Лецитин е мастна киселина, която е есенциална за телесните клетки. Тя се съдържа в различни храни като например соевите зърна и жълтъците на яйцата. Лецитин се приема като лекарство и се използва в състава на широк кръг от лекарствени препарати.
Като лекарство основното свойство на лецитин е да третира проблеми с паметта като тези, които се проявяват по време на заболявания като деменция и Алцхаймер. Причината е, че мастната киселина и нейният активен компонент фосфатидил холин е в основа на структурата на голяма част от нашата нервна система, включително и на мозъка.
Други заболявания, които се третират с мастната киселина, са: чернодробни проблеми, инфекции на жлъчката, някои видове депресия, високи нива на холестерол, умора и изтощение и кожни инфекции като екзема. Може да се прилага дори директно върху кожата като овлажняващо и хидратиращо средство.
В хранителните продукти лецитин се добавя, за да поддържа целостта и хомогенността им.
Тъй като мастната киселина не е токсична, тя се добавя в различни хранителни продукти като емулгатор или като средство, което поддържа продукта в определен вид и увеличава времето му за съхранение. Използва се често в пекарството и хлебарството, където употребата му се асоциира с намаленото количество яйца и брашно, които трябва да се добавят към продукта.
Тъй като лецитин съдържа фосфатидил холин, става ясно, че мастната киселина е източник на холин – един изключително необходим нутриент за организма. Ежедневният прием на лецитин подобрява функциите на черния дроб, помага в третирането на акне и в намаляването на холестерола.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: