Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

MCT масло - новата формула за отслабване и по-добро здраве

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на MCT масло - новата формула за отслабване и по-добро здраве


Кокосовият продукт (кокосово масло) става известен през 50-те години, когато се използва главно само за медицински цели. По-късно става популярен като фитнес добавка. Развитието на mct за терапевтични цели е улеснено от развитието на Харвардската лаборатория за хранене, след което той става изключително популярен. Молекулярното ниво на кокосовото масло е поразително различно от конвенционалното растително масло, олио или маргарин.

MCT маслото се произвежда от кокосово масло и съдържа най-полезните мазнини.MCT (Medium Chain Triglycerides) маслото е придобило своята популярност сравнително наскоро, но вече е успяло да се внедри здраво в диетата на привържениците на здравословния начин на живот. MCTs (или триглицеридите със средна верига) са мастни киселини, които са много по-малки, отколкото в обикновеното масло (маслиново, слънчоглед и други). Поради своя размер, МСТ се абсорбират лесно от тялото, осигуряват му енергия и практически не се съхраняват в мастните резерви. MCT маслото се произвежда от кокосово масло. Може да се приема под формата на хранителни добавки или да се добавя към дресинги за салати и бронирано кафе.

MCT са напълно различен вид мазнини. Благодарение на уникалната си молекулярна структура, те заобикалят обичайните механизми, чрез които тялото изгражда мастни запаси. Вместо да се разграждат до мастни киселини, МСТ се транспортират директно до черния дроб, където бързо се превръщат в мигновена енергия. Следователно тялото предпочита да ги използва веднага за енергийни нужди, вместо да ги поставя в мастни натрупвания. По принцип те функционират като нещо средно между мазнините и въглехидратите, без отрицателното въздействие и на двете от тези хранителни вещества.

MCT oil или Кокосово масло?

Грешно е да се смята, че MCT маслото и кокосовото масло са едно и също нещо или, че имат еднакви ползи за тялото. 

Най-богатият естествен източник на MCT е кокосовото масло, но MCTs съставляват само около 54% ​​от съдържанието на мазнини. Маслото съдържа каприлова, лауринова и капринова киселина (видове MCT), както и някои LCT, като ненаситени мазнини. Проблемът е, че лауриновата киселина усвоява и абсорбира по-бавно от другите MCT, така че, въпреки изобилието на MCTs в кокосовото масло, НЕ се счита за чудесен избор за тези, които търсят ползите от MCTs.

MCT маслото често се получава от кокосово масло, но с MCT масло получавате чист източник на 100% MCTs, с по-висока концентрация на бързо смилаема каприлова киселина

В продължение на десетилетия кокосовото масло се счита за най-добрият растителен източник на триглицериди. Повече от 60% от съдържащите се в него мастни киселини са средноверижни триглицериди. Съвсем наскоро обаче учените са се научили да изолират триглицериди със средна верига и са създали MCT масло, което съдържа по-висока концентрация на мастни киселини.

Какво знаем за МСТ маслата?

Мазнините изпълняват жизненоважни функции в нашето тяло, те са източник на енергия и насърчават усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и K. Мазнините (мастните киселини) се разделят на броя на въглеродните атоми на:

 • Къса верига (до 4 въглеродни атома)
 • MCT масла със средна верига (6-12 въглеродни атома)
 • Дълговерижни (повече от 12 въглеродни атома) LCT - масла

Храним се главно с дълговерижни мазнини, LCT масла, които са слабо разтворими във вода и поради това имат сложен механизъм за храносмилане и усвояване от организма.

За разлика от тях, MCT маслата (средноверижни триглицериди) са много по-трудно усвоими.

A кои са основните мастни киселини със средна верига:

 • C6: капронова киселина или хексанова киселина
 • C8: каприлова киселина или октанова киселина
 • C10: капринова киселина или деканова киселина
 • C12: лауринова киселина или додеканова киселина

Поради по-късата си дължина на веригата, MCT маслата имат по-добра водоразтворимост и не изискват абсорбиране на жлъчни киселини и панкреатични ензими.

 • MCT маслата се транспортират директно от кръвта независимо от лимфната система, поради което не се натрупват в мастната тъкан.
 • MCT маслото има най-висока кетогенност и се усвоява, за да произведе най-голямо количество кетони.
 • MCT маслата имат напълно уникални свойства, които са полезни както за здрав човек, така и за медицинско хранене при различни заболявания.

Предимства на средноверижното триглицеридно масло (MCT масла)

MCT маслото също осигурява антиоксидантна защита, като не позволява на тялото да качва излишни килограми.Мастните киселини имат много свойства, които правят тези вещества от съществено значение за здравето. Те не се синтезират от човешкото тяло, а влизат в него само с храна. В тази връзка е важно да се обърне внимание на диетата, включително храни, богати на тях.

За съжаление, това не винаги е възможно, затова се препоръчва приема на добавка като MCT масло, което съдържа средноверижни триглицериди.

Триглицеридите със средна верига се обработват по различен начин от човешкото тяло, отколкото дълговерижните мазнини.

Внимание! За да се разгради „нормалната“ мазнина, постъпваща в храносмилателната система, тя трябва да се смеси с жлъчката. Разграждането на MCT мазнините не изисква нито жлъчка, нито панкреатични ензими.

Някои експерти смятат, че MCT маслото помага при отслабване. Ефектът се дължи на положителните ефекти на мастните киселини върху метаболизма. Тези вещества лесно се усвояват и усвояват. Тялото ги изгаря като гориво, вместо да ги съхранява като мазнини.

MCT маслото също осигурява антиоксидантна защита. По този начин се намалява вероятността да качите излишни килограми.

Мастните киселини в МСТ маслото са от съществено значение за правилното функциониране на мозъка. MCT маслото се абсорбира лесно, незабавно подобрявайки умствената яснота.

MCT може също да помогне за успокояване и лечение на кожни инфекции. Лауриновата киселина в MCT работи като антимикробно средство, разрушавайки бактериите и стените на вирусите, за да ги унищожи.

Проучване върху недоносени бебета показва, че добавянето на MCT масло към адаптираното мляко може да намали гъбичките, наречени Candida, които могат да причинят инфекция.

MCT oil може да бъде полезно за храносмилането и стомашно-чревните проблеми, защото:

 • спомага за нормализиране на чревната микрофлора;
 • насърчава усвояването на витамини и минерали, необходими за добро храносмилане.

MCT масло стимулира метаболизма и намалява риска от затлъстяване. Това свежда до минимум възможността за сърдечно-съдови заболявания.

MCT маслата са ефективни в спортното хранене:

 • спомагат за увеличаване на чистата мускулна маса
 • намаляване на излишните телесни мазнини
 • дават енергия за тренировка
 • увеличаване на издръжливостта

MCT маслата Ви помагат да отслабнете, защото:

 • имат по-ниско съдържание на калории от обикновените мазнини (MCT-8,2 кал / г и LCT-приблизително 9 кал / г)
 • не се натрупват в мастната тъкан
 • увеличават способността на организма да изгаря калории
 • при редовна употреба на MCT масло, теглото и коремните мазнини намаляват.
MCT масло - новата формула за отслабване и по-добро здраве Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™