Наличието на диагноза диабет тип 2 предполага максимално ограничаване на бързите въглехидрати, захарта и рафинираните храни. Яденето на плодове е допустимо, но в малки количества - и ако това не противоречи на препоръките на Вашия лекар.

Какво категорично не може да се яде при диабет?Любовта към сладкото е обща черта, която много хора, диагностицирани с диабет тип 2, имат. Прекомерната консумация на сладкиши обаче е в основата на това метаболитно нарушение, което е свързано с неспособността на тялото да реагира правилно на твърде високите нива на кръвната захар.

В същото време пристрастяването към сладкото се проявява не само на физическо, но и на емоционално ниво. Яденето на сладки храни предизвиква освобождаването на хормона на щастието допамин, който буквално подобрява настроението Ви. Ето защо е толкова трудно да се откажем от сладкото.

Какво категорично не може да се яде при диабет?

Излишъкът от рафинирани въглехидрати в менюто е един от основните проблеми на съвременната диета. Статистиката показва, че средният човек консумира 3 пъти повече захар, отколкото се изисква от нормата, което често е основната причина за развитието на диабет тип 2.

Препоръките на Световната здравна организация са максималното количество захар в диетата на хората БЕЗ диабет да не надвишава 7-8% от общия калориен прием. Това обикновено е по-малко от 50 g захар (включително добавена към храната).

Повечето видове сладкиши (бонбони, торти, бисквити, вафли, мъфини и други богати сладкиши) са поне наполовина съставени от захар или свързани с нея бързи въглехидрати. Употребата на такива храни е строго забранена при наличие на диабет.

Ултра преработена храна

Отделна категория заемат така наречените „ултра преработени храни“. Терминът има за цел да допълни и разшири концепцията за бързо хранене - ако всеки знае за опасностите от пържените картофи и чипса, тогава рядко някой си мисли, че хранителният профил на сладоледа се различава малко от пицата. Тези храни са с високо съдържание на наситени мазнини, рафинирани въглехидрати (както чисти захари, така и "премиум" пшенично брашно със силно дефибрирано съдържание) и сол. При наличие на диабет тези съставки трябва да бъдат строго ограничени.

Хляб, тестени и брашнени изделия

Въпреки че смилането е една от най-старите форми на обработка на зърно, рафинираното брашно се появява едва през 18 век. Бактериите бяха основната причина за премахването на обвивката - първокласното брашно може да се съхранява по-дълго (както на рафта, така и по време на доставка до магазина).

Всъщност това е рафинирано пшенично брашно, което Ви позволява да печете ефирен хляб и деликатни десерти. С черупката обаче се отстраняват и фибрите – в резултат на това бялото брашно драстично повишава нивата на кръвната захар. Това е опасно и крайно нежелателно при диабет.

Гликемичен индекс

Гликемичният индекс е мярка за това колко бързо се усвояват въглехидратите в храната. Колкото по-висок е ГИ на храната, толкова по-бързо въглехидратите, които съдържа, се превръщат в глюкоза в кръвта, което може да доведе до излишък на производство на инсулин.

От друга страна, гликемичният товар играе роля - и той зависи от размера на порцията. В крайна сметка не само гликемичният индекс е важен, но и количеството въглехидрати, които се приемат.

Хлебни единици

Хлебната единица е параметър, който улеснява контрола на необходимата доза инсулин при диабет. Една хлебна единица се равнява на средно парче хляб, чаша мляко или супена лъжица зърнена култура (преди готвене) - около 10 г въглехидрати под формата на нишесте и 2 г фибри.

Познавайки индекса на хляба на продукта, можете грубо да изчислите необходимата доза инсулин - за усвояването на една хлебна единица са необходими от 0,5 до 4 единици инсулин. По-точна цифра се определя въз основа на гликемичния индекс на консумираните въглехидрати.

Какви плодове могат да се ядат с диабет - списък и препоръки

Първо, нека припомним, че при наличие на диабет е забранено да се използват плодови сокове - както прясно изцедени, така и готови от опаковката. Средно една чаша сок съдържа до 30-40 г захар, което е 90% от максималната дневна доза за хора без диабет.

На второ място, необходимо е да се ограничи консумацията на плодове с високо съдържание на въглехидрати в състава - предимно банани, ананаси, дини, пъпеши, манго, фурми, смокини и стафиди. Забранени са и сушените плодове – основният компонент в състава им е захарта.

От друга страна, наличието на диабет не означава автоматична забрана за употребата на плодове - препоръчва се само да се вземе предвид съдържанието на бързи въглехидрати (и следователно размера на порцията). Диетолозите отделно подчертават, че пълният отказ от плодове е рисковано решение от здравна гледна точка.

Наличието на диагноза диабет тип 2 предполага максимално ограничаване на бързите въглехидрати, захарта и рафинираните храни. Яденето на плодове е допустимо, но в малки количества - и ако това не противоречи на препоръките на Вашия лекар. В същото време диетолозите подчертават, че пълният отказ от плодове е рисковано решение по отношение на правилното хранене. Съставът на плодовете съдържа не само витамини и минерали, но и антиоксидантни флаваноиди, които са необходими за функционирането на мозъка и сърдечно-съдовата система.

