Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Пречиствател на въздух - за или против?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Пречиствател на въздух - за или против?


Пречиствателите на въздух са предназначени да подобрят значително атмосферата в хола Ви или офиса. Водещите световни марки предлагат разнообразни модели и изборът не зависи само от Вашите предпочитания. Когато купувате, трябва да надграждате върху площта на помещението, където планирате да използвате оборудването, както и очаквания резултат от работата му. Собствениците на просторни апартаменти трябва да гледат устройствата с максимално ниво на производителност. Такива пречистватели на въздуха са способни да обработват голям обем атмосферни потоци за кратък период от време. Особено внимание трябва да се обърне на вида и броя на филтрите, предоставени от конфигурацията. На първо място, те се различават по предназначение: някои служат само за отстраняване на прах, други са в състояние да премахнат неприятните миризми, а трети - да се борят с наличието на алергени и летливи органични съединения. Тези функционални елементи имат ясно дефиниран експлоатационен живот от производителя, така че наличието на подходящ индикатор ще Ви позволи да го замените навреме. Ако пречиствателят на въздуха бъде допълнен с йонизационна функция, тогава той ще изпълни стаята с естествена свежест и ще спомогне за укрепването на имунитета на цялото семейство. Можете да сравните различни модели, да разгледате списъка с функции и да направите покупка онлайн в онлайн магазина на BioMall.bg.

Как работи пречиствателят на въздух?

Въздухопречиствателите обикновено се състоят от филтър или множество филтри и вентилатор, който засмуква и циркулира въздух.Въздухопречиствателите обикновено се състоят от филтър или множество филтри и вентилатор, който засмуква и циркулира въздух. Когато въздухът се движи през филтъра, замърсителите и частиците се улавят и чистият въздух се изтласква обратно в жилищното пространство. Обикновено филтрите са направени от хартия, влакна (често фибростъкло) или мрежа и изискват редовна подмяна, за да се поддържа ефективността.

Това означава, че освен покупната цена на пречиствател на въздух, трябва да вземете предвид и оперативните разходи и разходите за подмяна на филтъра.

Колко често ще се налага да сменяте филтри, варира в зависимост от вида и употребата на пречиствателя. Някои филтри могат да се използват многократно и да се перат, но изискват щателна поддръжка, така че обикновено не ги намирате на най-ефективните пречистватели на въздуха. Филтрите за многократна употреба обикновено са по-добри при премахването на по-големи частици от въздуха, като акари и полени. На пазара ще намерите и UV (ултравиолетова светлина) филтри, които често твърдят, че унищожават биологични примеси като плесен или бактерии, но много от тях изискват по-голяма мощност и по-голяма експозиция, за да бъдат ефективни (да не говорим, че някои бактерии са устойчиви на UV лъчи).

Машините, които пречистват въздуха в дома работят като премахват най-малките частици прах и съдържащите се в тях алергени, бактерии, други микроорганизми и алергени от околната атмосфера. Цигарен дим, косми от домашни любимци, цветен прашец, неприятни миризми от различен произход могат да повлияят негативно на здравето и при лоша вентилация това може да се окаже голям проблем. Устройствата ефективно дезинфекцират въздуха и създават комфортен вътрешен климат.

За премахване на прах и унищожаване на бактериите ежедневното домакинство е недостатъчно, обикновено в по-големите градове. Именно поради тази причина, хората избират да закупят пречиствател на въздуха. Принципът на работа на уреда е следният: замърсяването се абсорбира от специален филтър и чистият въздух се връща в помещението, благодарение на което е лесно да се диша. Устройството работи от електричество. Ползите за здравето са включени в премахването на бактерии, микрочастици прах, неприятни миризми. Производителите разработват почистващи препарати, изчислени в помещения с различна площ, така че не е трудно да се избере подходяща опция. Устройството се основава на рамка и е изработено от трайна пластмаса, която е устойчива на механични повреди. Апаратите са малки, така че не заемат много място. Те могат да се използват през всеки сезон.

Трудно е да се надценят подобни устройства, защото чистият кислород е ключът към дългия и здравословен живот. А в наше време поемането на въздух без вредни и опасни примеси понякога е по-трудно от пиенето на дестилирана вода. Така че често това е точно това, от което се нуждаете, за да промените живота си към по-добро.

Качествен въздушен филтър за дома: различни видове

За да изберете подходяща техника, обърнете внимание на вида на елемента за почистване. Това се отразява на възможностите и цената на оборудването. Големият почистващ филтър задържа големи прахови частици. Те приемат всички видове условия. Този елемент може да се почисти с помощта на прахоуловител. В качеството на допълнителните филтри има ъглови, комбинирани и HEPA филтри.

Основни техники

Мощността влияе върху производителността и консумацията на енергия. Компаниите произвеждат устройства с функция за контрол на влагата. Такова устройство се използва като овлажнител и пречиствател на въздух. Оборудван е с воден резерв. Някои уреди имат вграден таймер: можете да настроите камуфлажното време за работа. Има много удобни модели с индикаторна смяна на филтъра.

Преди да закупите пречиствател на въздух, трябва да оцените следните параметри на устройството:

  • качество на пречистване на въздуха. Ефективността на домашен пречиствател на въздух зависи от вида на филтъра, инсталиран в него. Обърнете специално внимание на филтъра, ако живеете в голяма къща или имате членове на семейството с астма, алергии, както и малки деца;
  • изпълнение на пречиствател на въздух за апартамент. Когато избирате устройство, трябва да вземете предвид площта на стаята, в която планирате да го инсталирате. Индикаторът се изчислява по такъв начин, че при максимална скорост пречиствателят на въздуха да може да прокара целия обем въздух през себе си за 2-3 часа или по-малко;
  • ниво на шума. Колкото по-голяма е площта на филтъра на устройството, толкова по-тихо ще работи. Много модели са оборудвани с няколко режима на работа, като по подразбиране основният и постоянният е най-ниският и съответно най-тихият.

Имаме ли нужда от въздухопречиствател?

Въздухопречиствателите помагат за решаването на проблема с пречистването на въздуха. Екологията на съвременния град ни кара да мислим за проблема с чистия въздух около нас. Прахът в апартамента, алергените и други вредни примеси на околния въздух влияят на нашето благосъстояние и здравето на тялото. Въздухопречиствателите помагат за решаването на проблема с пречистването на въздуха. Принципът на действие на този тип технология е прост: вентилаторът изтегля въздуха, а филтриращите елементи го почистват. Допълнителната функционалност на въздушните пречистватели им позволява да работят автоматично и безшумно. Съвременните пречистватели на въздуха могат да овлажняват пречистения въздух, което е особено важно за предотвратяване проникването на микроби и бактерии в тялото. На страниците на нашия сайт ще намерите различни видове пречистватели на въздуха, например, които регулират тяхната работа въз основа на степента на замърсяване на въздуха. Съществуват и филтри за пречистване на въздуха, които могат да премахнат миризмите.

Значението на пречиствателите на въздуха

Въздухът е най-важният ресурс за човешкото тяло. Огромният брой източници обаче го замърсяват - автомобили, фабрики, прах и т.н. Поради това всеки дъх внася много вредни и токсични елементи в тялото. Въздухопречиствателите са категория от различни електротехники, предназначени да поправят тази ситуация и да ни позволят да дишаме по-свободно и по-безопасно. Тази група включва устройства с различен дизайн, които по един или друг начин се борят с различни елементи на замърсяване на въздуха.

Пречиствателите на въздуха се произвеждат от много производители днес. Те се предлагат в различни видове. Всеки от тях има свои плюсове и минуси. В същото време използваните технологии също са коренно различни, което води до напълно различни подходи към процеса:

Въздушните шайби са най-често срещаният и прост тип пречиствател на въздуха. Той се основава на технологията на някои филтърни прахоуловители, които пропускат въздух и потъват във водата. По този начин прахът и вредните субстрати се отмиват и остават в течността, а въздухът се почиства и овлажнява. Справя се добре с повечето големи замърсявания, но работи по-зле с малки. Необходима е редовна поддръжка.

Пречиствател на филтри - Най-често се среща в премиум сектора. Използва определени видове филтри за почистване на въздуха - това са или въглен, или HEPA филтри. В по-скъпите устройства могат да се използват наведнъж. Те имат висока ефективност и качество на работа, но се нуждаят от редовна подмяна на филтъра. Най-често пробите за почистване и многократна употреба не се поддържат, така че това е доста скъпа техника с постоянна употреба.

Електростатичните почистващи препарати са относително компактен и прост тип почистващ автомат. Тя се основава на технологията за привличане на заредени частици от вредни основи от въздуха към електрифицирани плочи. Устройството има ниско ниво на шум и е много лесно за поддръжка, но има ниска производителност. Без редовна поддръжка ефективността спада значително.

Йонизаторите са много противоречиви устройства по отношение на реалната им ефективност, подобни по принцип на електростатичните почистващи препарати. Разликата е, че устройството йонизира въздуха, така че изхвърлените положително заредени частици привличат вредни вещества. В резултат на това тези елементи стават значително по-тежки. Много учени отричат ​​реалната ефективност на системата.

Комбинираните почистващи препарати са по-скъпи устройства, които използват няколко различни технологии. Те имат очакваната повишена ефективност и качество на почистване.

