Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Масло от авокадо - маслото на 7-те витамина

Търсене в блога
Горещо от Блога

Маслото от авокадо (Persea gratissima) е отличен източник на витамини А, D и Е, аминокиселини и стероли. Билкарите традиционно използват масло от авокадо при лечение на коса и скалп и при лечение на хронична суха кожа. Лесно се абсорбира в кожата на тялото и скалпа, перфектно успокоява и подхранва кожата.

В руските народни приказки те винаги са търсели подмладяващи ябълки. За да си възвърнат младостта и силата, да спрат стареенето - за това героите са правили всякакви жертви.

Днес всяка жена също е готова на всичко, за да запази младостта и красотата си. Но за това й трябват не подмладяващи ябълки, а ... подмладяваща круша. По-точно, круша от алигатор (за първи път това име е дадено на авокадо от европейски колонизатори, които опитал го през 1519 г. в Колумбия). По-точно авокадо и неговото масло.

Какво знаем за маслото от авокадо?

Маслото от авокадо е резултат от механично пресоване на пулпата от плодовете на авокадото. Това е едно от най-екологичните растителни масла, което превъзхожда повечето други полезни продукти по своята хранителна стойност, химичен състав и вкус. Чили се счита за родно място на авокадо, вечнозелено тропическо растение, но днес се отглежда в търговската мрежа в САЩ, Централна Америка, някои страни от Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. За производството на масло от авокадо производителите избират само най-добрите и най-важното, узрели плодове, след което пулпата се отделя от кожата, семената и внимателно се изцежда под строг температурен контрол. След това с помощта на центрофуга маслото се отделя и течността се изпомпва в резервоари от неръждаема стомана. По този начин се получава масло от авокадо, което в идеалния случай трябва да има изумрудено зелен цвят.

Масло от авокадо: състав и полезни свойства

Маслото от авокадо наистина има уникални свойства против стареене. Маслото от авокадо е, без преувеличение, склад на хранителни вещества, витамини и микроелементи. Съдържа балансирано количество протеини, въглехидрати, наситени и ненаситени мастни киселини. В допълнение, той съдържа компоненти като лецитин, фосфатиди и аминокиселини.

По съдържание на протеини плодовете на авокадото са 2-3 пъти по-високи от гроздето, ябълките, крушите, бананите, цитрусовите плодове, а по здравословни мазнини е лидер сред известните плодове, на второ място след кокоса. Трябва да се отбележи, че 30% от мазнините, съдържащи се в маслото от авокадо, са ненаситени мастни киселини, които лесно се усвояват от човешкото тяло, т.е. за витамин F (по отношение на съдържанието на този витамин, маслото от авокадо е 3 пъти по-високо от рибеното масло!).

Що се отнася до витамините, например, в авокадовото масло има няколко пъти повече витамин F, отколкото в рибеното масло. Витамин F е комплекс от полиненаситени мастни киселини, които участват пряко в развитието на клетките в човешкото тяло и нормализират кръвообращението. Този витамин е необходим и за регулиране на метаболизма на мазнините и за отстраняване на токсини, радионуклиди и тежки метали от тялото.

Витамин Е, не по-малко важен за здравето и запазването на младостта, по своето съдържание в авокадовото масло надвишава зехтина повече от 5 пъти. Той забавя процеса на стареене на клетките и е необходим като превантивен фактор за развитието на атеросклероза, артрит, рак и образуването на кръвни съсиреци.

Плодовете на авокадо съдържат до 30% мазнини. Маслото съдържа протеин, захар, магнезиеви соли, витамини, лецитин, хлорофил, хистидин, фитостероли, сквален, олеинова киселина, палмитинова киселина, линолова киселина, линоленова киселина, палмитолеинова киселина, стеаринова киселина. Маслото от ядки от авокадо се състои от 55% осапуниваема фракция.

Авокадовото масло също съдържа витамини А, Е, С, В1, В2, В3, В9, D, наситени мастни киселини, етерични масла и много полезни макро- и микроелементи (калий, магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, манган, цинк, йод, кобалт, мед и др.)

Авокадовото масло също има високо съдържание на полезното антибактериално вещество хлорофил (благодарение на него маслото от авокадо има характерен зелено-жълт оттенък). Хлорофилът има благоприятен ефект върху дихателната, сърдечно-съдовата, ендокринната, храносмилателната система, облекчава дразненето на лигавицата, ускорява оздравителния процес, предотвратява образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур и помага за ефективното пречистване на човешкото тяло от токсини и токсини.

Заедно с витамин Е, маслото от авокадо е богато и на друг мощен антиоксидант - сквален, който е основният компонент на нашата кожа, подкожните мазнини и мастните жлези. Скваленът, необходим за производството на полови хормони, има мощни заздравяващи рани, противогъбични, антимикробни свойства, помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и при взаимодействие с вода насища тъканите и органите на човешкото тяло с кислород. Скваленът, както и витамините Е и С, е ефективен имуностимулант и е в състояние да сведе до минимум резултата от вредното въздействие върху хората на свободните радикали, канцерогените и радиацията. От специалните биохимични свойства на сквалена си струва да се отбележи неговият положителен ефект върху усвояването на витамин А от човешката кожа и способността му да се превръща във витамин D, когато е изложен на слънчева светлина.

