Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Е-та - различните добавки в храните!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Е-та - различните добавки в храните!


Първите ястия на планетата били плодове, горски плодове и зеленчуци, както и корени и са ги консумирали сурови. С течение на времето човек започва да обработва храната и да използва сол, защото забелязва, че така става по-вкусно. И здравословното състояние се подобрява, тъй като в тялото започна да навлиза повече натрий. Така за първи път била използвана хранителна добавка. Днес те се използват широко в хранително-вкусовата промишленост. Но не всички от тях са необходими на човек, като солта, например. Нека се опитаме да разберем най-общо как хранителните добавки влияят на човешкото здраве.

Хранителните добавки са вид магическа пръчка за производствените процеси. Нека първо прегледаме условията. Хранителните добавки се наричат ​​компоненти, които се използват за постигане на всякакви технологични цели: за сгъстяване, оцветяване, консервиране. В зависимост от целта те се класифицират:

 • Подобрители на вкуса - и сега супата от плика не прилича на воден разтвор на брашно и нишесте;
 • Ароматизиращи добавки - придават вкус по принцип: солен, кисел, сладък;
 • Консерванти - удължават срока на годност на продуктите;
 • Сгъстители и помътняващи вещества - първите са разбираеми, докато вторите се използват за добавяне на мътност към течностите - така коктейлите изглеждат по-зрелищни;
 • Емулгатори, желиращи агенти и други, променящи консистенцията;
 • Бои - без тях наденицата, между другото, има сивкав цвят.

Изглежда, че всички те се използват изключително за добри цели, но наистина ли е така? За да направите това, достатъчно е да знаете имената им и да погледнете в Интернет или друг източник. Но на някои опаковки дори солта не може да бъде намерена в състава на продукта, въпреки че очевидно е там. Факт е, че хранителните добавки имат свои собствени индекси, те са разбираеми на всеки език и спестяват много място на опаковката. Но ако влезете в интернет и прочетете няколко статии по темата: как хранителните добавки влияят на човешкото здраве и погледнете таблицата с индекси, можете да стигнете до извода, че всички те са смъртоносни. Така че трябва да търсите истината по различен начин.

Какво е лекарство в лъжица, отрова в чаша?

Както вече става ясно от заглавието, много зависи от количеството - ако изядете чаша сол на ден, можете също да умрете. Следователно много от тях са доста безопасни в малки количества. Например, подсладителят аспартам има канцерогенни свойства, които могат да се проявят при превишаване на дневната допустима норма - до 40 mg / kg. За да го наберете, възрастен с тегло 60-8 кг ще трябва да изпие 4-5 литра сладка сода. Това се дължи на факта, че аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта. А аскорбиновата киселина, която се използва в сладкарството, месните или рибните консерви като цяло, е много полезен витамин С. Но дори излишъкът му може да бъде изпълнен с алергични кожни реакции. Като цяло повечето добавки имат канцерогенни, алергизиращи, токсични и мутагенни свойства, особено при редовна и прекомерна консумация.

Класификация на хранителните Е-добавки 

Какво представляват хранителните добавки и за какво са? Какъв е ефектът им върху човешкото тяло? 

Хранителните добавки са вид магическа пръчка за производствените процеси. Началната буква "E", станала синоним на израза "хранителна добавка", е просто знак на класификацията, приета в Европейския съюз (E = Европа). Числата след буквата са уникалният номер, който има всяка добавка.

Защо имате нужда от хранителни добавки?

 • Добавяне на вкус към крайния продукт (подобрители на вкуса, подсладители, регулатори на киселинността).
 • Създаване на определена консистенция и текстура (емулгатори, сгъстители, стабилизатори, желиращи агенти, бакпулвер).
 • Увеличаване срока на годност на продукта (консерванти, антиоксиданти, водозадържащи агенти).
 • Подобряване на външния вид на продукта (оцветители, стабилизатори на цвета).

Класификация на хранителните добавки

Мнозина са чували за полезните и вредните "Е-та" - в тази статия ще разберем кои са те - полезни, неутрални, вредни и опасни добавки.Хранителните добавки могат да бъдат класифицирани въз основа на техните технологични функции:

 • E100 ... E182 - багрила
 • E200 ... E300 - консерванти
 • E300 ... E400 - антиоксиданти (антиоксиданти)
 • E400 ... E500 - стабилизатори
 • E450... E500, E1000 - емулгатори
 • E500... E600 - регулатори на киселинността, бакпулвер
 • Е600... Е700 - подобрители на вкуса и аромата
 • E700 ... E800 - резервни индекси за друга възможна информация
 • Е900 и по-високи - глазиращи агенти, подобрители за хляб

Мнозина са чували за полезните и вредните "Е-та". В тази статия ще разберем кои са те - полезни, неутрални, вредни и опасни добавки.