Неподсладени плодове за диабетици

Захарният диабет е група от метаболитни нарушения, свързани с неспособността на тялото да произвежда (или правилно да използва) хормона инсулин, който е отговорен за преработката на въглехидратите. При диабет тип 2 нивата на кръвната захар могат да се повишат до опасни нива, причинявайки вреда на здравето.

На практика наличието на диабет изисква контрол върху количеството бързи въглехидрати (предимно глюкоза и фруктоза) в една порция, както и внимание към гликемичния и инсулиновия индекс на продуктите. Колкото по-високи са тези индекси, толкова по-бързо храната се преработва в глюкоза и повишава кръвната захар.

Важно е да се отбележи, че за хората с диабет (и преддиабет) яденето на умерено количество плодове е очевидно по-добро от яденето на сладкиши с добавена захар. Фибрите в плодовете балансират ефекта на въглехидратите.

Фруктозата - добра или лоша?

Фруктозата е бързодействащ въглехидрат, открит в плодовете и ключова съставка в обикновената трапезна захар. За разлика от глюкозата (вторият компонент на захарта), която изисква специален ензим за усвояване, фруктозата се превръща по-лесно в енергия. Абсорбира се в дебелото черво и след това се прехвърля в черния дроб.

Гликемичният индекс на фруктозата е около три пъти по-нисък от ГИ на глюкозата – тоест тя повишава нивата на кръвната захар три пъти по-бавно. Но човешкото тяло може да преработи само ограничено количество фруктоза (обикновено не повече от 25 g).

Норми и препоръки за въглехидрати

Препоръките на Световната здравна организация са диетата на хората с диабет да съдържа максимум 50-55% калории от сложни въглехидрати - и не повече от 5% от прости. Препоръките на Световната здравна организация са диетата на хората с диабет да съдържа максимум 50-55% калории от сложни въглехидрати - и не повече от 5% от прости. В същото време дори за здрави хора бързите въглехидрати и захарта трябва да бъдат ограничени до 10%.

Подобни са и другите хранителните норми - 22 г захар на ден за хора без диабет. Реалната цифра на консумация, за съжаление, е 110 g - действайки като основен проблем на общественото здраве. Освен всичко друго, при диабет е необходимо да се вземе предвид гликемичният индекс на храната (просто казано, скоростта, с която храната повишава нивата на кръвната захар), както и гликемичният товар (зависи от общото количество въглехидрати в една порция).

Диета с ниско съдържание на въглехидрати и лечение на диабет

Съвременните научни изследвания показват, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати е лесен начин за контролиране на нивата на кръвната захар и може да обърне диабет тип 2. Често ефективността на отказа от въглехидрати надвишава потенциала на действие на таблетираните хипогликемични средства.

Средно след 6 месеца ограничаване на въглехидратите ефектът се наблюдава при 60% от субектите. Обикновено говорим за максимална доза от 100-150 g въглехидрати на ден (около 20-25% от общия калориен прием).

Въпреки това, преди да започнете диета с ниско съдържание на въглехидрати, Ви препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар, за да определите дневния си прием на въглехидрати.

Какви плодове са разрешени при диабет?

Горски плодове, цитрусови плодове, диня, пъпеш, авокадо и кокос са плодовете с най-ниско съдържание на захар и най-високо съдържание на вода. Тяхната употреба (в умерени количества) може да бъде приемлива при диабет, ако това не противоречи на препоръките на Вашия лекар.

Плодове с най-малко въглехидрати на 100g:

  • Ягоди - 8 гр
  • Малини - 8 гр
  • Къпина - 8 гр
  • Боровинки - 9 гр
  • Пъпеш - 9 гр
  • Авокадо - 9 гр
  • Кокос - 12 гр
  • Лимон - 9 гр
  • Слива - 12 гр
  • Диня - 12 гр
  • Боровинки - 12 гр
  • Череша - 13 гр
  • Грейпфрут - 13 гр
  • Киви - 13 гр

По-сладките плодове (изброени по-долу) се допускат при диабетна диета само ако не се изисква строг контрол на нивата на кръвната захар. И още веднъж припомняме, че те могат да се ядат само в малки количества.

Сладки плодове (съдържание на въглехидрати на 100 g):

  • Банан - 20 гр
  • Грозде - 17 гр
  • Райска ябълка - 17 гр
  • Сладки портокали - 14 гр
  • Ананас - 14 гр
  • Манго - 14 гр
  • Папая - 14 гр
  • Нар - 14 гр

Сушени плодове при диабет

Най-популярните видове сушени плодове са стафиди, сушени кайсии, смокини, фурми и сини сливи - за съжаление те съдържат твърде много бързи въглехидрати и не се препоръчват за диабетици. Най-популярните видове сушени плодове са стафиди, сушени кайсии, смокини, фурми и сини сливи. За съжаление те съдържат твърде много бързи въглехидрати и не се препоръчват за диабетици. Други плодове (ананас, манго, киви, папая, джинджифил, ягоди и други горски плодове) губят формата си при сушене, така че изобщо не се сушат, а се карамелизират в сироп. Често такива сушени плодове съдържат до 70-80% чиста захар в състава си - и са строго забранени.

В повечето случаи яденето на неподсладени плодове е приемливо, ако имате диабет (освен ако не е препоръчано друго от Вашия лекар). По-добре е да изберете горски плодове, цитрусови плодове, диня, пъпеш и авокадо - като се уверите, че общото съдържание на калории в консумираните плодове не надвишава 5% от дневните калории.