Това, което отличава авокадовото масло от другите растителни масла, е и високото му съдържание на лецитин, който е важен строителен материал за нашето сърце, нерви и мозък. Лецитинът играе ключова роля в координираната работа на сърдечно-съдовата, централната и периферната нервна система, участва в синтеза на хормони, необходими за правилното функциониране на черния дроб, панкреаса и репродуктивната система, значително подобрява усвояването на витамини А и Е.

Козметичен ефект на масло от авокадо:

Днес използването на масло от авокадо в различни области на козметологията е особено популярно. Освен това, това масло е признато за един от най-ефективните продукти за овлажняване, подмладяване и подхранване на кожата на лицето. Това масло се счита за базово масло.

Маслото от авокадо е било използвано от аборигените за защита на кожата от слънчево изгаряне и напукване. Авокадовото масло може да се използва за ежедневна грижа за кожата на клепачите, шията и цялото тяло. Маслото от седем витамина (наричано още масло от авокадо) овлажнява дълбоко кожата, ревитализира горния й слой, докато маслото е съвместимо с естествените липиди на кожата, което спомага за укрепването на липидната бариера. Маслото от авокадо лесно се абсорбира в кожата, прониквайки в най-дълбоките й слоеве, което позволява по-добро усвояване на хранителните вещества в кожата. Маслото стимулира метаболизма на колагена, ускорявайки регенерацията на съединителната тъкан и процеса на зарастване на рани и изгаряния. Маслото от авокадо е подходящо за всякакъв тип кожа, но е особено препоръчително да се използва при грижа за суха, зряла кожа, дълбоко я овлажнява и забележимо забавя процесите на стареене на кожата, намалява старческите петна по нея. Използвано също при екзема и псориазис, маслото от авокадо помага за облекчаване на сухотата и сърбежа. Подходящ е и за кожа, склонна към алергични реакции (алергия към орехово или лешниково масло), внимателно се грижи за възпалена кожа, например, може да се използва след бръснене (за мъже). Нанесено върху кожата преди излизане на слънце, маслото от авокадо предпазва от слънчево изгаряне, тъй като съдържа естествени слънчеви филтри (между другото, по-ефективни от тези в бадемовото масло), а маслото предпазва и от негативно влияние на околната среда и свободни радикали.

Маслото от авокадо се е доказало добре като масажно масло. Редовният масаж с масло от авокадо увеличава хидратацията на горните слоеве на кожата и повишава нейната еластичност. Съдържа полиненаситени мастни киселини в много висока концентрация, като по този начин възстановява бариерните функции на епидермиса, възстановява местния имунитет на кожата и я омекотява.

Стимулира метаболитните процеси в кожата, допринася за обогатяването на кожните тъкани с кислород и стимулира кръвообращението.

Поради наличието на витамини А и Е, той има антиоксидантни свойства. Поради гъстата си консистенция, маслото може да се смесва с други козметични масла (бадемово масло, масло от гроздови семки или кайсия), а също така може да се добави етерично масло (например масло от грейпфрут) за подобряване на свойствата. Чрез овлажняване на кожата по време на масаж, маслото намалява фините бръчки, подобрява тонуса на кожата и й придава еластичност.

Използвано за грижа за суха, увредена и боядисана коса, маслото значително подобрява външния му вид, укрепва структурата на косата и предотвратява накъсването. Подобрява структурата на косъма, ефективно въздейства върху косъма, стимулира растежа на косата. Препоръчва се за увредена и боядисана коса, премахва крехкостта и цепенето на краищата, придава на косата естествен блясък.

Укрепва ноктите, насърчава растежа им, премахва възпалението на нокътната гънка.

При грижа за устните маслото от авокадо може да се използва не само в блясък за устни или балсами, но и в чист, неразреден вид.

Маслото от авокадо е подходящо за всеки тип кожа. За разлика от много растителни масла, това масло се абсорбира достатъчно бързо, без да оставя мазна следа по лицето. Маслото от авокадо овлажнява и омекотява кожата, като същевременно я подхранва с основни хранителни вещества. Също така ще помогне за подобряване на кръвообращението в кожата, обогатявайки нейните тъкани с така необходимия кислород. И поради дълбокото си проникване в кожата, маслото стимулира производството на еластин и колаген, които са отговорни за еластичността и стегнатостта на кожата. Маслото от авокадо може да се използва за регенериране на всички увредени клетки на кожата на лицето, както и за премахване на различни раздразнения и обриви, обриви, бръчки, пилинг и сухота. Достатъчно е просто да намажете лицето с масло и да отстраните излишъка му след 30-40 минути с обикновена хартиена салфетка. Ако проблемите са сериозни, такива маски се препоръчват да се правят два пъти на ден. Също така, маслото е идеално за тънка кожа около очите, тъй като може да я направи мека, добре поддържана, овлажнена, премахвайки фините бръчки и увисване. Особено добре е да използвате масло от авокадо при неблагоприятни метеорологични условия. Например, през летните грижи маслото предпазва от вредното ултравиолетово лъчение, а през зимата - от студа. Маслото от авокадо може да се използва в чист вид, за маски, апликации, масаж на лицето и обогатяване на различни козметични средства (10 капки масло на 10 грама крем, тоник или лосион).

Масло от авокадо - маслото на 7-те витамина Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™