Гръцка салата – кулинарно изкушение за всеки сезон
Гръцка салата... така позната, така вкусна, така неустоима...
Гръцката салата е една от най-популярните, които се предлагат не само у нас, но и в повечето държави по света. Какво я прави така харесвана? Със сигурност причината толкова много хора да се облизват при мисълта за този вид салата е апетитната комбинация от свежи домати, сочни маслини, кремообразно сирене Фета и несравнимият средиземноморски почерк на сушен риган. Гръцката салата е вкусна, здравословна и наистина лесна за приготвяне. Всъщност тази така известна салата е символ на византийската селска кухня и сме сигурни, че вече Ви е пленила с неустоимо съчетание на свежест и екзотика на вкуса. А ето и нашата рецепта за любимата гръцка салата!
Необходими продукти:
(За 4 порции)
- 3 големи добре узрели домата
- 1 средно голяма краставица
- 1 средно голяма глава червен лук
- 12-15 броя маслини
- малко каперси
- 1 с. л. оцет
- 4 с. л. зехтин
- 200 гр. сирене Фета
- малко пресен магданоз
- сушен риган
- сол
Начин на приготвяне:
Стъпка 1 – Смесете продуктите
Доматите и краставиците се измиват и почистват добре. След като ги отцедите, ги нарежете и смесете в купа за салата. Добавете червения лук, който предварително сте обелили и нарязали на шайби. Прибавете маслините, каперсите и измития и нарязан магданоз. Овкусете със зехтин, сол и оцет. Разбъркайте добре.
Стъпка 2 – Преминете към сиренето
След като сте смесили добре съставките, добавете сиренето Фета. Имате избор – можете да го нарежете на плочки или на кубчета. Лично аз препоръчвам кубчетата. Поръсете добре със сушения риган, който ще придаде идеален вкусов и визуален завършек на салатата.
Приятен апетит!