От древни времена лечители и медици са използвали копър за отслабване. И също така неговите полезни свойства се считат за средство за подобряване на зрението.
Копърът цъфти през юли-август, плододава през септември. Копърът се отглежда като лечебно растение и принадлежи към древните лекарства и е широко използван от Хипократ, Диоскорид, Плиний и Авицена.
Смятало се, че копърът прогонва духовете, повишава силата, повишава енергията и удължава живота. А гърците дори го смятали за символ на успех и победа.
Но едно бързо проучване, което наскоро проведох сред приятели, показа, че за разлика от добре познатия копър, деликатният анасонов аромат на копъра, неговият сладникав вкус и уникални свойства са познати на малцина. Време е да поправим този нещастен пропуск!
Копърът е многогодишно тревисто растение от семейство целина. Стъблото е право, тънко, с белезникав разцвет. Растението може да достигне височина до 3 метра. Листата са тънки, перисто разчленени. Цветята са малки, жълти, събрани в сложни съцветия - чадъри. Семената на копъра са овални, зеленикавокафяви на цвят.
Растението има сладък аромат с нотка на анасон. Семената имат сладникав вкус, оставяйки приятен, освежаващ послевкус.
Копърът е познат от древни времена, ценен е от готвачите на Древен Египет, Индия, Гърция, Рим, Китай. В древна Гърция копърът е бил символ на късмет, тъй като ароматът му не само дава на човек изключителна сила и прогонва злите духове, но преди всичко привлича благополучие. Освен злите духове, семената от копър отблъскват бълхите, поради което често са разпръснати по домовете и в щандовете за добитък.
През Средновековието подправката става широко разпространена в Европа, превръщайки се в добре позната дрога. И досега копърът остава признат народен лек, който помага при лечението и профилактиката на много заболявания.
Копърът съдържа фитонутриенти и флавоноиди, основните от които са рутин и кверцитин. Източник е на фибри и антиоксиданти, както и на фитоестроген. В състава на копъра влизат още етерични и мастни масла, липиди, восък, фибри, плюс огромно количество витамини и микроелементи. Цялото това богатство с много ниско съдържание на калории - в стъблото на всичко 31 kcal, а в корена 49 kcal на 100 грама!
Химичният състав на копъра като процент от дневната стойност на хранителните вещества е представен по-долу. Витамини: С - 20%; B9 - 7%; В3 - 3%; А - 3%; B6 - 2%.
Копърът има хранителен и много полезен за хората състав. Растението съдържа още:
Липсата на някое от горните хранителни вещества заплашва да се превърне в проблеми за човешкото тяло. Затова яденето на копър помага за предотвратяване на възможни проблеми и заболявания.
Още от времето на Древен Египет, копърът е класифициран като афродизиак и за двата пола и се смята за източник на красота и младост.
Копърът има противовъзпалително, бактерицидно, противоглистно, спазмолитично и съдоразширяващо действие.
Копърът се използва в комплексната терапия на очни заболявания - от конюнктивит до катаракта. Той е незаменим при профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт: регулира работата на панкреаса, активира перисталтиката, нормализира храносмилането и намалява образуването на газове.
Копърът насърчава правилното усвояване на мазнините и захарите, нормализира метаболизма, има диуретични свойства, премахва излишната течност, намалява отока и съответно обема на тялото.
Етеричните му масла действат успокояващо на нервната система и намаляват апетита. А мощните антиоксиданти помагат за изглаждане на бръчките и гладка кожа.
Свойствата на копъра са повече от невероятни и даже през 1739 г. английският парламент плаща на фармацевта Стивънсън пет хиляди паунда, за да го оповести публично с рецептата за „лекарството от копър“.
Копърът помага за изграждането на мускулна тъкан и протеина, необходим за укрепване на костите и мускулите. Копърът също така поддържа здравината и здравето на костите благодарение на магнезий, фосфор и желязо.
Освен това копърът е естествен лек за остеопороза. Това растение намалява броя на остеокластите в тялото. Това са клетките, които разрушават отслабената кост и допринасят за развитието на болестта. Така копърът предпазва костите от болести.
Калият в копъра неутрализира ефектите на натрия и нормализира кръвното налягане, кръвоносните съдове и предпазва сърцето.
Копърът поддържа здравето на сърцето, като намалява риска от заболяване и помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.
Витамин В6 в копъра предотвратява натрупването на хомоцистеин. Когато в тялото има много хомоцистеин, той може да увреди кръвоносните съдове и да доведе до сърдечни проблеми.
Желязото и хистидинът, аминокиселина, намираща се в копъра, са полезни при лечението на анемия. Докато желязото е основната съставка на хемоглобина, хистидинът стимулира производството на хемоглобин и също така помага за образуването на други кръвни компоненти.
Копърът подобрява мозъчната функция и познавателните способности. Освен това е съдоразширяващо средство. Това означава, че мозъкът получава повече кислород и по-добре се създават нови невронни връзки. Консумирането на копър ще подобри паметта, вниманието, концентрацията и ще ускори процеса на обучение.
Яденето на копър предпазва очите от възпаление и също така намалява нарушенията, свързани с преждевременното стареене и дегенерацията на макулата. Това се дължи на изобилието от антиоксиданти в състава.
Сокът от растението може да се прилага външно върху очите за намаляване на дразненето и облекчаване на умората на очите.
