Съвременната медицина много обича антибиотиците. Обикновено се предписват при бактериални инфекции. И често – напълно без сериозни доказателства за нуждата им от прием. Но дори и в случай на спешна нужда, когато антибиотиците се предписват оправдано, те носят не само ползи, но и голяма вреда на тялото. Например, те унищожават не само вредната, но и полезна, много важна и необходима микрофлора!

Естествено, в някои случаи антибиотиците са незаменими. Но когато има прости форми на бактериални, както и вирусни или гъбични заболявания, е напълно възможно да се опитате да се справите с народни "лекове“ като естествените антибиотици. Те са много по-щадящи към тялото, а ефектът им в много случаи е достатъчен за потискане на болестта и премахване на нейните симптоми.

Много съвременни антибиотици се получават от естествени източници. Някои растителни екстракти, етерични масла и дори храни имат антибиотични свойства. Проведени са редица проучвания, които показват, че някои естествени антибиотици могат да бъдат толкова ефективни в убиването на патогенни бактерии, колкото и синтетичните лекарства. Естествените или натурални антибиотици са природни лекарства, които имат широк спектър на антимикробно действие и се използват при лечението на началните стадии на много възпалителни заболявания от инфекциозен характер без вредни ефекти върху човешкото тяло.

При настинка много хора приемат антибиотици. Така те правят голяма грешка, тъй като при неправилно лечение с антибиотична терапия можете сериозно да навредите на здравето си. В тази статия ще си говорим за естествените антибиотици, които са много полезни. Те също така служат като отлично средство за предотвратяване на респираторни вирусни инфекции. В тази статия ще разгледаме два някои от по-известните на народната медицина.

Наличието на какви вещества определя терапевтичния ефект на "естествените антибиотици"?

Всички те съдържат различни вещества, които определят техните антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Така, например, антибактериалният ефект на меда се дължи на съдържанието на водороден прекис в него. Медът се използва в традиционната медицина за лечение на туберкулоза, очни заболявания, инфекции на гърлото, бронхиална астма, хелминти, екземи, запек, заздравяване на язви и др. От древни времена медът е прилаган върху рани за заздравяване и предотвратяване на инфекции. Съвременната медицина е доказала ефективността на използването на мед срещу Staphylococcus aureus, както и срещу много бактериални патогени и гъбички.

Хрян

Хрянът (или по-скоро неговият корен) е истински склад на витамини, микроелементи, етерични масла, ензими и други ценни вещества, които имат пагубен ефект върху бактериите. Нека започнем с факта, че хрянът (или по-скоро неговият корен) е истински склад на витамини, микроелементи, етерични масла, ензими и други ценни вещества. Също така, това растение съдържа едно специално вещество - лизозим, което има пагубен ефект върху бактериите. Тези вещества правят хряна един от най-силните природни антибиотици.

Тъй като хрянът има антибиотични свойства, неговата инфузия отдавна се използва при тонзилит и стоматит (под формата на изплакване), както и за измиване на гнойни рани.

Използва се при заболявания на горните дихателни пътища. Освен това хрянът съдържа пет пъти повече витамин С от лимоните. Хрянът нормализира работата на червата, има отхрачващо свойство. Предписва се при ТОРС и други възпалителни процеси.

За да приготвите водна инфузия за изплакване, трябва да настържете хрян на ситно ренде и да изсипете прясната каша с вода в съотношение 1:10.

Следващата тинктура, която се основава на хрян, ще помогне за укрепване на имунната система. Смелете 2 кг корен от хрян, сложете в трилитров буркан, сложете там 200 г нарязан джинджифил, залейте всичко това с младо вино. За профилактика на настинки се приема по 1 с.л. вечер от запарката, за предпочитане с мед.

Ако не можете да намерите младо вино, пригответе следното лекарство: Измийте добре три лимона, обелете 200 г хрян и един корен от магданоз (заедно с билките). Всичко това трябва да бъде смачкано с месомелачка. Добавете 1 с.л. л. мед и чудодейният лек е готов.

Може да се добавя по една супена лъжица към всяко ястие. Това не само ще придаде на храната пикантен вкус, но и ще служи като отлична профилактика на настинки. Съхранявайте това лекарство в хладилник.

