Маслото от тиквени семки има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, ноктите и косата. Масло от тиквени семки

  • Подобряват функционирането на жлъчния мехур и черния дроб
  • Подобрява кръвообращението и дори облекчава стреса
  • Премахва токсините и червеите
  • Регулира хормоналния фон на жената

Маслото от тиквени семки се получава чрез студено пресоване, благодарение на което запазва интензивния аромат на семената, но в същото време не горчи изобщо. Мастноразтворимите витамини A, D, K, E, които са много изобилни в маслото, се усвояват от тялото правилно и напълно благодарение на мастните киселини. Маслото от тиквени семки има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, ноктите и косата. За да направите резултата по-забележим, можете не само да го ядете, но и да го втривате в корените на косата, нокътните плочки, както и да правите маски за лице с него. Маслото от тиквени семки придава ярки орехови нотки на зеленчуковите салати. Но просто го използвайте пестеливо. Нежната тиквена крем супа ще стане по-изтънчена и ароматна, ако добавите 2-3 капки от това масло и сушени тиквени семки в чинията непосредствено преди сервиране.

Бадемовото масло е взело всичко най-ценно от ядките.Бадемово масло

  • Намалява киселинността в стомаха
  • Намалява холестерола в кръвта
  • Има противовъзпалително действие

Бадемовото масло е взело всичко най-ценно от ядките. Той е пълен с антиоксиданти, основни витамини и омега киселини. Така че сърцето, мозъкът и имунитетът ще бъдат в идеален ред. Това масло понася добре високи температури, така че може безопасно да се използва за пържене и печене. Богат орехов вкус ще имат ястията към които сте прибавили масло от бадеми. На първо място, говорим за сладкиши и десерти. Става обаче и за топли ястия. Към галетата добавете малко бадемови трохи, оваляйте парчета месо и ги запържете в бадемово олио. Ще получите вкусни котлети с ароматна хрупкава коричка. Бадемовото масло може да се добавя и към смутита и млечни шейкове, но само по капка.

Кокосово масло

  • Бори се с вируси, гъбички, бактерии
  • Намалява нивата на холестерола в кръвта
  • Изчиства кръвоносните съдове
  • Укрепва имунната система

Един уникален продукт по своите свойства е кокосовото масло. Има необичайна консистенция, която се променя с температурата. Нищо не изгаря върху него, независимо дали става дума за картофи, месо или риба. И ако го добавите към сладкиша вместо обикновеното масло, ще получите нещо фантастично вкусно. Кокосовото масло ускорява метаболизма, подобрява храносмилането и понижава нивата на кръвната захар. Почитателите на диетите твърдят, че то потиска желанието за забранени сладкиши и намалява апетита. Добавяйте го където пожелаете – към любимите си салати, зърнени храни, супи, топли ястия, дресинги и сосове, плодови десерти. Вкусът им ще се промени до неузнаваемост.

Гроздово масло (масло от гроздови семки) съдържа витамин Е, омега-6 полиненаситена киселина, мощен Гроздово масло (масло от гроздови семки)

  • Регулира нервната система
  • Пречиства тялото от токсини
  • супена лъжица масло = дневна стойност на витамин Е

Мнозина са свикнали с факта, че маслото от гроздови семки се използва изключително в козметологията. Но употребата му не се ограничава до това. Тъй като се произвежда чрез студено пресоване, всички ценни вещества са напълно запазени. По-специално, витамин Е, омега-6 полиненаситена киселина, мощен "подмладяващ" антиоксидант процианидин. Гроздовото масло има неутрален вкус и фин аромат. Така че може да се използва за дресинги за салати, готвене на различни яхнии, в домашно приготвени печива и дори за мариноване и консервиране. Пърженото месо или риба в това масло също е много по-вкусно. И върви добре с всякакви пресни зеленчуци и ароматни билки.

Кедрово масло

  • 5 пъти повече витамин Е от зехтина
  • 3 пъти повече полиненаситени мазнини от рибеното масло
  • Намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта
  • Подобрява зрението

Маслото от кедрови ядки съдържа 3 пъти повече полиненаситени мазнини от рибеното масло. Освен това съдържа аминокиселината триптофан, която допринася за производството на мелатонин, който е необходим за спокоен здрав сън. Най-хубавото е, че кедровото масло разкрива вкуса в комбинация със зехтин и там, където има ядки. Идеален е за дресинги за салати. Най-простата рецепта е смесването на кедрово масло, винен оцет и мед в равни пропорции.

Соево масло

  • Укрепва имунната и нервната система
  • Подобрява метаболизма
  • Благоприятен ефект върху функционирането на мозъка

Соевото масло е почти толкова разпространено, колкото палмовото. Получава се от соеви зърна. Соевото масло съдържа много линолова и линоленова киселина, така че се счита за полезно за здравето. Има студено пресовано масло, нерафинирани и рафинирани масла. За пържене се препоръчва само последното. А първите са най-благоприятни за здравето. Соевото масло се препоръчва да се добавя в малки количества към салатите за подобряване на мозъчната дейност и общото състояние на тялото.

Фъстъчено масло

  • Помага за укрепване на имунитета
  • Подобрява двигателната активност и мускулния тонус
  • Намалява вероятността от ракови тумори
  • Намалява наднорменото тегло

Фъстъченото масло се произвежда от фъстъци чрез пресоване или екстракция. Нерафинираното масло има тъмен кехлибарен цвят, характерен вкус и мирис. Рафинираното олио е по-светло, жълто на цвят и става за пържене. Фъстъченото масло е чудесно за подправяне на салати и приготвяне на продукти от тесто. Не бъркайте маслото с фъстъчено масло, това е различен продукт от смлени фъстъци, който се използва като вкусна и питателна закуска.