Копърът е полезен при респираторни заболявания като бронхит и кашлица поради цинеол и анетол, които са отхрачващи вещества. Те помагат за премахване на храчките и бързо премахват токсините, натрупани в гърлото и носните проходи. Семената от копър съдържат фитонутриенти, които помагат за прочистване на синусите и облекчаване на симптомите на бронхит и астма.
Фибрите в копъра могат да помогнат в борбата с храносмилателните проблеми. Копърът може да помогне за облекчаване на запек, лошо храносмилане, подуване на корема и спазми. Растението има противовъзпалителни и спазмолитични свойства, помага за стимулиране на производството на стомашни ензими, улеснява храносмилането и премахва лошия дъх. Копърът може да се използва от всеки, от бебета до възрастни хора, като начин за намаляване на газове и отстраняване на излишните газове от стомаха. Това е възможно благодарение на аспарагинова киселина.
Копърът помага за ускоряване на метаболизма и метаболизма на мазнините в тялото, като насърчава загубата на тегло. Той е с ниско съдържание на калории, което ще се отрази положително на фигурата. Загубата на наднормено тегло намалява риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Добавянето на копър към Вашата диета може да Ви помогне да отслабнете.
Чаят от семена от копър е отличен диуретик. Използването му премахва излишната течност и токсините от тялото. Освен това има и потогонни свойства, които стимулират изпотяването.
Копърът е източник на витамин С, който е важен за производството на колаген. Колагенът омекотява бръчките и подобрява цялостната текстура на кожата. Копърът действа като антиоксидант, предотвратявайки щетите от слънцето и външното замърсяване. Намалява броя на свободните радикали, които водят до преждевременно стареене.
Семената от копър доставят на тялото ценни минерали като цинк, калций и селен. Те са полезни за баланса на хормоните и кислорода, което помага да се отървете от акнето и да предотвратите образуването им.
Копърът убива някои видове рак в тялото, предотвратява възпалението и забавя растежа на тумора. Витамин С в копъра е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане на свободните радикали. Той е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система.
Купете семена от копър от аптеката и ги добавете към чая си. В интернет има състави за чай от копър. Затова се предлага да се варят само семена или да се добавят коприва към тях, или да се прави чай с мента и лайка.
Семената от копър също е полезно да поставите в удобен съд и винаги да имате под ръка и хапвайте няколко зърна преди и след хранене – това е гениално средство за намаляване на апетита и подобряване на перисталтиката.
Освен това семената от копър, изядени след хранене, са отличен освежител на дъха и полезен заместител на дъвката. Между другото, в много индийски ресторанти те се сервират след хранене.
Както можете да си представите, подлагането на копъра на топлинна обработка означава да се лишите от всичките му вкусно полезни качества. Затова има смисъл да се използва копър (както и всичко останало) само в суров – жив вид.
В супермаркетите виждаме в продажба само "крушката" на копъра - това са удебелени листни дръжки. Тоест зелената част от листата на копъра и корена могат да бъдат набавени само от градинари. Очевидно следователно в рецептите за ястия с копър най-често се предлага да се използва точно тази част от растението, налична за закупуване.
Най-лесната рецепта е просто да ядете пресни стъбла - отделно или към основното ястие. Малко по-сложен вариант е копърът да се нареже на ситно, да се подправи с черен пипер, лимонов сок и растително масло.
Деликатният вкус на копъра Ви позволява да го добавяте към голямо разнообразие от ястия - както сладки, така и солени - супи, салати, десерти, пресни сокове, зелени коктейли - тук въображението на главния готвач е неограничено.
Решението тук е само едно – да намерите точно онези комбинации, в които ще се влюбите в копъра.
Купете качествено етерично масло от копър и го използвайте за ароматерапия и козметични цели.
В крайна сметка за никого не е тайна, че стресът и здравето са несъвместими... Така че, няколко капки масло от копър, добавени към специален дифузер, ще осигурят успокояващ ефект и ще изпълнят стаята с лек аромат ...
Маслото, добавено към ваната с морска сол, ще освободи напрежението и ще Ви позволи да се отпуснете... А ако използвате масло от копър за масаж на проблемните зони, това значително ще подобри състоянието на кожата и ще повиши нейната еластичност...
Смятаме, че сега, след като прочетете тази статия, лесно ще се съгласите със старата английска поговорка: „Този, който вижда копър и не го събира, не е човек, а дявол“ И следващия път, когато видите копър на рафта на магазин , определено ще го купите!
Копърът, подобно на много лечебни билки, има както полезни свойства, така и противопоказания. Преди всичко трябва да се отбележи, че е възможна индивидуална непоносимост към билката. Ако човек почувства гадене или виене на свят след консумация на копър, струва си да се откаже от това растение. Освен това, въпреки способността му да увеличава притока на мляко, кърмещи майки и бременни жени препоръчват копър само ако ползите надвишават потенциалната вреда. Подобен подход се отбелязва при предписването на средства за хора, които имат епилептични припадъци. Предозирането или злоупотребата с продукти на основата на това растение води до лошо храносмилане и може да предизвика алергични реакции. Освен това трябва да се спазват предпазните мерки при използване на копър в случаи на нарушения на сърдечния ритъм. Също така лекарите отбелязват, че голямо количество от изядено растение може дори да причини кървене. Не забравяйте, че във всеки случай употребата на копър трябва да започне с малки дози, за да можете да забележите негативните му ефекти върху тялото навреме.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: