Често се случва да използваме едни и същи продукти за приготвянето на едни и същи ястия. Това със сигурност омръзва и се нуждаем от освежаване на традиционните рецепти, които използваме ежедневно.
Традиционно приготвяме тази мазна и изключително полезна риба, увита в тесто. Нестандартният винен сос обаче може да се окаже много вкусен.
Рибните котлети се подсушават добре с домакинска хартия и се подреждат в предварително омазнена тава. Подправят се със сол и черен пипер и се поръсват с няколко капки лимонов сок. Поливат се със зехтина и се пекат 45-50 минути в загрята на 180 градуса фурна. По време на печенето се налива бялото вино.
Ситно нарязаният лук се запържва в загретия зехтин, подходящ за пържене, до златистокафяв цвят. Прибавят се накълцаният чесън, нарязаните на едро домати заедно със соса, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да ври 20 минути до задушаване. Ако е необходимо, се налива малко вода.
Котлетите се поднасят със соса, а за гарнитура могат да се използват варени или печени картофи.
В тиган с дебело дъно се загрява зехтинът за пържене. Морковите се белят, нарязват се на тънко и се запържват на умерен огън заедно със захарта, докато започнат да се карамелизират. Добавят се двата вида боб, предварително отцедени, и нарязаният на ситно копър. Запържва се за около 5 минути и се прехвърля в купа. Добавят се нарязаните на ситно червен лук, зехтинът, лимонът, овкусява се със сол и черен пипер. Салатата се оставя леко да се охлади и се сервира.
Нарязаният на ситно лук се запържва в зехтина до златисто. Прибавя се беконът, нарязан на тънки лентички. Пържи се кратко. Поръсва се с брашното и малко след това се добавя доматената паста. След като заври, се слага отцеденият и изплакнат боб. Поръсва се с мащерка, лют червен пипер, сол и черен пипер. Сместа се разбърква, оставя се на огъня за кратко, след което се отмества настрана. Прибавя се готварската сметана и бобът се прехвърля в по-малък намазнен огнеупорен съд. Покрива се с резените домати и се пече 20-25 минути в загрята на 200 градуса фурна. Сервира се веднага.
Зехтинът се сгорещява в голям тиган и в него за кратко се запържват нарязаният на ситно чесън и ядките. Налива се малко вода и след като заври, се слагат дафиновият лист и лещата. Вари се около 20 минути на умерен огън, докато лещата омекне. Междувременно пастата се слага във вряща подсолена вода и се вари около 10 минути. След като лещата се свари дотолкова, че да стане сос, се овкусява със сол и черен пипер и се дърпа от огъня. Слага се отцедената паста и малко от водата от варенето, разбърква се, поръсва се с копъра и се поднася със свежа салата.
Чесънът и спанакът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в сгорещения зехтин и се готвят 5 минути под капак. Филетата сьомга се почистват от кожата и костите и се поръсват със сол и черен пипер. Бутер тестото се разстила, върху него се поставя рибата. Поръсва се с копъра и се покрива със спанака. Завива се на руло, като краищата се притискат, за да не се отворят по време на печенето. Рулото се маже с разбитото яйце и се пече за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. Когато е готово, рулото се нарязва и се поднася.
Пълнените чушки съществуват традиционно в българската кухня. Обичаните рецепти с ориз и кайма или със сирене и яйца могат да бъдат и осъвременени, без да се губи традициоността и вкуса.
Чушките се заливат с вряла вода и се оставят да омекнат. Лукът и чесънът се режат на ситно. Маслините Каламата се почистват от костилката, заедно със зелените маслини се нарязват на ситно. Сушените домати се накълцват. Лукът и чесънът се запържват в 60 мл. от зехтина, към тях се добавят двата вида маслини и сушените домати и се запържват за кратко. Добавят се доматеният концентрат и булгурът, наливат се 600 мл. вода или зеленчуков бульон и се добавят измитите и наситнени копър и магданоз заедно с дръжките. Овкусява се с черен пипер. Щом булгурът набъбне, съдът се оттегля от огъня. Попарените чушки се отцеждат от водата и се пълнят с ароматната смес. Подреждат се в гювеч, сипват се 250 мл. вода, поливат се с останалия зехтин и гювечът се похлупва. Пекат се на 220 градуса, като фурната не трябва да е загрята предварително.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: