Чесънът – натуралният антибиотик
Използването на природни антибиотици провокира вътрешните резерви на човешкия организъм, без да нанася вреда и без да предизвиква пристрастеност. Съдържащите се в чесъна химични съединения му придават свойствата на натурален антибиотик – ефективен и практически без странични ефекти, за разлика от фармацевтичните антибиотици. Затова при лечението на много заболявания има смисъл да се използва това просто, достъпно и ефективно средство като чесъна. Това растение, съставът му и активните му свойства са добре изучени от учените.
Чесънът се смята за едно от най-древните лекарствени средства, използвал се е още преди 4000 години, за което свидетелства древноегипетският папирус, намерен от немския археолог Еберс през 1872 година в една от погребалните камери. Съгласно този старинен документ чесънът с успех се е употребявал в състава на различни лечебни пособия, това, че присъства в 22 рецепти, говори красноречиво за това. В Древна Гърция лукът и чесънът се считали не само за целебни, но и за благородни растения, чиято употреба придавала на воините мощ, смелост и героизъм, а също така повишавала мъжката им сила.
Веществата с качеството на антибиотик в състава на чесъна
Основното вещество в чесъна, което притежава антимикробно въздействие, е алицинът. Той е активен против много видове бактерии, в това число и срещу толкова опасни като възбудителите на тиф. Алицин проявява противовирусно, антисептично и противогъбично действие върху клетките в организма.
По време на войните (Първата и Втората световни) са обработвали раните със сок от чесън за дезинфекция, като са го наричали "природен пеницилин". Действието на алицина като антибиотик отстъпва на класическия пеницилин, но има цял ред микроби, устойчиви към него, затова пък са беззащитни пред опасния алицин. Скорлидин и гарлицин, които се съдържат в чесъна, също носят в себе си свойства на антибиотик с природен характер, като проявяват устойчиви антисептични качества.
Чесънът е ефективна и безопасна алтернатива на антибактериалните, антипаразитните, противовирусните и противогъбичните медицински препарати. Кой би си помислил, че едно от най-мощните антибактериални средства може да се открие не в аптеката, а във всеки дом? А и струва много малко. И да, тук става дума за най-обикновения чесън, който много от нас използват непрестанно при приготвянето на храната вкъщи.
Почти всеки древен народ му е отредил специално място в медицинската практика, при това в продължение на стотици години. Чесънът е знаменит със способността си да пречиства, да оздравява, да извежда токсините и тежките метали, да се бори с кандидоза и паразити, да премахва хроничните възпаления, да подобрява циркулацията на кръвта, да стабилизира артериалното налягане и холестерола, да предотвратява развитието на сърдечно-съдови патологии. И това е доказателство, че той е мощен натурален, "билков" антибиотик с широк спектър на действие. Освен това чесънът е и добър източник на селен, калций, фосфор, витамините С и В6.
Има проведени изследвания, които нагледно демонстрират, че веществата в чесъна много добре проникват през защитните бариери, сформирани от колонираните бактерии. Активните компоненти на това растение разтварят този защитен слой и унищожават бактериалните клетки. Учените също така са обърнали внимание и на това, че бактерията Campylobacter в 1000 пъти по-резистентна към антибиотиците, а тя присъства в този защитен слой. И били много удивени, когато чесънът унищожил бактерията в пъти по-бързо от обичайните за това антибиотици.
Чесънът съдържа редица вспомагателни вещества, сред които е алинин, който отговаря за антибактериалната активност на растението. Алининът се превръща във вече споменатия по-горе алицин.
В какво се изразява превъзходството на чесъна пред антибиотиците? Към чесъна бактериите не са в състояние на изработят толерантност, което в този момент е един от най-големите проблеми в съвременния свят. Синтетичните антибиотици престават да бъдат ефективни срещу така наречените "супер инфекции", където нашият "натурален приятел" е природна алтернатива, при това не убива микрофлората в червата ни! Което не може да не се отчете – без здрав корем, няма здраве!
Чесънът може да се използва за лечение на всяка инфекция, простуда, грип, кандидоза или друг вид гъбична инфекция и много, много други.
Как да приемаме правилно чесъна като антибиотик?
Оказва се, че тук има тайна!
За да получим максимална полза от чесъна, трябва да съблюдаваме някои прости, но много важни правила:
- Чесънът трябва да е пресен. Нито варен, нито печен, нито задушен, нито сушен. Всичко това ще намали съдържанието на алицин в него
- Скилидката трябва да се почисти и да се нареже наситно или да се накълца. След това трябва да се остави 10 минути "да събере сили". Това в пъти ще увеличи ензимите на алиназа в него
- За терапевтичен ефект трябва да се консумират по 1-2 скилидки 2-3 пъти на ден
От чесъна може да се прави активно масло, например за "ушни" инфекции. За това са необходими 5 скилидки чесън и ¼ чаша масло. Съставките се поставят в стъклено бурканче за известно време на стайна температура, след това сместа се съхранява в хладилник. Капят се по 2-3 капки във всяко ухо в продължение на 5 дни.
Важно!
- Не яжте чесън на празен стомах, той може да раздразни лигавицата
- Задължително обсъдете приема на чесън с лекуващия Ви лекар, ако приемате антикоагуланти
- Не трябва да използвате чесън преди хирургични интервенции, тъй като той оказва влияние върху кръвосъсирването
- Чесънът може да се приема по време на бременност и кърмене
За тези, които не могат да ядат свеж чесън, може да използвате добавки с него. В избора си може да Ви помогнем тук.
Всяка клетка на организма ще се прочисти и ще се подмлади след 2 седмици лечение с чесън
Чесънът, а не нещо друго, е натуралният антибиотик в България, а и по целия свят! Дори и след едно цяло денонощие след като сте го употребявали в храната си, той продължава да действа активно в организма Ви. Като при това убива паразитите и помага да се избавите от токсините. Този уникален продукт способства оздравяването на вътрешните органи и помага да се излекуват хроничните заболявания. Той значително ще намали съдържанието на холестерола в кръвта, пречиства артериите и помага да се решат проблемите с налягането. Този продукт се препоръчва на всички, които имат проблеми със стомаха и с излишните килограми, невероятно полезен е и при диабет. Много добре действа и при умора и отслабен имунитет, ускорява обмена на веществата и подмладява тялото.