Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Лецитин – какво е полезно да знаем?

Търсене в блога
Горещо от Блога
от Полина Пеловска | Публикувано в Новини, Витамини и минерали, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 79 прегледа на този пост

Какво представлява лецитин?

Лецитин е мастна киселина, която е есенциална за телесните клетки. Тя се съдържа в различни храни като например соевите зърна и жълтъците на яйцата. Лецитин се приема като лекарство и се използва в състава на широк кръг от лекарствени препарати.

Загубата на памет се третира с лецитин.Като лекарство основното свойство на лецитин е да третира проблеми с паметта като тези, които се проявяват по време на заболявания като Деменция и Алцхаймер. Причината е, че мастната киселина и нейният активен компонент фосфатидил холин е в основа на структурата на голяма част от нашата нервна система, включително и на мозъка.

Други заболявания, които се третират с мастната киселина са: чернодробни проблеми, инфекции на жлъчката, някои видове депресия, високи нива на холестерол, умора и изтощение и кожни инфекции като екзема. Може да се прилага дори директно върху кожата като овлажняващо и хидратиращо средство.

В хранителните продукти лецитин се добавя, за да поддържа целостта и хомогенността им.

Основни приложения на лецитин като лекарствено средство и хранителна добавка:

  • Проблеми с черния дроб. Приемът на лецитин намалява натрупването на мазнини в чернодробната тъкан. Излишното натрупване на мазнини в тъканта на черния дроб се свърза с така наречения „омазнен черен дроб” – състояние, което се лекува изключително трудно.
  • Деменция, Алцхаймер, загуба на памет поради напредване на възрастта – лецитин е част от редица препарати, които третират и забавят загубата на паметта и така наречената „неуслужлива памет”.
  • За подпомагане на дейността на нервната система и за по-добра памет, не зависимо в коя възраст.
  • Висок холестерол. Макар че представлява мазнини, приемът на лецитин всъщност намалява общото количество холестерол при здравите хора. Затова и яйцата са изключително полезни и не повишават нивата на „лошия” холестерол, както се считаше до скоро.
  • Депресивни състояния и разстройства на нервите.
  • Суха кожа, дерматит, екзема. Лецитин е често срещана съставна част на редица кремове и лосиони за тяло, тъй като благодарение на химичната си структура добре подхранва и овлажнява кожата. Може да се нанася и директно върху засегнати кожни участъци от дерматит или екзема.Жълтъците на яйцата са източник на лецитин.
  • Спортно представяне. Счита се, че оралният прием на лецитин подобрява издръжливостта на мускулите по време на продължителни и интензивни натоварвания.
  • Препоръчва се прием още при: проблеми със съня, стрес, умора, изтощение.

Приложение на лецитин в хранителната индустрия:

Тъй като мастната киселина не е токсична, тя се добавя в различни хранителни продукти като емулгатор или като средство, което поддържа продукта в даден вид и увеличава времето му за съхранение. Използва се често в пекарството и хлебарството, където употребата му се асоциира с намаленото количество яйца и брашно, които трябва да се добавят към продукта.

Като хранителна добавка:

Тъй като лецитин съдържа фосфатидил холин, става ясно, че мастната киселина е източник на холин – един изключително необходим нутриент за организма. Ежедневният прием на лецитин подобрява функциите на черния дроб, в третирането на акне и в намаляването на холестерола.

Лецитин – какво е полезно да знаем? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!