Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Стероиди и хранителни добавки – каква е разликата?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3546 прегледа на този пост

Съдържание на Стероиди и хранителни добавки – каква е разликата?


Много хора смятат, че стероидите и хранителните добавки нямат особена разлика и изпълняват едни и същи функции. Разликата между двете всъщност е от много голямо значение за здравословното състояние на тези, които са решили да употребяват някакви добавки, затова е важно да се разбере кои са нещата, отличаващи тези 2 вида стимуланти.

Страничните ефекти и последствията при продължителната употреба на стероидити могат да бъдат сериозни и да нарушат много от функциите на hranitelnite-dobavki-sa-po-polezni-ot-steroiditeорганизма

Какво представляват стероидите?

Стероидите в същността си са липиди, базирани на въглероден скелет, според който се определят различните им функции. Открити първоначално в растенията и животните, днес стероидите са синтетични субстанции, имащи за основна функция да влияят на хормоните. Една от много разпространените им съставки е холестеролът, който е много голяма част от животинските клетъчни мембрани, но в големи количества може да доведе до атеросклероза. Анаболните стероиди са едни от най-често срещаните видове и са съдържатели на мъжкия полов хормон андроген. Задачата им е да ускоряват увеличаването на мускулната маса, както и развитието на половите белези. Създаването им се проследява до началото на 30-те години, като тогава са имали функцията на лекарства за най-различни болести, при които мъжкият организъм не произвежда достатъчно хормони. С времето са започнали да се прилагат и като терапия за закъснял пубертет, при странични ефекти на СПИН, а също и повечето видове импотентност. В днешно време стероидите, най-вече анаболните, имат приложимост в повечето спортове и служат за стимулация на по-бързото оформяне на мускулатурата, покачването на телесна маса и подобряването на постиженията в съответната сфера. Най-лошото на тези стимуланти е, че съставът им е изцяло химически синтезиран и като всяко друго изкуствено нещо, имат тежки странични ефекти за тялото. Основните видове на стероидите са няколко и всеки служи за различно нещо:

  • Анаболните стероиди, служещи за покачване на мускулната маса.
  • Кортикостероидите, които влияят на обмяната на веществата и електролитното отделяне.
  • Полови хормони, съдържащи андрогени, прогестагени и естроген.
  • Фитостероли – естествено срещащите се при растенията стероиди.

Какво представляват хранителните добавки?

 Съставките на хранителните добавки са базирани на различни витамини, минерали, аминокиселини, различни растителни вещества. Те, за разлика от стероидите, в повечето си разновидности са създадени от естествени вещества, най-често са на билкова основа. Отново за разлика от стероидите, те не могат да се приемат самостоятелно и са част от хранителен режим, който допълват, но не заместват. Тяхната функция е да подобряват тонуса и да подпомогнат по-пълноценния прием на веществата, намиращи се в храната. Съставките на хранителните добавки са базирани на различни витамини, минерали, аминокиселини, различни растителни вещества. Именно и заради този им природен и далеч по-естествен състав страничните им ефекти са сведени до минимум или дори никакви и са много по-препоръчвани от всички вече споменати стероиди. Те действат, като дават на организма даден витамин или вещество, което му липсва, и по този начин подпомагат горенето на мазнини, оформянето на мускулатура, подобряването на тонуса и така нататък. Другият механизъм, по който действат, е улесняването на разграждането на дадена хранителна съставка от организма и цялостното й усвояване.

Разликите в ефектите на двете вещества

Страничните ефекти и последствията при продължителната употреба на стероидити могат да бъдат сериозни и да нарушат много от функциите на Странични ефекти на хранителните добавки, от друга страна, почти не са известни.организма. Едни от най-често срещаните нарушения са дисбаланс на нормалните продукции на хормони, което води до намалено произвеждане на сперма, оплешивяване, нарастване на гърдите, засилено телесно окосмяване. Появата на множество сърдечно-съдови заболявания, включващи инфаркт на миокарда, атеросклероза, мозъчен инсулт. Преждевременно спиране на растежа по време на пубертет. Още странични ефекти са инфекции, кисти, мазна кожа, акне, раздразнителност, агресия, променливи настроения, загуба на концентрация, проблеми с паметта. Всички, приемащи стероиди, са изложени на риск от развиване на зависимост и абстиненция след евентуално прекратяване, чиито симптоми се характеризират с главоболие, отпадналост, безсъние, частична импотентност, загуба на апетит и депресия, продължаваща с години.
Странични ефекти на хранителните добавки, от друга страна, почти не са известни. Едни от малкото открити последствия са разстройство, а при съдържащите кофеин – безпокойство и сърцебиене.

След всичко това, което се спомена, разликата между двете добавки стана по-ясна от тази между деня и нощта. Затова е много важно да се прави разграничаване между хранителна добавка и стероид и да не се залага на по-лесния, по-бърз и по-нездравословен резултат, а на по-бавния, по-трудния, но много по-постоянния и здравословен такъв. Бъдете умни, хора, не си вредете сами. 

Стероиди и хранителни добавки – каква е разликата? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™