Въпреки че прилича на житно растение, киноата е от семейството на спанака и цвеклото

Ако търсите нов и полезен продукт, който да включите в менюто си, киноата е отговорът за Вас. Тя е вкусна, много здравословна и ще Ви снабди с голямо количество растителен протеин.

Какво представлява киноата?

Киноата съдържа много белтъчини.Киноата (Chenopodium quinoa), въпреки широко разпространената заблуда, не принадлежи към семейство Житни растения. Но това не я прави по-малко полезна. Тя е едно от растенията с най-високи хранителни качества. Открита е от човечеството преди много векове. Съществуват два вида киноа – по-дребна с бели зърна и по-едра с червеникави тъмни зърна. Произхожда от Централна и основно Южна Америка, най-вече страните Еквадор, Перу, Колумбия, Боливия. Индианците, живели в миналото по тези земи, широко я употребявали в кухнята си, защото знаели за нейното благотворно и лечебно влияние. Всъщност киноата била един от най-широко употребяваните хранителни продукти сред индианците. Тя се намирала в изобилие, освен това била много засищаща и полезна. Съдържанието на протеини в киноата е много високо.

Самата киноа представлява малки зрънца, които приличат на повечето зърнени култури. Именно затова тя се бърка с тях. В най-външната й обвивка, която се премахва при обработка, се съдържат вещества с горчив вкус, наречени сапонини. Те обаче най-често не достигат до потребителя. Ако все пак Ви попадне абсолютно натурална киноа с люспи, можете да ги премахнете, като я накиснете във вода за няколко часа. Обикновено семенцата се варят и с тях могат да се приготвят различни ястия. Имайте предвид, че при варене киноата увеличава размера си 3-4 пъти, подобно на ориза и житото. Консумират се както зрънцата, така и листата на растението, които се приготвят на салати. Те обаче се откриват много трудно в търговската мрежа. Вкусът на киноата е приятен и леко напомня вкуса на ядки или семена, когато е обработена термично.

Състав

Тези малки зрънца съдържат редица минерали, ензими, витамини от групата В и Е. Богати са на фосфор, в най-голяма степен на калций, желязо, магнезий. Около 15% до 20% от съдържанието й е чист растителен протеин. Някои сортове киноа могат да съдържат и над 20% протеин. Богата е на фибри, освен това е безглутенов продукт, което я прави много подходяща за всички с непоносимост към глутен. Съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини. Има сравнително нисък гликемичен индекс.

Киноа помага срещу процесите на стареене на кожата. Дава на организма много ценни вещества, което я прави наистина безценен продукт за спортуващи, деца, бременни и т.н. Полезна е за стомаха. Повишава скоростта на метаболизма и подпомага храносмилането. Смята се, че помага при различни сърдечно-съдови заболявания. В 100 гр. киноа се съдържат 120 ккал, 0% холестерол, 4.5 гр. протеин.