Не е тайна, че гъбите шийтаке са една от най-здравословните храни на планетата, широко използвани в древната китайска медицина. Учените са доказали, че тези гъби действат антивирусно, понижават холестерола, укрепват сърдечно-съдовата система. Имунните клетки в тях, наречени макрофаги, например са отговорни за идентифицирането и отстраняването на потенциални ракови клетки от тялото, включително при рак на дебелото черво.
Какви точно са тези гъби?
Същевременно, гъбите шийтаке се славят като гурме храна в кулинарния свят, поради което се отглеждат особено внимателно. Нарязани и сотирани с масло и магданоз, те освобождават уникален аромат, непознат от другите храни.
Преведено от японски, "shii" означава дървото, върху което растат гъбите, а " také " значи "гъба“. Тези малки красавици се почитат не само заради древния си произход, но заради многото полезни за здравето свойства, които съдържат, открити през вековете от древната медицина. Тъй като нямат корени, листа, цветове или семена, гъбите шийтаке попадат в специална категория: гъби. Известни със своята богата текстура и аромат на опушено, те са вторите по култивиране ядливи гъби, лесно достъпни на пазара по цял свят. В сравнение с печурките, те притежават 10 пъти по-интензивен вкус. Той дори може да се засили, ако гъбите се изсушат и след това се възстановят чрез накисване във вода.
Въпреки че все още са диво отглеждани, Китай държи около 80% от световния пазар в производството. Първоначално лидер бе Япония. Днес повече от 200 производители в САЩ използват китайския метод за производство на гъби шийтаке върху дървени трупчета.
В някои страни гъбите се отглеждат върху блокове от дървени стърготини, като се използват пестициди и фунгициди, влияещи на качеството и безопасността на готовия продукт. Ценовата разлика между различните по вид на отглеждане гъби варира доста в зависимост от пазара. Така че, ако искате да купите от този вид гъби, потърсете логото "биологично сертифицирани " върху етикета, за да се уверите, че получавате това, което търсите.
Гъбите, които купувате, трябва да бъдат твърди, а не влажни или набръчкани. Преди употреба ги дръжте в хладилник в хартиена торбичка в продължение на една седмица. Точно преди употреба трябва да ги забършете с чиста, влажна кърпа. Изсушени те могат да се съхраняват във фризер за период до една година.
За какво за полезни гъбите шийтаке?
Сравнявайки витамините, минералите и антиоксидантите на различни видове храни, гъбите шийтаке са просто уникални. Сред полезните химични елементи, съдържащи се в тях, медта заема 65%, което има особено значение, тъй като е един от малкото метални елементи, в които има аминокиселини и мастни киселини, играещи важна роля за здравето на човека. Нашето тяло не може да синтезира мед и затова трябва да си го набавяме редовно чрез храната. Проучвания обаче доказват, че много малко хора консумират храни с достатъчно съдържание на мед, а дефицитът на тази съставка често е фактор в развитието на коронарната болест на сърцето.
Други важни елементи са пантотенова киселина и селенът, редом с рибофлавина, ниацина, цинка и мангана.
Гъбите шийтаке съдържат съединения, които имат естествената способност да обезвреждат възпаления, тумори, вредни бактерии, вируси и по ирония на съдбата гъбички. Витамините B2, B5 и B6 осигуряват енергия чрез разграждането на мазнини, въглехидрати и протеини.
Бърза и лесна рецепта за вкусни сотирани гъби шийтаке:
За да ги приготвим, са ни необходими:
- 2 супени лъжици зехтин;
- 400 гр. гъби;
- 1/4 чаша сос терияки или 1 супена лъжица приготвен сос от стриди.
Загрейте зехтина в тиган на умерен огън. Добавете гъбите и ги запържете 8-10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат и добият златисто-кафяв цвят.
Добавете 2 супени лъжици вода и ги задушете. По желание можете да добавите чесън на прах или други подправки по Ваш вкус. Прехвърлете готовите гъби в купа и ги полейте със соса терияки. Приятен апетит!