Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Глисти – как да разберем, че ги имаме?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 3482 прегледа на този пост

Съдържание на Глисти – как да разберем, че ги имаме?


Можем ли сами да разберем дали имаме глисти и как да се отървем от тях?

Съгласно данните на Световната организация по здравеопазване около 2 милиарда души по цял свят са инфектирани с паразитни червеи или, както се казва по народному, с глисти. В медицинската сфера тези нежелани обитатели на човешкия организъм се наричат хелминти. Съществуват повече от триста вида хелминти, но най-разпространените са остриците и аскаридите, които се отнасят към кръглите червеи (нематоди). Болестта ентеробиоза, предизвикана от острици, се нарича още и „болест на мръсните ръце“. Аскаридите пък предизвикват аскаридоза. Много е важно да не допускаме да се развият в нас. Опасността от заразяване с яйцата и личинките от глистите е навсякъде.

Глистите много често се пренасят чрез ръцете и заразяването става много бързо и лесноНа първо място, по дръжките в градския транспорт, дръжките на вратите, не измитите плодове, количките в супермаркетите, водата в сладководните водоеми, недостатъчно термично обработеното месо, суровата риба.

Можем да хванем глисти и от домашните си любимцикучетата и котките. Освен контактно-битово заразяване, съществува и трансмисионно, когато инфектирането се случва посредством ухапване от насекоми, а също и аспирационно, когато яйцата на глистите попадат в организма при вдишване.

По място на локализиране в организма на човека глистите се делят на чревни и екстраинтестинални (извън червата). Паразитите се чувстват добре както в червата, така и в другите вътрешни органи на човешкото тяло, но виреят само в отслабените организми.

Здравият организъм може с троен удар да унищожи неканените гости, използвайки ензимите си, киселинната среда на стомаха и местния имунитет на червата. Има и много лекарства срещу глисти. Но е важно да се приемат по лекарско предписание.

Как да познаем, че имаме глисти?

Често глистите излизат заедно с фекалиите и ние можем без каквито и да било изследвания да ги разпознаем. Има и други симптоми, които указват на наличие на паразити в организма.

  • Сигурни симптоми за зараза с глисти са болки в мускулите и ставите, кафяви кръгове под очите, нисък хемоглобин и другиАко глистите са се разкъсали в организма, ще имаме кафяви кръгове под очите;
  • Повишена раздразнителност;
  • Вялост и спад на жизнения тонус;
  • Анемия, а именно понижен хемоглобин;
  • Болки в мускулите и ставите;
  • Алергични реакции с различен характер (обрив, сърбеж, дерматит и други);
  • Болки в корема, запек, подуване на корема.

Независимо, че заразяването с глисти много често няма ярко изразена клинична картина и човек може дори да не заподозре, че има „гости“, остриците няма как да не се забележат.

Тези малки бели червейчета, които живеят в червата, нощем изпълзяват от правото черво, за да снесат хиляди яйца около ануса. След това самката умира, а при човека се появява сърбеж там, където са снесени яйцата.

Аскаридите в сравнение с тях са просто гиганти и можем да ги видим по всяка част на човешкото тяло: мускулите, очите, мозъка, сърцето.

Понякога заплетените аскариди просто блокират просвета на червата, като предизвикват непроходимост.

Хелминтите (глистите) поразяват предимно децата, тъй като обичат слабия имунитетКои са методите за откриване на хелминти?

  1. Традиционно изследване на изпражненията, което дава много нисък резултат.
  2. Серологичен метод, който позволява да се открият в кръвта антитела към хелминтите.
  3. Съвременен метод за вегетативно-резонансно тестуване.

Без абсолютно никакво съмнение трябва да се избавяме от паразитите, тъй като те нанасят вреда на организма: отравят го с токсини, унищожават полезните бактерии и предизвикват дисбактериоза, дразнят и разрушават стените на червата, в които се внедряват.

Кръглите червеи обичат витамин А, който поглъщат в големи количества.

При наличие на „паразитив организма трябва задължително да се обърнете към лекар, за да се вземат мерки и да се премине лечебен курс.

В борбата с глистите, освен противоглистните медикаментозни средства, неоценима мощ могат да окажат чесънът, суровите тиквени семки, горчивата отвара от пелина. Но това са само допълнителни средства към основното.

Трябва да следите здравето си, да съблюдавате добра хигиена, да си правите изследвания, ако се появят някакви подозрения и задължително да вземете всички необходими мерки за борба и профилактика срещу глистите.

Глисти – как да разберем, че ги имаме? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™