Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ползите от вишните: защо се считат за плодовете на младостта?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Ползите от вишните: защо се считат за плодовете на младостта?


Един от най-често срещаните и актуални източници за получаване на флавоноиди е екстрактът от вишни. Биоактивната добавка работи като естествен антиоксидант, който е важен за регулирането на метаболитните процеси в тялото.

Екстрактът от вишна е сложен препарат на основата на концентрат от вишна. Комплексът е предназначен за използване като хранителна добавка и е отличен за всички групи от населението, независимо от възрастта, диетата и съпътстващите заболявания. Вишневи капсули могат да възстановят жизнеността, да добавят енергия, да подобрят имунитета и да спомогнат за нормализирането на много други функции на тялото.

Малко повече информация за вишните

Екстрактът от вишна съдържа огромно количество различни антиоксиданти, както и противовъзпалителни вещества.През пролетта това красиво дърво ни радва с великолепния си цъфтеж и зашеметяващ аромат, а през лятото ни дава своите вкусни плодове. Оказва се, че тези малки червени плодове са просто склад на витамини. Нека разгледаме по-отблизо какви са ползите от вишните и каква може да бъде вредата за човешкото здраве.

Вишните могат да бъдат или дърво, или храст. Растението може да нарасне до 10 метра височина. Плодът е с костилка, сладко-кисела, сферична форма, обикновено алена или червена на цвят, с диаметър до 1 - 1,5 см. Цъфтежът настъпва в края на март и началото на април. Цветя - бели, образуват чадъри от по 2 - 3 цвята. Това е култивирано растение, което не се среща в дивата природа.

Вишните се събират в края на пролетта - началото на лятото. Като правило, ако някой възнамерява да направи екстракт от тях, костилката се отстранява и след това се сушат. Сушенето става на тъмно, добре проветриво и сухо място. След това плодовете се поставят под преса и екстрактът, съдържащ се в изсушената суровина, се изцежда. След това полученият продукт се събира в контейнер и се съхранява на тъмно, хладно място.

Полезният състав на вишните

Екстрактът от вишна съдържа огромно количество различни антиоксиданти, както и противовъзпалителни вещества. Много полезни компоненти, които съставляват екстрактът от вишни, поради естествения му произход, все още не са проучени правилно и се секретират в самия екстракт в доста малки количества. Сред компонентите на чишните е необходимо да се подчертаят най-вече следните:

Антоцианини. Това е група вещества, които играят ролята на пигменти в растителните плодове. Когато попаднат в организмите на животните и хората, те проявяват изразена антиоксидантна активност, значително намаляват степента на увреждане на клетките в резултат на окислителните процеси и също така спомагат за укрепването на стените на кръвоносните съдове.

Във вишните има много пъти повече антоцианини, отколкото в сладките череши. Антоцианините повишават защитните сили на организма и намаляват възпалението в тялото и нормализират кръвното налягане. При захарен диабет оцветителите на вишната забавят скоростта на усвояване на захарозата. Доказано е, че съдържанието на пикочна киселина в антонацините намалява риска от подагра. Пикочната киселина е крайният продукт от разграждането на пурина, един от блоковете на ДНК и РНК. При подагра кристалите на пикочната киселина се отлагат в ставите, сухожилията, бъбреците и други тъкани, където причиняват значително възпаление и увреждане. Подаграта може да доведе до отлагане на пикочна киселина около ставите и сухожилията, а участието на бъбреците в това може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Флавоноиди. Група растителни багрила, които играят важна роля в синтеза на хормони и ензими в човешкото тяло. Те също така проявяват изразени антиоксидантни свойства и насърчават бързото заздравяване на рани. Те активно въздействат на възпалителните процеси, като значително намаляват тежестта им и допринасят за елиминирането на съответните възпалителни агенти.

Кверцетин. Флавоноид от растителен произход, който има цял спектър от различни ефекти, включително противовъзпалително, деконгестантно, антихистаминово и спазмолитично средство. Това е една от основните съставки, които активно помагат за облекчаване на болки в ставите, когато приемате хранителна добавка от вишна.

Витамини от група В. Те играят важна роля в създаването на необходимите условия за нормалното функциониране на нервната система. Те са основни компоненти за синтеза на много невротрансмитери. Нормализиране на нервната проводимост. Осигуряват нормален съдов тонус в цялото тяло.

Калий. Метал, който е жизненоважен за протичането на почти всички процеси в клетката на всеки жив организъм. Участва в транспортирането на материята в клетката и отстраняването й извън нея. Участва активно в процесите на биосинтез в клетката.

Хранителните добавки с вишни съдържат освен горните вещества и огромно количество различни биологично активни вещества, микро- и макроелементи и други полезни вещества. Важно е да се разбере, че само комплексното съдържание на всички горепосочени вещества е основната причина за постигане на максимално възможния ефект, който би бил непостижим в случай на отделен прием на всеки от компонентите.

