26 авг
Плод ли е динята или зеленчук?
Колко тежи най-тежката диня, която някога е растяла? Разберете отговора на този и на още много други интересни въпроси за динята:
- Дивите дини произхождат от Южна Африка.
- Динята може да се класифицира едновременно като плод и зеленчук.
- Плод е, защото расте от семе, има сладък, освежаващ вкус и се смята, че е вид пъпеш.
- Зеленчук е, защото е от същото семейство като краставицата и тиквата. Освен това се отглежда на полето, също като други зеленчуци.
- Динята съдържа около 6% захар и 92% вода.
- Високият водно-електролитен състав на дините ги прави идеални за освежаване през летните горещини. Те ни хидратират, поддържат кожата ни свежа и почистват бъбреците ни от токсини.
- Хранително дините съдържат високи нива на витамин В6 (който помага за засилване на мозъчната дейност), витамин А (добър за зрението) и калий (помага при лечението на сърдечно-съдови заболявания и поддържа сърцето здраво). Динята съдържа още витамин В1, витамин С и манган, които предпазват от инфекции.
- Китай е най-големият производител на дини в света, като произвежда близо два пъти повече от втория по големина в света – Турция.
- Всяка част от динята може да се яде, дори и кората, която също съдържа редица хранителни вещества, но поради непривлекателния й вкус рядко се използва за храна. В Китай обаче кората на динята се използва като зеленчук и се пържи, задушава или маринова.
- Съществуват повече от 1200 разновидности на динята, които се различават по тегло, форми и размери, а на цвят са червени, оранжеви, жълти и бели дини.
- Японски фермери отглеждат дини под формата на куб, които растат в стъклени кутии и приемат формата на кутията. Това е направено с идеята дините да се подреждат по-лесно в магазина, но проблемът е, че цената на една квадратна диня става почти двойно по-висока от тази на обикновената диня.
- Считано от 2013 г. световният рекорд на Гинес за най-тежка диня е на Лойд Брайт от Арканзас, САЩ. Той е отгледал диня, тежаща 122 килограма.
Вижте още: Кога не трябва да ядете диня? и Какво знаем за динята?