Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Болки в гърба - какво да правим?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Болки в гърба - какво да правим?


Така нареченият "лумбаго" се среща както при млади, така и при възрастни хора. Самата дума "лумбаго" добре разкрива естеството на проявата на болестта под формата на внезапна остра болка в лумбалната част на гръбначния стълб. Обикновено възниква във връзка с определено движение, най-често - огъване напред едновременно с обръщане встрани. Едновременно с остра "стреляща" болка, гърбът заема принудително наведено положение. Човек не може да се изправи, замръзва в същото положение, в което го пронизва остра болка. Болката може да излъчва към седалището или бедрата, докато е трудно да се ходи, да се изправя и като цяло да се намери безболезнено положение. По-долу са дадени няколко съвета за облекчаване на остра болка в гърба.

Какво да правим при болки в гърба?

Лечението на болки в гърба започва с диагностика на тялото.Болките в гърба са най-честите оплаквания при хора на средна възраст и по-възрастни. В първата възрастова категория заболяването често възниква от постоянна заседнала работа. В по-зряла възраст се добавят радикулит и остеохондроза.

Когато болестта стане хронична, качеството на живот бързо намалява. Често поради непоносими болки в гърба пациентът не може да изпълнява напълно работата си, свързана с физическа активност. Дегенеративните промени в основата на гръбначния стълб са ключова причина за болки в гърба.

Естеството на синдрома на болката, възникнал в повечето случаи, е пряко свързано със заболявания на гръбначния стълб. Болките в гърба могат да бъдат остри или тъпи, с различна степен на интензивност - само лекар може да установи причините и да предпише лечение.

Чрез елиминиране на етиологичния фактор е възможно да се консолидира резултатът от облекчаване на болката в гърба. Лечението на болки в гърба започва с диагностика на тялото. Важно е лекуващият лекар да идентифицира истинската причина за развитието на синдрома на болката. Едва след този етап можете да започнете терапевтична терапия. За всеки пациент се прилага различен терапевтичен метод на лечение, който идва от общ набор от мерки за премахване на болката.

Ще разгледаме принципите на лечение на синдрома на остра болка, независимо от неговото естество. Следващото описание на техниката е универсално за всички пациенти. Предложената терапия може да бъде коригирана от лекаря, като се вземат предвид индивидуалните нюанси на всеки отделен организъм и настоящото заболяване.

Как да определим болката в гърба?

Основата на острата гръбначна болка е мускулното дразнене, потискане и възпаление на корена на гръбначния мозък. Гръбначните нерви са повредени поради патологични промени в гръбначния стълб. Болки в гърба от този характер изискват незабавно установяване на причината и започване на лечението.

Острите усещания за болка най-често доставят на пациенти със заболявания от дегенеративно-дистрофичната група:

 • остеохондроза;
 • изпъкналост;
 • спондилоартроза;
 • спондилоза,
 • междупрешленна херния.

Също толкова важна роля играе спазмът на гръбначния мускул. Поради преобладаващия дискомфорт мускулите незабавно се блокират, стават неподвижни. Това заболяване се нарича радикулит.

Някои усещания за болка могат да се появят внезапно. Пристъп на болка в гърба обхваща човек в най-неподходящия момент. Ако усетите остра болка в гърба, която ограничава движението, на необичайно място, трябва да прибегнете до следните препоръки.

Първа помощ при болки в гърба:

При внезапна остра болка в гърба по време на бременност, намерете удобна позиция за да легнете и да останете в покой за ден два. Заемете хоризонтално положение, това ще намали стреса върху гръбначния стълб. Най-доброто нещо е да легнете на леглото, но ако проблемът не Ви намери вкъщи, тогава има опции: например, легнете на дивана в офиса.

Намерете позиция, в която можете да се отпуснете. На някои хора им е удобно да лежат настрани от болки в гърба, докато на други е удобно да сгъват коленете си. Всичко тук е индивидуално, Вие сами ще намерите подходяща поза. Основното е, че в това положение болката не е толкова остра и мускулите Ви са в покой.

Можете да покриете гърба си с одеяло, килим или яке. Но не бързайте да взимате гореща вана или да използвате нагревател за тяло - това може да увеличи болката.

Алкохолът е забранен. И не, това изобщо няма да Ви помогне да облекчите болката, а само ще я влоши.

Използвайте противовъзпалителен и обезболяващ мехлем. Винаги трябва да носите такъв мехлем със себе си, така че е по-добре да изберете лекарството, което Ви подхожда предварително.

Ако болката е много силна, можете да вземете успокояващи болката таблетки, отпускани в аптека без лекарско предписание (до 2-3 пъти на ден).

Първите два дни след пристъп на болка е необходимо да останете в леглото, в никакъв случай да не вдигате тежести, да избягвате резки движения, болезнени пози и да не се изнервяте. Както можете да видите, лечението е доста просто. След него обаче почти всички случаи на лумбаго се изчистват сами в рамките на една седмица.

При силна болка е трудно човек дори да се движи. Ако синдром на остра болка Ви е настигнал у дома или в офиса, опитайте се да легнете внимателно върху твърда, равна повърхност. Правете това внимателно и бавно, без да променяте положението на гърба, при което болката се влошава. След това се опитайте постепенно да легнете на една страна, оставайки на равна повърхност. В това положение болката ще отстъпи, тъй като в страничното положение натоварването на гръбначния стълб е намалено. Опитайте се да лежите неподвижно, докато болката не е по-силна. Самолечението в този случай може само да влоши ситуацията.