Маслото от авокадо е доказано най-екологичното от всички видове. Масло от авокадо

  • 5 пъти повече витамин Е от зехтина
  • Подобрява функционирането на храносмилателната система
  • Има антиоксидантни свойства

Маслото от авокадо е доказано най-екологичното от всички видове. Съдържа фитостероли, които не се разрушават дори при силна топлинна обработка. Тези елементи намаляват нивото на "лошия" холестерол и укрепват клетъчните мембрани. Маслото от авокадо е толкова полезно и безопасно, че можете да го приемате в чист вид по 1-2 ч.л. ден за поддържане на имунитета и благосъстоянието. Деликатен плодов аромат идеално допълва всякакви ястия, от салати до десерти. Това масло работи особено добре с цитрусови плодове и оцет. От тези съставки можете да смесите оригинални маринати за риба, морски дарове и зеленчуци. И в този случай е най-добре да ги изпечете на скара.

Масло от черен кимион

  • Жените повишават либидото, мъжете подобряват потентността
  • Над 80% ненаситени мастни киселини
  • Има тонизиращо действие и противопаразитни свойства

Рапично масло

Не харесвате силно миришещи масла? Тогава определено ще харесате рапично масло с неутрален аромат и същия вкус. Съдържа олеинова киселина, която участва в метаболизма на холестерола и намалява риска от атеросклероза. Рапичното масло ще придаде необикновен вкус дори на най-простите ястия. Нарежете на едро връзка спанак, леко го захванете в тиган, добавете 1 с.л. л. зърнеста горчица и 1 ч.л. натурален мед. След като разбъркате добре, овкусете всичко с рапично масло – лека оригинална гарнитура за пилешко или пуешко е готова. Освен това рапичното масло се използва в домашната козметика. Смесете равни пропорции масло, мед и сметана. Вместо това можете да вземете мазна заквасена сметана. Ще получите универсална подхранваща маска за лице.

Палмово масло

За получаване на палмово масло се използват сочните плодове на маслената палма. Това е най-широко използваното масло в хранително-вкусовата промишленост. Палмовото масло е евтина и високопродуктивна култура, така че производителите навсякъде го добавят към своите продукти. Имаше много спорове относно полезните и вредните свойства на палмовото масло. Смята се, че естественото, нерафинирано палмово масло е не по-малко полезно от другите естествени растителни масла. Въпреки това, хидрогенираното масло, твърда и восъчна мазнина, обикновено се използва в производството на храни. Такова масло може да доведе до излишък на лошия холестерол в кръвта и да причини проблеми със сърдечно-съдовата система.

Синапено масло

синапено масло има ценни свойства за тялото -  в старите времена се използва за лечение на настинки, ревматизъм и уролитиаза.Суровината за производството на синапено масло е синапеното семе. Изглежда като прозрачна златиста течност, понякога със зеленикав оттенък. Синапеното масло има интересен, леко пикантен вкус и оригинален пикантен аромат. Добавя се към студени ястия, използва се за консервиране, печене и пържене. Синапеното масло трябва да се консумира умерено, в противен случай може да навреди дори на здрав човек.

Необичайното за нас синапено масло има ценни свойства за тялото. В старите времена се използва за лечение на настинки, ревматизъм и уролитиаза. И ефективно възстановява структурата на слабата коса и стимулира растежа на здравата. Разбира се, използва се и в кулинарията. Тъй като маслото се получава от синапено семе, в него ясно се усещат изразителни пикантни нотки. Подправете ги с обикновена салата от пресни домати и краставици и тя ще блести с необичайни пикантни нюанси.

Както виждаме, на пазара има много растителни масла. Не всички масла обаче са еднакво полезни и могат да се използват за различни цели. За да закупите качествено масло, обърнете внимание на етикета. Там трябва да бъде посочен конкретният вид масло, както и информация за съответствието на продукта с GOST. Растителното масло не трябва да има чужда миризма и вкус. Рафинираното масло трябва да е прозрачно, без примеси и утайки. Не забравяйте, че растителните масла са склонни да се окисляват под въздействието на слънчева светлина, така че трябва да се съхраняват на тъмно място. Оптималната температура на съхранение е от +5 до +20 градуса. Отворената бутилка се използва най-добре в рамките на един месец.

Как да приемаме растително масло?

Един възрастен трябва да консумира най-малко 4 супени лъжици нерафинирани растителни масла на ден. Те могат да се използват за подправяне на салати, зърнени храни, добавяне към сладкиши, задушаване на зеленчуци и месо.

За да сте млади и здрави трябва да използвате различни масла!

Всички те имат различни полезни свойства, така че си струва да ги ядете комплексно. С редовна и разнообразна употреба на масла можете да получите максимална полза!

Например, в продължение на един месец използвайте слънчогледово и конопено масло за дресинг на салати и зърнени храни, а кокосово масло можете да използвате за вечеря. Следващия месец можете да промените арсенала си със зехтин, масло от черен кимион и ленено семе. Така ще опитате всички видове масла и ще откроите най-ценните за себе си.

Разказахме Ви за основните видове растителни масла за храна. И сега можете полезно да разнообразите ежедневната си диета с нови интересни вкусове и необичайни рецепти. Ако сме пропуснали да споменем някое масло, напишете за него в коментарите. Какво олио използвате освен слънчогледово и зехтин? Защо го харесвате толкова много и към какви ястия го добавяте?