Полезните Е-та включват:

 • E100 (Куркумин) - понижава нивото на холестерола в кръвта, повишава хемоглобина, стимулира чревната подвижност; предотвратява развитието на диабет, артрит и рак.
 • Е101 (Рибофлавин) - поддържа младостта и еластичността на кожата, ефикасен при стрес и повишено психическо натоварване.
 • E160a, E160b, E160d (каротин, екстракт от анато и ликопен) са мощни антиоксиданти със състав, подобен на този на витамин А.
 • E162 (бетанин от цвекло) - понижава кръвното налягане. Намалява риска от инфаркт, помага на организма да усвои протеина. Има силно противорадиационно действие.
 • Е170 (калциев карбонат) - бори се с дефицита на калций в организма.
 • Е270 (млечна киселина) - нормализира чревната микрофлора, подпомага усвояването на въглехидратите от организма.

Група витамини: Е300 (Витамин С) - аскорбинова киселина, мощен антиоксидант, имуномодулатор. Е306-309 (Витамин Е) - токофероли, стимулират възстановяването на кожата, забавят стареенето на организма, разреждат кръвта. E322 (лецитин) - намалява нивото на холестерола в кръвта и насърчава отделянето му от тялото, подобрява имунитета, предотвратява развитието на цироза на черния дроб.

 • Е406 (агар-агар) е естествен желиращ агент, извлечен от водорасли. Подобрява работата на червата, премахва токсините от тялото.
 • Е440 (пектин) - както и агар-агар, се използва като естествен желиращ агент. Пречиства организма от тежки метали, лекува язви, понижава холестерола в кръвта.

Неутралните хранителни добавки включват:

 • Неутралността на хранителните добавки означава, че в малки количества те няма да навредят на човешкото тяло. E140 (Хлорофил) е багрило, което е безопасно за човешкото здраве.
 • E202 (сорбинова киселина) - добавка, която инхибира развитието на плесенни продукти. Безопасен за хората. Производителите добавят сорбинова киселина към колбаси, сирене, ръжен хляб.
 • E260 (Оцетна киселина) е общ регулатор на киселинността. Безвреден при концентрации до 30%. Ако тази стойност бъде превишена, потребителите могат да получат изгаряния на лигавиците на вътрешните органи. Оцетната киселина се използва при приготвянето на майонеза и сосове, при консервиране на продукти.
 • Е330 (лимонена киселина) е многофункционална хранителна добавка. Подобрява вкуса, участва в процеса на консервиране, регулира киселинността. Безопасен в малки количества.
 • E410 (Дъвка) - добавка, която придава на продукта определена структура. Производителите използват дъвка при приготвянето на сладолед, десерти, топени сирена. Безопасен за хората.
 • E471 (Моно и диглицериди на мастни киселини) - естествени стабилизатори и емулгатори. Добавят се при приготвяне на майонеза, кисели млека и мусове, пастети. Безопасен за хората, но в големи количества провокира наддаване на тегло.
 • E500 (сода за хляб) е бакпулвер, който е безвреден за хората. Използва се в сладкарската промишленост.
 • Голяма група подсладители (E950 ацесулфам калий, E951 аспартам, E952 натриев цикламат, E965 малтитол, E967 ксилитол, E968 еритритол).
 • E916, 917 (калциев и калиев йодид) - са обект на разследване, в момента не принадлежат нито към разрешени, нито към забранени хранителни добавки. Отстранява солите на тежките метали от тялото, предотвратява вредното въздействие на радиацията. В големи количества причиняват отравяне.

Неутралността на хранителните добавки означава, че в малки количества те няма да навредят на човешкото тяло. Смята се, че тези хранителни добавки засилват действието на канцерогените, като резултат - провокират появата на рак. С подсладителите трябва да внимават тези, които искат да намалят телесното си тегло и хората, които са имали хепатит.

Мононатриевият глутамат е вредна хранителна добавка

Вредни хранителни добавки и тяхната употреба:

Име Приложение
E250 - натриев нитрит Производство на колбаси (пушене, варене).
E951 – Аспартам Подсладител, добавен към безалкохолни напитки.Когато попадне в човешкото тяло, той се пръска върху вещества, включително метанол, който е отровен алкохол.
E338 - Ортофосфорна киселина Нискокалорична кока-кола и други сладки газирани напитки. Прави вкуса кисело-горчив. Разрушава зъбния емайл и намалява здравината на костите.
E952 - Натриев цикламат Подсладител, добавен към сладката сода. При някои хора той не се отделя от тялото, а се разгражда до вещества, които насърчават развитието на рак. Противопоказан при бременност.
E621 - Мононатриев глутамат  Подобрител на вкуса, получен от соя и бобови растения. В минимални дози е безвреден, но може да се натрупва в тялото (последици: замъглено зрение, тахикардия, слабост, главоболие). Мононатриевият глутамат се използва активно от производителите на бързо хранене и нездравословна храна (чипс, готови сосове).
E290 - Въглероден двуокис Добавя се към сладка сода. Премахва калция от тялото.
E510 - Амониев хлорид Подобрител на теста. Добавете към мая, сладкиши, брашно. Може да причини стомашно разстройство.
E239 - Уротропин Удължава срока на годност на хайвера и сиренето. Опасен за човешкото здраве, тъй като провокира рак. силен алерген.