Характеристики на пречиствателя на въздуха

Въздухопречиствателите освен че пречистват въздуха, елиминират алергените и бактериите, прах и финни частици от домашни любимци. Като начало си струва да разгледаме редица функции, които почистващите препарати могат да имат в допълнение към ключовите:

Изсушаване на въздух. Обикновено се среща във модели на филтри. Нивото на влажност в помещението постепенно намалява, което създава неблагоприятни условия за много вредни форми на живот. Това включва плесен, вируси и много други. Сухият въздух не е толкова приятен за хората, но е по-добър от това да живеете с паразити около Вас.

Йонизация. В допълнение към обичайното овлажняване на въздуха се извършва и йонизация, която значително освежава помещението. Смята се, че това също претегля останалите вредни основи във въздуха и ги спуска на пода, но това е спорен въпрос, който е критикуван от много експерти.

Индикация за услугата. Специални системи уведомяват за необходимостта от грижа за оборудването. Това включва или почистване и подмяна на филтъра във филтърни модели, или измиване и смяна на водата в мивки. Много удобна система, която ще Ви позволи да не довеждате оборудването до намаляване на ефективността.

Програмируема работа. При някои модели можете да зададете времето за включване и изключване на планираната операция. Това позволява например да се подготви атмосферата у дома за прибиране от работа. Също така е полезно, когато собственикът е болен, така че къщата да се почиства, без да се налага да ставате от леглото и да наблюдавате този момент.

Струва си да се разгледат особеностите на работата на почистващите препарати. Първо, те покриват определена площ в къщата. Ако изберете недостатъчно мощен модел, тогава всичките й усилия буквално ще бъдат безполезни. Ето защо е важно да изберете правилната опция за подходящата стая. Съответно трябва да се има предвид и типът стая. Например измиването на въздуха във и без това влажна среда ще създаде отлична среда за размножаване на мухъл или бактерии.

На второ място, всеки тип пречиствател се нуждае от известна поддръжка. Без това ефективността бързо ще спадне и понякога може дори да бъде опасна. Например мивките без смяна на водата могат да започнат да замърсяват въздуха с бактерии, които активно се размножават в резервоара. Моделите на филтрите изискват подмяна на филтъра. Важно е да се вземе предвид, че устройството по принцип се нуждае от внимателна поддръжка. Дори външният прах е най-добре да се изтрива възможно най-често - това е в интерес на жителите, тъй като в противен случай излъченият чист въздух веднага ще бъде замърсен.

Трето, трябва да се разбере, че практически никоя съвременна система не гарантира получаването на идеално чист въздух. В него все още ще останат прах и различни вредни основи. Концентрацията и състоянието им зависят от качеството и цената на устройството. Тоест елитните филтърни пречистватели могат да гарантират минималното присъствие на вредни частици на голяма площ. Също така е важно да се разбере, че не всичко във въздуха представлява критична заплаха за нашето здраве. Микроскопичните кожни частици, финият прах и самотните бактерии се филтрират перфектно от самите бели дробове на човек без да навредят. Изключение правят само случаите на алергия към определени дразнители. В този случай са необходими най-качествените почистващи препарати.

Какви други начини мога да подобря качеството на въздуха в дома си?

Най-добрият съвет е да се обърнете към източника на замърсяване на въздуха в помещенията и да проветрите дома си. Ако искате да допълните работата на Вашия пречиствател на въздуха или да видите дали можете да се справите без такъв, препоръчваме да опитате тези стъпки, за да намалите дразнителите на въздуха в помещенията:

Дръжте прозорците си отворени, когато е безопасно да го направите, за да предотвратите заключването на дразнители в стаите (особено когато пречиствателите на въздуха не работят!). Създайте по-силно напречно течение, като отворите прозорци от противоположните страни на стаята, ако е възможно.

Пускайте прахосмукачка често. Ако сте на пазара за вакуум прахосмукачки, изберете такава, която е запечатана, има чанта и е сертифицирана по HEPA. По-добре улавят праха, вместо да го изпращат обратно във въздуха.

Редовно сменяйте въздушните филтри, за да поддържате правилно HVAC оборудването и да увеличите максимално ефективността. Д-р Ротен добавя, че набавянето на специфичен за HEPA филтър за Вашата циркулационна система може да осигури допълнително филтриране: „Той [ще] рециркулира въздуха в къщата Ви малко по-добре с всяко преминаване“.

Използвайте вентилатор за отработените газове в кухнята (и зоните за баня и пералня, ако е възможно). Включете го преди предварително загряване на фурната или включване на котлоните и оставете да работи няколко минути, след като приключите с готвенето.

Намалете до минимум използването на свещи или паленето на огън (въглища или дърва) и забравете за пушенето в дома. Намаляването на източниците на замърсители е сигурен начин за подобряване на качеството на въздуха.

Пречиствател на въздух - за или против? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™