Хрянът се използва успешно и при лечение на разширени вени. За да направите това, трябва да приготвите следващата инфузия.

Вземете 1 кг ситно нарязан корен от хрян и залейте с 2 литра преварена вода. Разбъркайте, оставете да престои малко (няма нужда от филтриране), след което можете да използвате: 1 с.л. л. 3 пъти на ден половин час преди хранене. Необходимо е да се пие с отвара от цветове от невен, елда, кестен (1 супена лъжица. Сместа се залива с 1 супена лъжица вряща вода и се оставя за 10 минути). Това лекарство трябва да се пие редовно в продължение на 2,5 месеца.

Хрянът помага добре при нарушения на кръвообращението (особено за тези, които постоянно имат студени ръце и крака). За целта настържете 200 г хрян, добавете 100 г орехи (счукайте ги в хаванче) и 200 г мед. Разбъркайте и консумирайте 1 с.л. л. на всеки 2 часа. Пийте със зелен чай. Много скоро ще почувствате облекчение.

Джинджифил

Коренът на джинджифил е известен със своите антимикробни и отхрачващи действия.

Важна роля при настинката има джинджифилът. Коренът на джинджифил е известен със своите антимикробни и отхрачващи действия. Използва се при лечение на настинки, бронхити и при комплексно лечение на пневмония. Този продукт има антипиретичен и потогонен ефект. Така че помага и при чернодробни заболявания.

Джинджифилът стимулира кръвообращението, облекчава спазмите на кръвоносните съдове и привежда в ред нивото на холестерола в организма. Известен е и антихелминтният ефект на този продукт.

Можете да направите този чай: настържете корена от джинджифил (парче с големина 2-3 см), залейте с вряла вода, покрийте с капак. Оставете да престои около 10 мин. Добавете резен лимон, една чаена лъжичка мед и можете да пиете. При настинка този чай трябва да се консумира на всеки 2 часа.

Друга рецепта за чай, която помага много добре при настинка: вземете по една чаена лъжичка лайка, мента и градински чай, добавете 1 с.л. л. нарязан джинджифил. Сложете всичко това в китайски чайник и го залейте с вряла вода. Прецедете след 15 минути. Пийте с мед.

По време на грипна епидемия, следният чай също ще бъде много ефективен. Вземете половин чаена лъжичка нарязан корен от джинджифил и канела на прах, залейте с чаша вряла вода и добавете щипка черен пипер. Оставете да престои 5 минути, след което добавете 1 ч.л. пчелен мед. Пийте по една чаша на всеки 3 часа.

Естествени антибиотици – още 12 противовъзпалителни храни

Класическият начин за облекчаване на болката и възпалението е известен на всички. Но преди да вземем поредното хапче, предлагаме да разгледаме алтернативите, които природата ни е предложила в изобилие и са били успешно използвани в продължение на много векове.

Ананас

Плодовете на ананаса съдържат уникален ензим бромелаин. Той е в състояние да повлияе на миграцията и активността на левкоцитите - белите кръвни клетки, които участват в борбата срещу инфекцията. Бромелаинът е добър при остри и хронични възпаления, като остеоартрит – възпаление на хрущялите на ставите, ускорява заздравяването на наранявания, а също така подобрява храносмилането и насърчава загубата на тегло.

Лук

Този зеленчук съдържа фитонциди и други вещества - естествени антибиотици. В периода на разпространение на инфекциите експертите съветват да се яде суров лук. Можете също така да поставите резени лук на закрито за превенция или да правите инхалации с помощта на люспи.

Лукът повишава защитата на лигавиците, предотвратява навлизането на вируси и премахва токсините.

Червена боровинка

Не напразно на базата на това зрънце са създадени препарати за лечение на настинки и инфекции на пикочните пътища. Червените боровинки са ефективни като допълнително естествено средство за лечение на тонзилит и остри респираторни инфекции. Съдържа ретинол, каротин, калций и много други полезни компоненти.

Твърди се, че червените боровинки имат бактерициден ефект, инхибират растежа на бактериите в пикочно-половата система и имат противовъзпалителни свойства.