Бавно превъртете торса си по гръб за максимална мускулна релаксация. В този случай е препоръчително да подпрете краката на подиум. Необходимо е да лежите в това положение от 10 до 15 минути.

Aко усетите остра болка в гърба:

При липса на хапчета за болка под ръка, може би единственият ефективен вариант е някакъв елемент от гардероба, например пуловер. Той трябва да фиксира долната част на гърба, като се превърже плътно в засегнатата област. Това временно ще обездвижи мускулите. След това трябва да действате според обстоятелствата.

При първата възможност трябва да вземете хапче с противовъзпалителен ефект. Например "Ибупрофен" или "Парацетамол". Можете също да използвате всеки мехлем, съдържащ кетонал и диклофенак. Разбира се, всички ненужни движения на тялото и натоварвания на гръбначния стълб - огъване и носене на тежести, трябва да бъдат изключени. Освен това - незабавно се консултирайте с лекар.

Какво абсолютно не трябва да се прави с болки в гърба?

Строго е забранено да се къпете, да правите пара в баня и сауна. Всяка физическа активност също трябва да бъде изключена, включително огъване. Преди да отидете на лекар, трябва да поддържате максимална статичност. Спането на твърда повърхност е противопоказано.

Възможно ли е да се прави масаж с остра болка?

Масаж на човек с остра болка в гърба не може да се прави, в противен случай мускулният спазъм ще стане още по-силен.

Може ли възпалено място да се затопли или охлади с лед?

Хипотермията на възпаленото място обикновено е неприемлива. Що се отнася до загряването, не можем да дадем забрана за това, но и това няма да има голяма полза.

През първите два дни след появата на болки в гърба, ако не е възможно да се консултирате с лекар, препоръчително е да използвате локално охлаждане. За целта можете да използвате лед, поставен в херметична целофанова торбичка или пластмасова бутилка. Контейнер с лед се прилага върху областта на гърба за 10 минути няколко пъти на ден на мястото на болката или се извършва леден масаж: нанесете торбичка с лед върху възпаленото място и масажирайте тази област в продължение на 5-7 минути; процедурата трябва да се прави веднъж дневно в продължение на 2-3 дни. Трябва да се отбележи, че е необходимо да се охлажда в проекцията на самия гръбначен стълб и до него. Тези действия спомагат за намаляване на възпалението в засегнатата област и намаляване на активността на болката и продължителността на периода на възстановяване.

Открийте радостта от движението

Болките в гърба са често срещан проблем. Научете как можете да се отървете от болката и да започнете да живеете пълноценно.

Ако нещо боли, ние се опитваме да се движим по-малко. Редовната физическа активност обаче е един от основните начини за облекчаване и предотвратяване на болката. Дори да почувствате малко дискомфорт в началото, не бива да пропускате тренировката си. Физическата активност помага за преодоляване на сковаността, укрепване на мускулите и ускоряване на лечебния процес.

Някои прости упражнения могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба. Върнете радостта от движението, не позволявайте на болката да Ви пречи.

Разходка

Проучванията показват, че аеробните упражнения с ниска интензивност (като ходене) могат да помогнат за облекчаване на болките в кръста. Опитайте се да ходите повече - до работа (поне част от пътя), или до магазина. Ходенето укрепва мускулите, които поддържат тялото изправено и подобрява стабилността на гръбначния стълб.

Ако седите дълго време (например при работа на компютър), това поставя голямо напрежение в долната част на гърба, в резултат на което в него може да възникне болка.Прекъсвания

Ако седите дълго време (например при работа на компютър), това поставя голямо напрежение в долната част на гърба, в резултат на което в него може да възникне болка. Правете редовни почивки по време на работа: ставайте от време на време, правете загрявка. Прочетете статията Офис упражнения за тонус!

Разтягане

Нашият гръбначен стълб се нуждае от движение, така че ниската физическа активност може да влоши болката в гърба. Простите упражнения за разтягане на мускулите на гърба Ви могат да помогнат за облекчаване на болката и увеличаване на обхвата на движение. Не правете резки движения: упражненията не трябва да са болезнени. Изпълнявайте упражненията върху твърда, равна повърхност.

Знаете ли, че човешкият гръбнак е с S-образна форма и се състои от 33 прешлена. Той предпазва мозъка от сътресения при ходене и бягане.

Разтягане на мускулите на гърба

 • Легнете по гръб, дръпнете коленете до гърдите
 • Изпънете главата си към коленете, докато почувствате приятно разтягане в гърба.
 • Задръжте тази позиция за 20-30 секунди.
 • Повторете упражнението 5-10 пъти
 • Коляно до гърдите
 • Легнете по гръб, сгънете коленете, поставете краката си на пода
 • Хванете едното коляно с ръце и внимателно го дръпнете възможно най-близо до гърдите си
 • Задръжте тази позиция за 20-30 секунди, повторете с другия крак
 • Повторете упражнението 5-10 пъти с всеки крак.

Плуване

Плуването е полезно при проблеми с гърба. На практика не натоварва гръбначния стълб и гърба, защото водата поддържа тялото ни. Препоръчително е да вземете няколко урока с треньор, за да практикувате техниката на движение, тъй като някои стилове на плуване, ако техниката на удара не е правилна, могат да поставят повишен стрес върху врата и гърба.

Укрепване на мускулите

Упражненията за укрепване на мускулите на краката, корема, гърба и таза могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба и да подобрят чувството Ви за баланс. Едно от основните упражнения, които могат да облекчат болките в гърба чрез укрепване на мускулите, които поддържат гръбначния стълб, е укрепването на дълбоките коремни мускули.

Болки в гърба - какво да правим? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™