Хората избират да станат вегетарианци и дават за това различни доводи. Някои от тях подкрепят етичното отношение към животните. Други са привърженици на здравословния начин на живот и искат да намалят риска от много видове заболявания. Ако изберете да сте вегетарианец, диетата Ви трябва да бъде предварително планирана, за да се намали рискът от хранителни дефицити, които могат да изложат здравето Ви на риск. Някои от хранителните вещества, които вегетарианците приемат, не се усвояват от човешкото тяло така добре, както тези от животински произход.
Как може определим кой човек е вегетарианец?
Хората, които изключват червено месо, риба и пилешко месо от хранителния си режим си и ядат разнообразни растителни храни, се наричат вегетарианци.
В тази връзка има три вида вегетарианци:
- Вегани: Тези, в чието меню не попадат никакви видове месо и продукти на основата на мляко, масло и яйца.
- Лакто-вегетарианци: Тези, които не консумират червено месо, пилешко и риба, но хапват мляко и млечни продукти.
- Лакто-ово -вегетарианци: Тези, които консумират мляко, млечни продукти и яйца, но не консумират никакви видове месо.
Предимства
Вегетарианската диета обикновено е с ниско съдържание на наситени мазнини, тоест мазнините в животинското месо. Консумацията на такива мазнини води до по-високи нива на холестерол. Растителните храни, с изключение на кокосовото и палмовото масло, не съдържат наситени мазнини.
Вегетарианските диети са по-наситени на фибри в сравнение с традиционните диети, базиращи се на месо. Според някои учени вегетарианците са по-малко предразположени към наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и хипертония.
Хората, които имат вегетариански хранителни навици, е по-малко вероятно да страдат от затлъстяване от останалите. Това може да се дължи отчасти на по-големия прием на по-нискокалорични храни като плодове, зеленчуци и бобови храни. Затлъстяването е рисков фактор, който предизвиква много опасни заболявания, а повече от една трета от населението е с наднормено тегло. Избягването на висококалорични храни като тлъсти меса, масло и пълномаслено сирене може да доведе до по-голям контрол над излишните килограми.
Недостатъци
Въпреки потенциалните ползи за здравето от вегетарианската храна, тя не е гарант за здравословен живот. Вегетарианските диети, които се базират на рафинирани зърнени храни, сладкиши, напитки и твърди мазнини, могат да бъдат също толкова нездравословни, колкото и диетите, включващи месо. Пържените картофи, поничките и тортите например са храни за вегетарианци, но те могат да съдържат опасни трансмазнини, които повишават нивото на холестерол и понижават нивата на липопротеините с висока плътност или "добрия" холестерол.
Ако сте вегетарианец, приемате по-малки количества витамин B-12 и желязо. Месото осигурява достатъчни количества B-12 и желязо. Обогатеният витамин В-12 е необходимост за вегетарианските продукти като например соевите аналози и зърнените култури. Вегетарианците трябва да консумират големи количества сирене, цели яйца и други млечни продукти, за да получават достатъчно количество B-12. Това може да допринесе за по-голям прием на наситени мазнини и по-високи нива на холестерол. Други витамини и минерали, които липсват във вегетарианска диета са витамин D, калций и цинк. Омега-3 мастните киселини са по-лесни за усвояване, когато се консумира риба, в сравнение с растителни източници като лененото семе, основен източник на омега-3 мазнини във вегетарианска диета.