Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хондроитин – враг на остеоартрита и не само

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Хондроитин – враг на остеоартрита и не само


Какво е хондроитин и как се използва?

Хондроитин е органично съединение, което поддържа здравето на хрущялитеХондроитин е полимерно химично съединение, което се отнася към класа на сулфатираните глюкозаминогликани. Молекулата на хондроитин се формира от повече от 100 повтарящи се захари, най-вече на N-ацетилгалактозамина и глюкуроновата киселина. Хондроитин често е в свързано с белтъци състояние, той е структурен елемент на хрущяла и отговаря за амортизационните свойства на хрущялната тъкан при движението в ставите.

Първото, което трябва да знаем, е че хондроитин е органично съединение, което се синтезира в човешкия организъм, а молекулите му участват във формирането на хрущялите. Здравето на съединителната тъкан, от която се състоят структурните елементи на ставите, до голяма степен зависи от хондроитина. Това обяснява и популярността на хранителните добавки, в които се съдържа той.

На молекулно ниво хондроитинът отговаря за способността на здравите ставни тъкани да привличат и задържат течността (най-вече именно той помага на тъканите да абсорбират водата), което от своя страна помага на хрущялите да съхраняват амортизационните и пружиниращите си свойства. Има и хипотеза, съгласно която хондроитинът блокира ензимите, провокиращи разпадането на хрущяла и въвежда основата за растежа на нови елементи на хрущялната тъкан. Тази теория е причината за провеждането на редица изследвания, посветени на ролята на хондроитина в профилактиката на остеоартрита.

Хондроитин и остеоартрит

Хондроитин помага срещу остеоартрит и възстановява хрущялитеОстеоартритът е разпространено заболяване на ставите, за което причина може да бъде както травма, така и баналното износване на ставните тъкани. В основата на болестта е разрушението на хрущялните елементи на ставата, което с времето води до пълното разрушаване на хрущяла.

Макар че патологичният процес може да започне във всяка възраст, най-често болестта поразява по-възрастните хора. Резултатите от няколко експеримента сочат, че хондроитинът помага в борбата с това заболяване. Но е хубаво да отбележим, че не винаги учените са имали положителни резултати. В някои изследвания приемът на хондроитин по никакъв начин не е повлиявал върху протичането на остеоартрита.

Както вече казахме, хондроитинът е много популярно средство при остеоартрит. Много изследвания потвърждават ефективността му при остеоартрит, особено в онези случаи, когато болестта поразява коленните и тазобедрените стави. Учените са стигнали до извода, че регулярният прием на хондроитина способства премахването на болката, намалява ставния оток, увеличава обема на движенията в коленете и тазобедрената става и има продължително действие – повече от 3 месеца след спиране използването на веществото.

Проведени са и изследвания, чийто предмет е било изучаването на възможността на използването на хондроитин за профилактика на обостряне на остеоартрит. Резултатите са много обнадеждаващи.

Хондроитин и болките в коленната става

Хондроитин намалява болките и възпалението на коленната ставаПрез 2006 година е проведено изследване, в което са участвали 16000 човека, страдащи от болки в коленете. Участниците в експеримента приемали глюкозамин и хондроитин. Оказало се, че при незначителна болка, приемът им не води до клинически значимо понижаване на болката. Но при умерени и силни ставни болки, предизвикани от остеоартрит, понижавали интензивността на болката. Независимо от противоречивите резултати, този експеримент е станал причина за по-нататъшното изучаване на възможността да се използва комбинацията от хондроитин и глюкозамин при лечение на тежък остеоартрит.

Във втората фаза на експеримента някои участници продължавали да приемат комбинацията вече 28 месеца, като била отбелязана по-малка деградация на хрущялната тъкан, отколкото се очаквало, ако не са били използвали тези вещества.

Ползата на хондроитин в други направления

Хондроитинът е детайлно изучен в плана на възможността му за лечение и профилактика на остеоартрит, но това далеч не е единствената област, в която може да се използва. В частност, в едно от изследванията се съобщава, че напълването на пикочния мехур с хондроитин, помага да се намалят клиничните прояви на интерстициален цистит – болезнена патология на пикочно-половата система. А пероралните форми на хондроитин помагат на хората, които страдат от хиперактивност на пикочния мехур.

Хондроитин помага при инфекции на пикочния мехурНякои изследвания сочат, че добавките с хондроитин може да се използват при болести на сърцето, болест на Алцхаймер, остеопороза, а също и при преждевременно раждане.

Хондроитин: форма и дозировка

По правило, продуктите с хондроитин са на капсули или таблетки, а препоръчаната доза на ден е 400-600 мг. Това е максималната доза! Но в състава на много от продуктите с него влизат глюкозамин и магнезий. Тяхната дневна доза зависи от много фактори и е важно да се знае, каква дозировка подхожда именно на Вас и какво количество от тези вещества се съдържа в продукта.

Има още един момент, на който ще се спрем: при изучаването на състава на продуктите с хондроитин, най-вероятно ще забележите, че много от тях се произвеждат от животински продукти. Ако сте вегетарианец и/или сте против използването на животни с тази цел, Ви препоръчване да потърсите добавки с хондроитин, произведени от морски водорасли.

Хондроитин: странични ефекти и взаимодействие с лекарствените средства

Ако Ви тревожат страничните ефекти от хондроитина, при използването му в препоръчаната доза, в кратки курсове, не бива да се страхувате от странични ефекти. Хората, които продължително време приемат високи дози, могат да усетят незначително стомашно неразположение, но това е всичко, що се отнася до нежеланите реакции.

Хондроитин е безопасен продукт, който помага при проблеми със ставите

Когато приемате някакъв препарат, е важно да разбирате, че всички хранителни добавки могат по един или друг начин да повлияят върху действието на рецептурните медикаменти, които се приемат едновременно с тях. Например тези, които приемат хепарин за разреждане на кръвта, трябва да бъдат предпазливи с хондроитина, тъй като той има синергично действие. Може да се усилят ефектите на хепарина на фона на приема на хондроитин. Освен това хондроитинът може да спре действието на редица витамини, например на рибната мазнина и витамин Е. На хората, които страдат от остеоартрит, лекарите често изписват нестероидни противовъзпалителни средства. При включването на хондроитин в алгоритъма на терапията, ще се наложи понижаване дозировката на НПВС. А тъй като последните могат да предизвикат стомашни кръвоизливи, понижаването на тяхната дозировка е разумна идея. Във всеки случай, най-правилното решение ще бъде взето от лекар преди да започнете да използвате хондроитин.

И накрая… Макар че хондроитин в повечето случаи е безопасен, някои хора трябва да избягват използването му. Например тези, които страдат от алергии към морски продукти, хората със захарен диабет (повишава кръвната захар), бременните жени и децата (не е изучено въздействието му върху тях).

Хондроитин – враг на остеоартрита и не само Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™