Природата е дала на този прекрасен плод много хранителни вещества и витамини. В такова малко кисело зрънце има просто невероятно количество елементи. Вишните са богати още на:

 • Полифенолни антиоксиданти (кверцетин, антоцианини, хлорогенова киселина)
 • органични киселини - фолиева, пантотенова;
 • Витамини (A, В, C, PP, B1, B2, B9, E)
 • Микроелементи (желязо, цинк, калий, мед, флуор, манган, йод, кобалт, натрий, фосфор, калций и молибден)
 • Пектини, кумарини, киселини (янтарна, лимонена, салицилова, ябълчна, елагова)

Въпреки високото съдържание на витамини и минерали, вишните са с ниско съдържание на калории. 100 грама целулоза съдържа само 52 ккал. Така че за тези, които искат добра доза хранителни вещества, но не искат да наддават на тегло, вишните са чудесен избор.

В допълнение към факта, че яденето на вишни е чудесен начин да осигурите на тялото си витамини, можете също да му помогнете да се справи с болести. Също така този плод и неговите листа се използват широко в козметологията.

Основните функции на добавката

Екстрактът от Вишни предпазват от увреждане и преждевременно разрушаване на артериите, което е важно за работата на сърдечно-съдовата система, профилактика на атеросклероза;Вишневите плодове са широко използвани в народната медицина отдавна. Вишните са отличен диетичен продукт. Повишават апетита, подобряват процеса на храносмилане. Само тези, които имат язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и гастрит с висока киселинност, ще трябва да се откажат от вишните.

Хранителните добавки с екстракт от вишни могат да се използват за общоукрепващи цели за поддържане на тялото в добра форма, както и за премахване на признаци на ранно стареене. Висока доза антиоксиданти се препоръчва за лечение на определени състояния. Хранителните добавки под формата на таблетки с вишна:

 • Предпазват от увреждане и преждевременно разрушаване на артериите, което е важно за работата на сърдечно-съдовата система, профилактика на атеросклероза;
 • Укрепва структурните връзки в тъканите, защитавайки клетъчните мембрани.
 • Колагенът е важен при лечението на ставите, облекчавайки болката при възпалителни процеси.
 • Потиска вредното въздействие на свободните радикали като част от програмата за контрол на рака.
 • Регулира нивото на пикочната киселина, ускорява нейния синтез.

Екстрактът от вишна е богат на полезни флавоноиди - антоцианини. Те не само придават на зрънцето яркочервен цвят, но са и мощни антиоксиданти, които помагат да се премахнат ефектите от оксидативния стрес в организма. Вишните водят в съдържанието на тези компоненти, а също така съдържат уникални антоцианини, които не се срещат в други плодове.

Екстрактът от вишна съдържа високи нива на мелатонин, подобрява състоянието на ставите, мускулите и сухожилията. Допълнителни предимства на екстракта от вишни:

 • Поддържа здравословни нива на пикочна киселина.
 • Здраве на мускулите и ставите.
 • Естествено здраве на съня, тъй като екстрактът от вишна съдържа високи нива на мелатонин.
 • Естествена подкрепа за сърцето и кръвоносните съдове.
 • Борба със свободните радикали.
 • Подкрепа за активно дълголетие
 • Защита от стрес
 • Повишен психически стрес
 • Профилактика на стареенето на тялото
 • Възстановяване от настинки и други респираторни заболявания
 • Подобряване на отделителната система

Сърдечно-съдовата система

Витамин РР, особено в комбинация с аскорбинова киселина, намалява пропускливостта на капилярите и насърчава установяването на метаболитни процеси в стените на кръвоносните съдове. Освен това химичният състав на вишните съдържа кумарини (главно оксикумарини), които участват в регулирането на процеса на съсирване на кръвта. Техният ефект може да се сравни с ефекта на антикоагулантите, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Невъзможно е да се пренебрегне фактът, че вишните съдържат витамин В9 или фолиева киселина. По-важното е, че заедно с него от плодовете в организма влизат желязото и витамин С. Целият този комплекс е изключително полезен при анемия.

За тази система на нашето тяло киселото зрънце е незаменимо средство. Поради високото си съдържание на витамин Р, кумарин и оксикумарин, вишните ще спомогнат за укрепване на сърдечно-съдовата система. А именно:

 • нормализира съсирването на кръвта, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и ангина пекторис;
 • с високо кръвно налягане, това ще помогне да се върне към нормалното;
 • укрепва кръвоносните съдове и капилярите;
 • подпомага функцията на хематопоезата;
 • понижава холестерола.

Вишната се нарича още „сърдечно зрънце“ и това не е заради червения й цвят, а поради колосалните й ползи за сърдечно-съдовата система.

Стомашно-чревния тракт

 • приемът на екстракт от вишни ще помогне да се справите със запек;
 • вишневият сок ще предотврати дизентерийните патогени;
 • вишните стимулират апетита добре;
 • дървесен сок от дърво (популярно наричан лепило) се използва при възпалителни процеси на стомаха.

За имунитет

 • високото съдържание на витамини и минерали ще предотврати недостига на витамини;
 • съдържанието на витамин С ще помогне за укрепване на имунната система като цяло.

Ако сте бременна, кърмите, приемате някакви лекарства или имате медицинско състояние, консултирайте се с лекар преди употреба. Спрете употребата и попитайте лекар, ако се появят някакви нежелани реакции.

Ползите от вишните: защо се считат за плодовете на младостта? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™