Съвременният начин на живот може да  предизвика проблеми с простата. Жлезата простата е особено важна за репродуктивните функции при мъжете. Това е жлеза, която е голяма само колкото орех, но е от особено значение. За съжаление не са рядкост в днешно време възпаленията на простатата, както и дегенеративните заболявания като рак. Добрата новина обаче е, че този проблем е напълно предотвратим и на него може да се противодейства с правилен начин на живот и хранене.

Каква е основната функция на простата?

Простатата има като основна функция да филтрира токсините и замърсяванията, които попадат в тялото. Жлезата има толкова добри начини за филтрация, че е способна да филтрува дори ксеноестрогените – това са молекули, наподобяващи структурата на хормона естроген. Вследствие на своите пречистващи и филтриращи свойства, простатата е основната жлеза, която контролира и е отговорна за качеството на сперматозоидите, което я прави основен фактор в репродуктивните функции на мъжа.

Тези молекули имат лошото качество да са способни да нарушават баланса между двата изключително важни хормона – естроген и тестостерон, в мъжкия организъм, което със сигурност води до нарушена репродуктивна функция. Както и при много други дегенеративни заболявания и при нарушенията на функцията на простатата, често оксидативният стрес оказва въздействие.

Научно доказано е, че повечето мъже страдат от уголемена простата още на възраст от 45 години. При някои симптомите не се проявяват толкова рано и едва на възраст около 60 години започват да страдат от такъв тип симптоми.

Заседналият начин на живот и функциите на простатата

Функциите на простата са определящи за мъжките репродуктивни способности.Заседналият начин на живот може значително да влоши функциите на простатата, тъй като намалява притока на кислород в тази част от тялото. Някои групи от мъже са много по-предразположени към нарушаване на функциите на тази важна жлеза: това са мъжете, водещи заседнал начин на живот, изложените на продължителни вибрации от автомобил, прекарващите много дълги периоди в седнала позиция, също и твърде продължителното каране на велосипед е рисков фактор, макар че тук не говорим за толкова заседнал начин на живот.

Храна за здравето на простатната жлеза

Хранителният режим на мъжа трябва да е богат на противовъзпалителни храни и такива, богати на фитонутриенти като пресни зеленчуци и плодове. Трябва да се избягват млечни продукти, обработени зърнени и сладки храни. Важно е да се приемат и добри мазнини като такива от авокадо, маслини, кокос, ядки, семена.

При месото е важно да се избира такова от животни, които са били тревопасни, и най-вече да се залага на биопроизводството. Този тип месо е богато на цинк и омега-3 мастни киселини, а това са нутриенти, които са особено важни за здравето на простата. Добре е към менюто да се добавят и подправки, които предпазват от възпалителни процеси, като канела, босилек, риган, джинджифил, чесън, розмарин.

Друга важна хранителна група, която се бори с проблемите с простатата, е тази на кръстоцветните зеленчуци като броколи и карфиол. Това са зеленчуци, които съдържат мощното химично съединение сулфорафан, което подпомага изхвърлянето от организма на излишните количества на хормона естроген, както и на токсини от тялото.

Важността на нутриентите: цинк, ликопен, зелен чай:

Ликопенът е важен антиоксидант. Ликопенът е много силен антиоксидант, който по естествен път се намира в простатата, но с напредване на възрастта количеството му намалява. Най-добрите източници сред храните са: грейпфрут, домати, червени чушки, годжи бери, малини.

Зеленият чай е богат на полифенолни антиоксиданти, които също са мощно защитно средство за простатата. Изследвания показват, че мъжете, които редовно консумират зелен чай, са по-малко склонни към развиване на проблеми с простата.

Цинкът е минерал, който има критична роля в имунната функция, имунитета и репродуктивните функции на мъжа. Проблемите с простатата често се свързват с дефицит на важния минерал цинк. Натурални източници на минерала: тиквени семена, животински продукти. Добре е да се приема минералът и като хранителна добавка – около 40-80 мг на ден.