Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Новата година и новите обещания

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Забавни | Все още няма коментари. | 3601 прегледа на този пост

Съдържание на Новата година и новите обещания


Обикновено настъпването на Нова година е свързано с редица обещания, които правим пред себе си, и с големи цели, които си поставяме. Новите цели включват често и по-редовното спортуване, както и промяна на храненето ни към здравословно. Това е наистина чудесен психологически момент да направим промяна с хранителните и тренировъчните ни навици, тъй като човек обикновено е склонен да отлага – диета от понеделник, карта за фитнес от следващия месец и така нататък. За да не останат обаче големите ни планове само на хартия или само като идея, е важно как ще започнем да ги осъществяваме.

Наистина си купете карта за фитнес и не се ограничавайте с това

Мотивация за започване на тренировъчен режим.Отнякъде трябва да се започне все пак и картата е идеалният подарък за началото на година, тъй като ще Ви стимулира. Планирайте като за начало 3 или 4 тренировки в седмицата. Като е добре да го правите седмица за седмица, за да не може да се откажете в последния момент. Сутрин вземайте екипите си, защото в противен случай може след работа да Ви домързи. Ако планирате излизания и други дейности след работа, поне по време на първия месец ги съобразявайте с треноровките си, за да се преодолее психологическата граница „мързи ме”. Вече има и фитнес центрове, които предлагат не само тренировки на фитнес уреди, а и групови занимания. Това е чудесно, тъй като можем да разнообразяваме и елементът на еднообразните тренировки ще бъде премахнат като фактор, който може да ни откаже.

Освен картата за фитнес, желателно е да се сдобием и вкъщи с уреди, с които ще можем да тренираме, когато по една или друга причина не стигаме до фитнеса. Като за начало са необходими гирички с различна тежест, постелка за пилатес, евентуално топка за фитбол. Планирайте си по една тренировка вкъщи всяка седмица около 30-40 минути и ще останете учудени колко приятни са тези тренировки всъщност. Могат да се правят разнообразни упражнения и не е необходимо дори да излизате от вкъщи.

Планът на хартия

Дори да е леко старовремско, хартиеният план със сигурност ще даде ефект, тъй като ще виждаме всеки ден какво искаме да постигнем. Освен това ако седнем и се замислим какво реално искаме да постигнем, а не да си даваме грандиозни цели, като например да сваля 15 килограма, сме една стъпка напред в изпълняването на плана. Важно е в плана да включим наистина конкретни неща:

  • Спазване на определени хранителни ограничения. Да правя 4 тренировки на седмица
  • Да правя джогинг веднъж в седмицата
  • Да си купя уреди за трениране за вкъщи
  • Да намаля консумацията на преработени сладки храни
  • Да увелича консумацията на плодове
  • Да намаля консумацията на мазнини
  • Да си правя един разтоварващ ден в седмицата с плодове и зеленчуци

Хубаво е след един месец да се върнем към всяка една точка от плана и да видим какъв напредък имаме. Ако сме се справили добре, може да си поставяме и нови по-сериозни цели. Като например по-сложни и трудни упражнения и по-дълги тренировки. Но като за начало е важно поне един месец стриктно да се следва план, за да се уверим и сами, че всъщност голямата промяна започва от най-малките и дребни детайли от ежедневието ни. Например да не си вземем за обяд джънк фууд, а да си вземем пилешка пържола с броколи.

Хранителните ни навици

Хранителните ни навици са сложна съвкупност от това с какво сме захранени още от малки, каква храна впоследствие ни се е сторила вкусна до това какво е ежедневието ни, под стрес ли се храним и в каква компания. Ако сме захранени с много тестени изделия, да се откажем от тях е доста трудно. Ако сме опитвали еднообразни като вид кухни, не е учудващо например китайската да ни се струва много вкусна. Ако се храним под стрес, набързо и между другото, тялото ни също поема храната под стрес и съответно не усвоява необходимите му хранителни вещества. Ако се храним често с хора, които хапват вредна храна, вероятността и ние да посегнем към нея е много по-голяма. Затова и промяната в хранителните ни навици е сложен процес, който обикновено трябва да е психологически мотивиран. С изненада можем да установим, че вредната храна не е толкова вкусна, колкото всъщност си мислим, и няма да липсва на организма ни, ако му даваме по-качествена. Ако сме психологически стабилни, можем да не посягаме към сладкото, шоколада, пържените картофи, чипса и дори няма да ни липсват.

Вредна срещу здравословна храна. Стъпка 1. Започнете да изключвате нещо наистина вредно от менюто си: бял хляб, бяла захар, прекомерна употреба на сол. И трите храни имат далеч по-здравословни аналози – пълнозърнест хляб, кафява захар или мед и хималайска сол. Но дори с тях не трябва да се прекалява. Изберете една от трите храни и за една седмица напълно я изключете от менюто си. Спазвайте режима и ще установите, че изключеният продукт няма да Ви липсва толкова. Човек може съвсем пълноценно и вкусно да се храни и без тези 3 вредни продукта, които се заблуждаваме, че правят храната ни вкусна.

Стъпка 2. Купувайте поне за 5 дена напред пресни сезонни плодове и зеленчуци, които могат да се запазят. Включете в менюто си разнообразни такива, които не сте опитвали, и които мислите, че няма да Ви харесат. Хубавото на съвремието ни е, че с един клик можем да намерим разнообразни приложения и на продукти, които никога не сме използвали в кухнята. Така че, собственият ни вкус може да ни изненада колко ще ни хареса нещо екзотично и не толкова традиционно.Пазаруването е важна част от промяната.

Стъпка 3. Експериментирайте с избора на ресторант за среща с приятели, сменяйки кухните. Може да установите, че във всяка една кухня има нещо здравословно и интересно, което може да Ви хареса и да разшири вкусовите Ви граници извън пържените картофи и пицата, които поръчвате в обичайното заведение.

Стъпка 4. Гответе вкъщи и си вземайте храна за работа. Дори 2 пъти по 2 часа на седмица ще са достатъчни да приготвите храна, която ще е много по-здравословна от тази, която вземаме, когато в обедната почивка бързаме да се нахраним. Купете си за целта книга със здравословни рецепти и я сложете на видно място.

Стъпка 5. Направете си наистина един разтоварващ ден, в който може да консумирате само плодове например. Ще разберете, че не е толкова трудно и даже е доста приятно, тъй като на другия ден ще се чувствате по-леки, а и наистина ще свалите поне 1 килограм. В бъдеще експериментирайте – може денят да е само на чайове или на леки зеленчуци като тиквички в комбинация с много минерална вода. Разтоварващият ден не само че има уникален ефект върху психиката ни, тъй като ни кара да разберем колко всъщност можем, има ефект и върху организма, като му помага да се прочисти и възстанови от възпаления.

Стъпка 6. Внимавайте какво слагате в кошницата си в супермаркета. Най-добре е да се замислите преди това какво ще готвите и от какво имате нужда. Моментните решения обикновено са грешни. Най-вече избягвайте мазното месо, обработените въглехидрати под формата на кексове и бисквити, различните видове колбаси, опакованите снаксове.

След един месец с изненада ще установите, че не е толкова трудно и ще може да си поставите и още цели. Защото целта никога не е „свалянето на Х килограма”, а промяна на цялостното ни поведение, което със сигурност води и до промяна във визията. Успешна мотивирана и целеустремена Нова година!

Новата година и новите обещания Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™