Вкусни изкушения за обяд с чудотворните семена
Продължаваме с вкусните идеи как да включим любимата чиа в менюто си, за да е хем изкушаващо, хем полезно. Ред е на предложенията ни за един незабравим и здравословен обяд.
1. Свежа салата с чиа дресинг
- 1 домат
- 1 краставица
- Няколко листа от маруля или салата айсберг
- Шепа черни маслини
- 1 патладжан
- 50 гр. бяло сирене или сирене фета
- 1 с. л. мед
- Оцет балсамико
- Зехтин
- 1-2 с. л. чиа
- 1 с. л. горчица
- Чесън – 1 скилидка
- Сол
Започнете с приготвянето на патладжана. Нарежете го в желаната форма. Може и да не го белите, ако кората му не е твърде дебела. Посолете го и го оставете под наклон да си пусне горчивия сок или просто го покрийте със солена вода за около 20 минути. След като е готов, го изстискайте леко и го мариновайте за малко в чесън, оцет балсамико и зехтин. След около 15 минути сложете маринования патладжан в тигана с няколко капки зехтин. Запържете го до готовност.
В купа нарежете домата, краставицата, марулята. Маслините можете също да нарежете, а може и да ги оставите цели. Добавете в купата и патладжаните. Леко разбъркайте.
Време е за дресинга. Смесете чиата, меда, оцета балсамико, горчицата, зехтина и малко сол. Разбъркайте. Залейте салатата обилно с дресинга. Отгоре натрошете сирене. Насладете се на едно вкусно и полезно хапване!
2. Кюфтенца от риба тон и чиа
- 2 с. л. чиа
- 1 сварен картоф
- 1 консерва риба тон
- 1 глава лук
- Шепа настърган кашкавал
- 1-2 яйца
- 2 скилидки чесън
- Магданоз
- Сол
- Черен пипер
- Галета
Обелете сварения картоф. Намачкайте го добре. Сипете към него консервата риба тон и чиата. Запържете леко лука и чесъна в малко зехтин. Добавете ги към сместа. Чукнете в нея двете яйца, сложете и настъргания кашкавал, и 1-2 с. л. галета. По желание добавете към сместа 1-2 с. л. зехтин, но внимавайте да не стане много мазна. Подправете със ситно нарязан магданоз, сол, черен пипер. Объркайте всичко много добре. Ако сместа е прекалено течна, добавете още сварен картоф или галета. От сместа направете малки кюфтенца, които трябва да се овалят в галета. Можете да ги изпържите или да ги изпечете в намазнена тава във фурната. Ако ги изпържите, ще придобият изкусителна коричка, но ако ги изпечете, ще са по-здравословни. Пригответе ги така, както ще са Ви най-вкусни!
3. Сандвич с топено сирене, яйце и сьомга
- 2 филии пълнозърнест хляб
- 1 малък домат
- 2 с. л. чиа
- 2-3 с. л. топено сирене
- 1 яйце
- 1 парче пушена сьомга
- Горчица
- Няколко листа маруля или резенчета краставица
- Черен пипер
Нарежете домата много ситно. Ако имате желание, може и да го обелите преди това. От чиата, топеното сирене, домата и горчицата направете сос, като разбъркате всичко много добре. С получената паста намажете филийките. Запържете яйцето в малко зехтин. Сложете го върху една от намазаните филийки. Отгоре добавете парчето сьомга и листата маруля. Поръсете с черен пипер. Захлупете с другата филийка. Сервирайте със зеленчуци по желание.
Добър апетит!