Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Медитацията – метод за овладяване на съзнанието

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 2572 прегледа на този пост

Съдържание на Медитацията – метод за овладяване на съзнанието


Самовглъбяването и медитацията – как могат да ни помогнат те?

Скептиците биха казали, че методите на медитация изглеждат със съмнителни ползи и ефекти. Други биха казали, че по този начин (просто седейки) не можем да премахнем напрежението и стреса. Истина ли е това? Как будистите се нареждат сред най-уравновесените и дълго живеещи хора в света, практикувайки ежедневна медитация и йога?

Медитацията – модерен и ефективен метод за лечение и самолекуване

Чрез медитация се освобождаваме от стрес, напрежение и хронична болка. Медитацията отдавна излезе от света на спиритизма и духовната мистика. Тя не е абстрактно понятие, а мощно средство за борба с напрежението и постигане на самоконтрол. Проучвания доказват, че медитацията има реални физически ползи върху човешкия организъм – тя влияе върху депресията, безпокойството, рака, хроничната болка. Все повече стават дори лекарите, които препоръчват медитацията на свои пациенти, претърпели тежки физически или психически травми.

Как въздейства методът?

Самовглъбяването в собствено ни тяло, в неговия ритъм, в ритъма на дишането ни на фона единствено на тишина ни кара да превъзпитаме ума и духа си. По този начин можем да въздействаме върху това как възприемаме света и ежеднeвните проблеми. Когато ежедневно или поне постоянно „изключваме” съзнанието и себе си от неспиращата въртележка на ежедневието и потъваме в спокойствието на това просто да чуваме как сърцето ни бие, постепенно спираме да обръщаме внимание на дребните неща, които обикновено ни докарват най-много стрес. Това е ненадминат метод за релаксация и премахване както на психическото, така и на физическото напрежение.

Тревожността е подсъзнателен, но постоянен метод, който ни кара да се разболяваме. Тревогите за бъдещето, за миналото, негативните емоции и мисли водят тялото ни до стресово състояние, а всички знаем, че стресът не е добър за здравето. Продължителният неовладян стрес води до преждевременно стареене на клетките и ума.

Ако се научим периодично да изключваме мозъка си, макар тялото да бъде активно (тоест да не спим) постепенно можем да овладеем както организма, така и съзнанието си. Редица проучвания доказват, че медитацията:за 5 минути можем да релаксираме и на работното място.

 • Намалява симптомите или риска от поява на депресия
 • Помага на хората да се справят със симптоми на паника или тревожност
 • Помага на хора при тежки заболявания, за да се справят с лечението
 • Помага при борба със зависимости (включително пушене)
 • Намалява чувствителността към болка и намалява хроничната такава
 • Помага, когато имаме проблеми със съня

Как се прави медитация?

Това е метод, при който спираме да мислим за каквото и да било и се фокусираме върху малък предмет или чувство. Методът кара съзнанието ни да се развива, като добиваме знания за това:

 • На какво съзнанието ни обръща най-много внимание (какво ни кара да се чувстваме неспокойни и тревожни)
 • Научаваме се към какво съзнанието ни трябва да бъде фокусирано
 • Подобряваме връзката между желаното и това, което се случва, тоест между това, върху което искаме да се фокусираме, и това, върху което по принцип се концентрираме.

Този тренинг на ума ни помага да избягваме излишната тревожност за бъдещето, безпокойството и притеснението от миналото и да допускаме негативни мисли в съзнанието си.

Вкъщи можем най-добре да изключим съзнанието си.

Когато медитираме можем да се фокусираме върху:

 • Дъха и дишането си
 • Обект (свещ или пламък)
 • Мантра – повтаряща се дума или звук
 • Визуализация на ума
 • Позитивно изказване

Колко дълъг е процесът на медитация?

Ако искаме да овладеем стреса, достатъчни са два пъти по 5 минути на ден, които могат да се практикуват дори на работното място. Така процесът на „изключване” ще бъде още по-ефективен – спираме с работните задачки за 5 минути и се вглъбяваме в себе си. Ако разполагаме с повече време, нито минута не е излишна.

Ако имаме по-високи цели като овладяване на хронична болка или борба с депресията, медитацията трябва да продължава около 40 минути на ден. Като в началото няма да сме способни да се концентрираме само върху един обект за такъв период от време. В началото „разсейващи мисли” просто изкачат в съзнанието ни и без да се усетим отново потъваме в проблем, който ни тормози. Но както в изграждането на тялото и мускулите търпението и постоянството са на първо място, така и в изграждането на ума няма как всичко да стане за един ден. Идеята на медитацията е да приемаме по-малко от външния свят и да се вслушваме повече в себе си, за да можем през цялото време да изпитваме удовлетворение.

Медитацията – метод за овладяване на съзнанието Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™