Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ползите на витамин D

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Ползите на витамин D


Витаминът на слънцето” има редица ползи за организма, а като за начало нека се запознаем с неговата история. През 1922 г. учени изолират съединението калциферол, което с течение на годините става известно като витамин D. Две години по-късно става ясно, че слънчевата светлина е източник на този витамин.

Какво е най-важното за витамин D?

 • Недостигът на витамин Д може да доведе до различни заболявания. Нарича се с различни имена – калциферол, витамин на растежа, ергокалциферол, антирихатичен витамин. Някои от имената на този витамин се дължат на неговите химични форми, докато другите се основават на неговите свойства.
 • Витамин D се използва като лечебно средство при хипопаратиреоидизъм, псориазис и рахит.
 • Витаминът предотвратява образуването на кариеси, както и е основно превантивно средство срещу остеопороза.
 • Най-новите проучвания доказват ефективността на витамина срещу някои видове рак, както срещу заболяванията диабет тип 1 и 2
 • Използва се още при превенция на сърдечносъдови заболявания, автоимунни заболявания и срещу падане на имунния отговор

Специалният витамин:

Витамин D е доста специален за организма и като цяло в биохимично отношение. Тялото ни може директно да синтезира витамина под действието на ултравиолетовите лъчи. Уловката тук е, че организмът ни синтезира формата на витамина – D3. След това при преминаване на обработка в черния дроб и бъбреците витамин D преминава в своята активна химична форма – калцитриол. Тази форма може да се натрупва в черния дроб под формата на мазнини (но не такива, които биха се отразили на външната ни форма).

Научно доказано е, че редовното излагане на слънчева светлина осигурява 80-90% от нужните количества от витамина. Интересен факт е, че хората, които имат естествен по-тъмна кожа, се нуждаят от повече време под слънчевите лъчи, за да получат необходимите количества от важния витамин. Същото важи за по-възрастните и хората, живеещи на север.

Витамин D и минерала калций:

Двете биологично активни форми на витамина са много важни за здравето на зъбите и костната система. Витамин D е изключително важен за метаболизма на калций и неговото усвояване в организма. Витаминът регулира нивата на калций в кръвта чрез подобряването на чревната абсорбция на този минерал като същевременно намалява отделянето му с урината. Затова и е много важно да осигурим достатъчни нива на витамина в организма си, за да можем да усвояваме достатъчни количества от важния минерал калций.

Витамин D и най-малките:

При децата недостигът на витамин D води до изоставане в растежа. Това е и причината за наименованието му – „витаминът на растежа”. Поради тази причина в повечето съвременни страни и семейства се добавят малки количества от витамина в храната на децата като важна хранителна добавка.Веганите страдат от недостиг на витамин Д.

Хранителни източници на витамин D:

 • Мазни риби като сьомга, риба тон, херинга
 • Животински продукти като краве мляко
 • Затова и веганите са изложени на риск от дефицит и е необходимо да приемат витамина като хранителна добавка.

Кои хора трябва да приемат повече витамин D?

 • Хората с наднормено тегло, тъй като натрупаните мазнини в организма затрудняват синтеза на витамина в организма.
 • Хората с псориазис – при тях витамин D се прилага терапевтично с кортикостероид, което засилва ефекта на витамина в организма.
 • При хора, страдащи от остеопороза, която може да се причини от ендокринни нарушения и диета с ниско съдържание на хранителни вещества.
 • При жени, навлизащи в менопауза и при възрастни над 50-годишна възраст с цел нарастване на костната плътност и предпазване от фрактури на ставите.
 • Засилва и имунитета – предпазва от грип и сезонни настинки, включително и при деца. Като за тази цел витаминът трябва да се приема редовно.
Ползите на витамин D Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™