Боровинки

Боровинките имат повече антиоксиданти от всеки друг плод - тези вълшебни молекули могат да предотвратят множество болести.Боровинките имат повече антиоксиданти от всеки друг плод. Тези вълшебни молекули могат да предотвратят множество болести.

Антиоксидантните растителни пигменти, които правят боровинките сини, защитават от сърдечно-съдови заболявания, рак и други болести, свързани с възрастта, като слепота и загуба на паметта. Боровинките застават на първо място, когато става въпрос за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Всичко това е благодарение на антиоксидантните свойства, които не позволяват на бактериите да залепват към стените на пикочния мехур.

По колко да ядете?

1/2 чаша (125 мл.) от боровинки се равнява на една порция плодове и зеленчуци на ден.

Съвет: Поръсете боровинки върху Вашите палачинки в последната минута – дългото готвене на плодовете унищожава ценния витамин C в боровинките.

Чесън

Чесънът има антибактериално, противогъбично и антивирусно свойство.Чесънът има антибактериално, противогъбично и антивирусно свойство. Неговите ползи за организма и успехите му при борбата с болестите са благодарение на серните съединения в състава на чесъна. Тези съединения също действат като антиоксиданти и осигуряват много ползи за сърдечно-съдовата система. Само 6 или повече скилидки чесън седмично могат да намалят риска от появата на колоректален рак, рак на стомаха и рак на простатата.

По колко да ядете?

Включвайте най-малко по една скилидка чесън в диетата си всеки ден.

Съвет: Нарежете или смачкайте чесъна и след това го оставете да престои 10 минути, за да освободи напълно лечебния си потенциал.

Зехтин

От маслините се получава една от най-здравословните мазнини в света. От маслините се получава една от най-здравословните мазнини в света. Основният ефект от зехтина е, че той намалява "лошия" LDL холестерол и повишава "добрия" HDL холестерол. Това се дължи на мононенаситените мазнини. Зехтинът също е пълен с антиоксиданти, наречени феноли, които действат, като защитават стените на артериите от натрупване на холестерол.

По колко да ядете?

Включвайте по 1 супена лъжица (15 мл.) от зехтина (маслиново масло) в диетата си всеки ден.

Съвет: Винаги купувайте “virgin", “extra virgin" или “cold-pressed" (студено пресован) зехтин. Разтворителите и топлинната енергия, използвани за производството на “light“ или “extra-light" зехтин, унищожават всички полезни антиоксиданти.

Броколи

Мислете за броколито като боец номер едно в борбата с ракаМислете за броколите като боец номер едно в борбата с рака. Това е благодарение на серните съединения като сулфорафан, които можете да усетите при готвенето на броколи. Тези съединения помагат за увеличаване на производството на ензими, които извличат отровите и потенциално канцерогенните съединения от нашето тяло. Ако похапвате повече броколи, ще намалите риска от всичко: от рак на гърдата и рак на белия дроб в стомаха до рак на дебелото черво.

По колко да ядете?

125 мл. (1/2 чаена чаша) от варени броколи се равнява на една порция плодове и зеленчуци.

Съвет: Приготвяйте броколите на пара за 3-4 минути, докато се освободи повече от съединението сулфорафан.

Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен източник на калций, който изгражда костите, но истинската му сила е в живите полезни бактерии, известни като пробиотициКиселото мляко е чудесен източник на калций, който изгражда костите, но истинската му сила е в живите полезни бактерии, известни като пробиотици, които поддържат ниско ниво на вредните бактерии в червата. Яденето на повече кисело мляко може да помогне срещу възпалителните процеси на червата, язви, инфекции на пикочните пътища и вагинални инфекции.

По колко да ядете?

¾ от чаша (175 мл.) нискомаслено или обезмаслено кисело мляко с живи култури се равнява на една порция мляко/млечни продукти.

Съвет: Когато приготвяте панировка за пилешко, свинско или риба с галета, заменете яйцата, които използвате, с кисело мляко.