От къде идва картофът?

Картофите съдържат 22% въглехидрати, 2,0% белтъчини, 0,14% мазнини, 1,05% минерални соли.През 1537 г. за пръв път има някакви писмени свидетелства за картофите от испанския конквистадор Кастелянос. След това картофът е пренесен и в Европа от Перу през 16 век. В началото този кореноплоден зеленчук се е смятал за нездравословна храна.

Какво съдържат картофите?

Картофите са богати на въглехидрати от групата на полизахаридите. Съдържат приблизително около 22% въглехидрати, 2,0% белтъчини, 0,14% мазнини, 1,05% минерални соли. В състава на картофите влизат още натрий и калий, нишесте, 0,9% захари, целулоза и значително количество аминокиселини.

Картофите са богат източник на фосфор, магнезий, калций, желязо, мед, манган, кобалт, йод. И не на последно място, картофите са особено богати на витамин С. Разбира се, в пресните картофи витамините са повече, отколкото в старите. Например пролетните картофи съдържат голямо количество витамин С, а от другите витамини по-значимо са представени витамините В1, РР, К и др.

Какво е полезното действие на картофите?

Картофите са едни от най-богатите на калий зеленчуци – около 0,55%, а това е от особено значение при лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Картофите имат и диуретичен ефект, а това ги прави подходящи при проблеми със затлъстяване и освен това са ниско калорични. Например 100 гр. картофи съдържат само 80 калории, докато 100 гр. дори диетичен хляб съдържа повече от 200 калории.

Картофите имат ниско съдържание на мазнини и това ги прави подходящи за хора с чернодробни заболявания.

Картофите са с ниско съдържание на мазнини и са подходящи за хора с чернодробни заболявания. Въпреки високото съдържание на въглехидрати се препоръчват и на болни от диабет. Благоприятното влияние на картофите идва от солите, които могат да намалят киселинността на кръвта и да помогнат за отделянето на пикочната киселина от организма. Това може да Еи предпази от образуване на пясък и камъни в бъбреците.

Картофите са много добър източник на витамини от групата В като фолиева киселина, никотинова киселина и каротин. Не по-малко значение има и съдържанието на органични киселини (лимонена, ябълчна и др.). Те имат алкализиращ ефект.

При приготвянето на картофите, без значение за каква цел, трябва да знаете, че витамините в тях са водоразтворими. За да се запазят възможно най-дълго в картофите, те трябва да се варят в малко количество вода. А витамин С се запазва два пъти повече при готвене на пара, отколкото във вода, както и когато термичната обработка е с кората.

  • Картофът и пюрето от картофи помага когато имате подпухнали очи или уморен видКартофени пюрета, крем-супи и др. подобни могат да се прилагат при гастритни и ентероколитни проблеми, при язвена болест и други състояния, характеризиращи се с повишена киселинност на стомашния сок. Пюрето от картофи също така е полезно за болни от подагра, а суровите картофи се използват за лечение на скорбут.
  • Заради високото въглехидратно съдържание много хора избягват картофите, но те имат и много полезни свойства. В миналото например сокът от картоф се е използвал за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Истината е, че той наистина помага при проблеми със стомашно-чревния тракт – това се дължи на свойството на нишестето в картофите да образува слузеста обвивка и да действа противовъзпалително.
  • Картофите имат антибактериално действие.
  • Сокът от картоф успокоява състояния на киселини, гадене, повръщане и хронично главоболие. Помага още при гастрит и язва на стомаха. Рецептата гласи, че трябва да се пие по половин чаша сок 3 пъти на ден – сутрин на гладно, половин час преди обяд и час преди лягане вечер в продължение на 2 седмици, за да има ефект. После се прави почивка около 6 дни и след това се повтаря курсът, само че с 2 пъти по-малко количество.
  • При варенето на картофи се образува течност, която е много полезна при високо кръвно налягане. Картофите трябва да се варят само 15 минути и след това течността се приема 30 мин. преди хранене по половин чаша, като трябва да бъде отцедена и охладена.
  • За хипертоници се препоръчва да си хапват редовно и печени с кората картофи.
  • Сокът от суров картоф почиства организма от токсини, а коктейлът от сок от картоф, моркови и целина отстранява мазните шлаки в храносмилателната система.

Картофът и козметичните процедури:

  • Картофът помага, когато имате подпухнали очи. Опитайте с настърган картоф, сложен в марля върху клепачите за около 15 минути.
  • Пюрето от суров картоф помага при възпаления. В случай че не могат да се отделят 20 минути за процедурата, е достатъчно проблемният участък да се натрива с резен суров картоф всекидневно. Благотворно действие има и при петна по кожата вследствие на алергия, следи от изгаряне.
  • Маската от картофено пюре премахва следите от умората на лицето. В същото време можа да направи кожата Ви гладка. Най-голям ефект има маската, направена от пресни картофи – препоръчва се на жените след 40-годишна възраст.