Забранени хранителни добавки:

 • E 121 - цитрусово червено багрило 2
 • Е 123 - оцветител червен амарант
 • Е 128 - багрило червено 2G
 • Е 216 - парабени, парахидроксибензоена киселина консервант пропилов естер
 • Е 217 - консервант натриева сол на пропилов естер на парахидроксибензоена киселина
 • Е 240 - консервант формалдехид
 • E142 - Синтетичен хранителен оцветител Green S
 • E425 - брашно от конджак, гума и глюкоманан от него

Към групата на забранените хранителни добавки спадат тези вещества, чието отрицателно въздействие върху човешкия организъм е доказано.

Както при всяко нещо, важно е да спазвате умереност при консумацията на хранителни добавки.

Не забравяйте да прочетете етикета на продукта, когато купувате храна. Бъдете нащрек: ако продуктът има дълъг срок на годност и хранителните добавки не са посочени в състава, най-вероятно имате работа с безскрупулен производител.

Законът за защита на потребителите задължава производителите да посочват върху етикета състава с пълен списък на вложените хранителни добавки.

Въздействие на хранителните добавки върху човешкия организъм

Какво се случва, ако не четете етикета на продукта и не контролирате употребата на хранителни добавки:

 • Възможно е развитието на тумори
 • Функцията на черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт ще бъде нарушена
 • Централната нервна система е засегната
 • Зрението ще се влоши, ще има проблеми с ретината на окото
 • Трябва да бъдете особено внимателни по време на период на заболяване и силен стрес: отслабеното тяло е по-негативно повлияно от хранителните добавки.

Как да избирате продукти в магазина?

 • Златно правило: четете етикета на продукта! Опитайте се да избягвате онези продукти, които съдържат съставки с буквата E.
 • Обърнете внимание на датата на производство и срока на годност.
 • Преместете по-голямата част от диетата в домашната кухня: приготвените храни и готовите храни от магазина съдържат рекордно количество хранителни добавки и оцветители.
 • Заменете сладкарските изделия с плодове и мед. Вместо купени конфитюри, опитайте да си направите домашни конфитюри.
 • Разберете къде се намира най-близката ферма до Вас, прочетете отзиви за качеството на нейната работа. Преговаряйте с производителите да купуват зеленчуци, месо и млечни продукти от тях. Това ще Ви предпази от химикали.
 • Опитайте сами да печете хляб: страхотно хоби!

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ИМА В ТОЗИ ПРОДУКТ?

Когато четете етикет на продукт, търсете не само вещества, които започват с Е, но и сложни химични наименования, като мононатриев глутамат или сорбинова киселина. Когато се запознавате със състава, обърнете внимание къде се намира хранителната добавка: съставките са в низходящ ред.

Помислете за действителния срок на годност на продуктите. Например, когато избирате мляко, дайте предпочитание на нетрайното мляко (три до пет дни). Продукт с дълъг срок на годност ще съдържа хранителни добавки (в допълнение, такива продукти не са в хладилника, а на рафта).

Вижте цвета и текстурата на продукта. Ако вземете торта, която блести с всички цветове на дъгата, или яркорозов колбас, знайте, че това е заслугата на хранителните добавки.

ЕРЗАЦ ПРОДУКТИ (СУРОГАТИ)

Със сигурност сте виждали на рафтовете на магазините етикети с обозначения „Сирене“, „Кефир“, „Млечен продукт“. Производителите вземат евтини суровини, добавят към тях хранителни добавки и в крайна сметка имаме ниска цена. За да прочетете състава на такъв продукт, ще трябва да работите усилено: производителите злонамерено намаляват шрифта на етикета. Уверете се, че в състава има много хранителни добавки.

Нашето тяло в нормално състояние е в състояние да преработи малко количество химикали без последствия за себе си. Системното използване на храни, богати на хранителни добавки, има кумулативен ефект. Не се унищожавайте отвътре.

Как да се предпазите?

 • Разбира се, в идеалния случай всички тези компоненти трябва да бъдат изключени, но в съвременния свят това едва ли е възможно. Затова трябва просто да следвате тези правила:
 • Яжте продукти с минимална обработка - колкото повече етапи на производство трябва да "задържи" суровината, толкова по-голяма е вероятността от дълъг списък от добавки;
 • Избягвайте сладки, шарени или „овкусени” храни – в такива сладкиши ще намерите много ненужни съставки и излишни калории;
 • Вземете продукти с кратък срок на годност - това ще избегне много канцерогени и мутагени, които са много консерванти в големи дози;
 • Купувайте храна само в магазини и официални пазари - има по-малък риск да попаднете на стоки от трети страни или такива, където контролът върху хранително-вкусовата промишленост е минимален.
 • Сега, знаейки как хранителните добавки влияят на човешкото здраве и как да се предпазите, ще направите още една крачка към красотата и здравето.
Е-та - различните добавки в храните! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™