Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ползите на спирулина

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Ползите на спирулина


Името на спирулина нашумя в последно време и вече дори се сочи за суперхрана, заедно с това на хлорела. Както става ясно и от имената им, спирулина и хлорела са водорасли с почти чудотворни свойства. Родните им места са моретата и океаните по целия свят, най-вече около Мексико, Хавай, Африка. Водораслото има интензивен вкус и цвят и лесно се разпознава по тези си качества. Ежедневният прием на суперхраната или „зеленото чудо”, както мнозина го наричат, може наистина да възстанови здравето, да помогне при редица здравословни проблеми, да даде сили за сериозни физически натоварвания.

Спирулина съдържа много полезни хранителни вещества.

Хранителна стойност на спирулина:

 • 60% съдържание на растителни протеини
 • Отличен източник на витамин А, К1, К2, В12, минерали: желязо, манган, хром
 • Богат източник на фитонутриенти като каротеноиди и фикоцианин
 • 2800% повече каротин от този, който се съдържа в морковите
 • 3900% повече желязо от това, което се съдържа в спанака
 • 600% повече протеин от този в тофу
 • 280% повече антиоксиданти от тези, съдържащи се в най-силно антиоксидантния плод – сини боровинки

7 ползи на спирулина:

Детоксикира тежките метали

Тежките метали са проблем, от който дори можем да не разберем, че страдаме. Източниците им са най-различни и със сигурност доста разпространени. Натравянето с арсен например е много разпространено в Близкия Изток. Според изследвания милиони хора в Бангладеш, Индия и Тайван вече страдат от хронично отравяне с арсен, тъй като консумират постоянно замърсена вода. Добрата новина е, че организмът сам има сили за борбата с въздействието им. Спирулина е друго чудо, което може да подпомогне собствените възстановителни сили на организма – 250 мг спирулина на ден в комбинация с 2 мг цинк помогнала при проведено изследване концентрацията в организма на тежкия метал арсен да намалее с до 47%.

Поддържа балансирана микрофлора в организма

Спирулина на прах лесно се добавя към смутита.

Без да имаме баланс в микросредата в организма често се стига до неприятните състояния на твърде много кариеси, лош дъх, проблеми с храносмилателната система, с кожата и редица други неприятни състояния. Честото необяснимото подуване на корема, както и недоброто храносмилане са често срещан симптом на небалансирана микросреда в организма. Съвременното хранене, което включва много захар и обработени храни, благоприятства дисбаланса в организма. Спирулина прави чудеса с възстановяването на нормалното протичане на храносмилането и помага да се справим с нездравата среда в организма. Водораслото развива добрите бактерии в организма, от които се нуждаем, и убива тези, от които нямаме нужда.

Противораков агент

Редица проучвания посочват, че редовният прием на спирулина помага на тялото да синтезира повече антитела и протеини, които се борят с инфекциите и хроничните заболявания, дори и с рак. Действието на суперхраната е доста силно и може да афектира раковите клетки. Освен това нормализира нивата на „лошия холестерол”, тъй като съдържа съединението тетрапирол, което има структура, сходна на тази на бирбулина – силен антиоксидант и антираков агент.

Намалява кръвното налягане

Фикоцианин е пигмент, който се съдържа в спирулина и който има чудесно въздействие върху здравето на сърцето, включително и върху намаляване на кръвното налягане. То, заедно с холестерола, е основни фактор в съвременния начин на живот, който води до едни от най-честите причини за ранни заболявания: хипертегло и болести на сърдечно-съдовата система.

Суплементацията със спирулина може да намали шансовете за развиване на атеросклероза, както и възможността за получаване на инфаркт.

Дава енергия

Химичната структура на спирулина има уникални свойства и не е учудващо, че дава много енергия на редовно консумиращите я. Има различни начини за консумацията на чудотворното водорасло, но един от най-интересните е замразяването на спирулина на прах с малко лимонов сок във формички за лед. Така по всяко време може да добавите от тези две супер съставки към чая и водата си. Според проучвания леденото кубче е полезно, тъй като студеното събужда организма ни и раздвижва кръвта.

Помага при отслабване

Спирулина неслучайно е сочена за суперхрана. Тя е изключително хранително наситена, което означава, че в малко калории приемаме много хранителни вещества. Освен това тя е един от най-добрите източници на растителен протеин, който освен че е много по-полезен от животинския, е и много необходим (особено на консумиращите по-рядко месо). Приемът на повече протеини е ключов момент при отслабването, тъй като те ни дават повече енергия и ни засищат.

Облекчава синусните инфекции

Спирулина облекчава симптомите на синусни инфекции, които могат да бъдат едни от най-упоритите инфекции. Често инфекциите на синусите, съпроводени с мигрена и упорита хрема, се повтарят през всеки сезон.

Интересно за спирулина

 • Спирулина съдържа много полезни хранителни вещества. В Мексико има езера, които са богати на суперхраната и толкова много птици отиват до тях заради водораслото, че понякога през зимата цели части от водната повърхност са покрити с тях.
 • Спирулина била основен източник на протеини за ацтеките.
 • Мексиканците правели в миналото редовно кексове и хлябове със спирулина. Изследователи на Мексико описват, че кореняците мексиканци консумирали спирулина, както в други части на света се консумира сирене (тоест с всичко).
 •  В Африка най-големият източник на спирулина е езерото Чад в централната част на континента.
 • Най-богата на хранителни вещества е спирулина, която се добива в Тихия океан около Хавайските острови.

Топ хранителни добавки, съдържащи спирулина:

Ползите на спирулина Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™