популярни няколко продукта:
- Варена царевица;
- Консервирана царевица;
- Хранително нишесте;
- Царевично масло;
- Булгур;
- Брашно.
Варена царевица
- Много хора са свикнали с варената царевица още от детските си години, а процесът на приготвянето и често прилича на някакъв тайнствен ритуал. Мама слага на котлона една голяма тенджера или желязна кофа, слага вътре златните кочани, минават два часа и можем да изгризем от тях сочните зрънца.
- Варената царевица запазва в себе си всичко полезно, а нежният и вкус го обичат и възрастни, и деца. Най-важното е да се свари правилно, за да не стане лакомството твърдо и безвкусно.
- И така, колко време се вари царевица? Зависи от сорта – сладките сортове се варят около час (плюс-минус 20 минути), твърдите – 2-3 часа. Дори и да сте си купили царевица от пазара и не сте сигурни кой сорт е това, няма страшно. Залейте кукуруза със студена вода и оставете да кипне, след това намалете котлона и оставете да ври, докато стане готов. Средно царевицата ще е готова за около 40 минути – час и половина. За да разберете дали се е сварила, трябва внимателно да отделите едно зрънце с нож от кочана и да опитате на вкус.
Царевица в консерва
- Царевицата в буркан или консерва е най-достъпният източник на всички витамини и минерали от царицата на полята. При консервирането на царевицата се губи малка част от полезните и свойства, но много витамини остават, а натрият даже се увеличава.
- Консервираната царевица е добра за празничната маса в салатите и като елемент от диетичното хранене. Калоричността в този продукт е малка – от 60 до 120 килокалории на 100 гр., в зависимост от сорта и производителя. Тези консерви няма да навредят на фигурата Ви, но все пак не може да се яде само царевица при диета. Ако не е сезонът на царевицата, за да си я сварите, може да редувате консервирана със замразена царевица – в нея също се запазват всичките полезни свойства, но в състава и няма съмнително съдържание на захар.
- Никога няма да Ви попречи в шкафа в кухнята да си имате едно бурканче царевица – полезността и вредата и са напълно несъпоставими. Царевицата няма противопоказания, има само няколко съвета, които трябва да имате предвид. Не се препоръчва да включвате царевица в менюто си при обостряне на стомашно-чревна язва, при повишено кръвосъсирване салатите, кашите и зеленчуковите рагута трябва да се ограничат. Хората с много ниско телесно тегло също не бива да прекаляват с царевицата – тя е известна със способността си да понижава апетита (а за диета е подходяща).
Масло, булгур (грис), брашно от царевица
- За онези, които са решили изцяло да се възползват от полезните качества на златната царевица, може да използвате царевично масло. Това е отлична подправка за салата и продукт за печива, превъзходно козметично средство, а също и домашен лекар. Маслото нормализира обменните процеси и помага при проблеми с жлъчния мехур, способства намаляването на плаките в съдовете и лекува изгаряния, възпаления и рани по кожата. А при заболяване на нервите и безсъние маслото от царевица е направо задължително!
- Кукурузният грис за златиста каша е отличен за закуска. Той не съдържа глутен, затова не предизвиква алергия, а уникалните мазнини в състава му регулират баланса на "лошия“ и "добрия“ холестерол. И нека не Ви плаши високата калоричност на царевицата – около 300 ккал. Белтъчините в състава и се усвояват бавно и трудно, затова тази закуска няма да прибави сантиметри по талията Ви. А фибрите в царевицата ще помогнат да се изведат токсините и да се регулира храносмилането Ви.
- Брашното от царевица е древен продукт, но в нашата страна не се оценява кой знае колко добре. От царевично брашно се получават отлични питки, пирожки и солени кексове, а в състава на маска за лице брашното може да успокои кожата.