Канела

Канелата се използва като вода за уста, но има благоприятен ефект върху целия организъм. Канелата се препоръчва да се добавя към чая и като подправка за някои ястия.

Тази подправка подобрява работата на стомашно-чревния тракт, има благоприятен ефект върху кожата и косата, стимулира мозъчната дейност. Но може би основното предимство на канелата може да се нарече укрепване на стените на кръвоносните съдове и противовъзпалително действие.

Водорасли

От дълго време водораслите помагат на жителите на Япония да се справят с различни заболявания. Както се оказа през последните години, те съдържат фукоидан, въглехидрат, който има противовъзпалителни, противотуморни и антиоксидантни свойства. Може би скоро на базата на екстракт от кафяви водорасли ще бъде създаден лек за рак на черния дроб и белите дробове. Фукоиданът е богат на такива видове водорасли като комбу, уакаме, араме. Високото им съдържание на фибри ги кара да се чувстват сити и насърчават загубата на тегло.

Зелен чай

Съдържащите се в него флавоноиди са мощни естествени противовъзпалителни съединения. В многобройни проучвания е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания и рак. Зеленият чай също съдържа редица вещества, като витамин С, които имат антиоксидантни свойства. Те се борят със свободните радикали (остатъци от молекули, които предизвикват реакция на тъканно окисление) и по този начин помагат за ограничаване на възпалителния процес.

Куркума

Това е жълта ориенталска подправка, която често се продава смесена с къри на прах. Съдържа съединението куркумин, което има противовъзпалителен ефект, сравним с този на лекарства като хидрокортизон и мотрин, но няма техните странични ефекти. Освен това куркуминът има противовъзпалителен ефект върху очите и е полезен при свързани с възрастта заболявания на ретината.

Голям плюс на много противовъзпалителни продукти е, че помагат в борбата с наднорменото тегло, което също може да бъде причина за редица заболявания.

Ленено масло

Маслото, което се получава от ленено семе, рядко причинява алергии. Той е особено полезен за кожата, тъй като помага за справяне с дерматит, сърбеж на кожата и сухота. Лененото масло може да понижи нивата на холестерола в кръвта и да предотврати образуването на кръвни съсиреци, да нормализира метаболизма в тъканите и органите. Благодарение на съдържанието на специални вещества лигнини, той помага за предотвратяване на деленето на раковите клетки и забавя растежа на туморите.

Пшенични трици

Те са ценни не само с изобилието от минерали и витамини от групи В, А, Е, но и с високото си съдържание на цинк. Този елемент участва в метаболитните процеси, намалява възпалението и негативните ефекти от окислителните реакции, поддържа имунитета и помага в борбата с вирусите. Пшеничните трици също са ефективно средство за отслабване, тъй като поради изобилието от груби фибри стимулират самопрочистването на червата (но по същата причина са противопоказани при гастрит и колит).

Рибено масло

Рибеното масло съдържа специални дълговерижни полиненаситени мастни киселини от клас омега-3: докозахексаенова и ейкозапентаенова. Те намаляват възпалителните процеси, блокират производството на редица възпалителни агенти, предотвратяват заболявания на сърдечно-съдовата система, някои видове рак, укрепват имунната система. Повечето омега киселини се съдържат в камбала, скумрия, сьомга, сардини, скумрия, херинга. Ако не обичате риба, заменете я с добавки с омега киселини.

Целина

Целината е богата на апигенин, вещество, което помага на тялото да се бори с възпалението, намалява вазоспазъма, отока и болката. Освен това целината (особено нейният корен) съдържа микроелемента селен, мощен антиоксидант, който има общо укрепващо действие върху организма.

Шийтаке

От древни времена тази гъба се използва в китайската медицина заради способността си да укрепва защитните сили на организма. По-късно учените установяват, че шийтаке активира имунните елементи - макрофагите и Т-лимфоцитите, влияе върху производството на защитния протеин интерферон. Лентинан, имуностимулант, използван при лечението на диабет, рак и HIV инфекция, е изолиран от шийтаке. Освен това шийтаке понижава нивата на холестерола в кръвта и нормализира кръвното налягане.