Какво представлява лецитин?

Лецитин е мастна киселина, която е есенциална за телесните клетки. Тя се съдържа в различни храни като например соевите зърна и жълтъците на яйцата. Лецитин се приема като лекарство и се използва в състава на широк кръг от лекарствени препарати.

Загубата на памет се третира с лецитин.Като лекарство основното свойство на лецитин е да третира проблеми с паметта като тези, които се проявяват по време на заболявания като деменция и Алцхаймер. Причината е, че мастната киселина и нейният активен компонент фосфатидил холин е в основа на структурата на голяма част от нашата нервна система, включително и на мозъка.

Други заболявания, които се третират с мастната киселина, са: чернодробни проблеми, инфекции на жлъчката, някои видове депресия, високи нива на холестерол, умора и изтощение и кожни инфекции като екзема. Може да се прилага дори директно върху кожата като овлажняващо и хидратиращо средство.

В хранителните продукти лецитин се добавя, за да поддържа целостта и хомогенността им.

Основни приложения на лецитин като лекарствено средство и хранителна добавка:

  • Проблеми с черния дроб. Приемът на лецитин намалява натрупването на мазнини в чернодробната тъкан. Излишното натрупване на мазнини в тъканта на черния дроб се свърза с така наречения "омазнен черен дроб" – състояние, което се лекува изключително трудно.
  • Деменция, Алцхаймер, загуба на памет поради напредване на възрастта – лецитин е част от редица препарати, които третират и забавят загубата на паметта и така наречената "неуслужлива памет".
  • За подпомагане на дейността на нервната система и за по-добра памет, независимо в коя възраст.
  • Висок холестерол. Макар че представлява мазнина, приемът на лецитин всъщност намалява общото количество холестерол при здравите хора. Затова и яйцата са изключително полезни и не повишават нивата на "лошия" холестерол, както се считаше до скоро.
  • Депресивни състояния и разстройства на нервите.
  • Суха кожа, дерматит, екзема. Лецитин е често срещана съставна част на редица кремове и лосиони за тяло, тъй като благодарение на химичната си структура добре подхранва и овлажнява кожата. Може да се нанася и директно върху засегнати кожни участъци от дерматит или екзема.Жълтъците на яйцата са източник на лецитин.
  • Спортно представяне. Счита се, че оралният прием на лецитин подобрява издръжливостта на мускулите по време на продължителни и интензивни натоварвания.
  • Препоръчва се прием още при: проблеми със съня, стрес, умора, изтощение.

Приложение на лецитин в хранителната индустрия:

Тъй като мастната киселина не е токсична, тя се добавя в различни хранителни продукти като емулгатор или като средство, което поддържа продукта в определен вид и увеличава времето му за съхранение. Използва се често в пекарството и хлебарството, където употребата му се асоциира с намаленото количество яйца и брашно, които трябва да се добавят към продукта.

Като хранителна добавка:

Тъй като лецитин съдържа фосфатидил холин, става ясно, че мастната киселина е източник на холин – един изключително необходим нутриент за организма. Ежедневният прием на лецитин подобрява функциите на черния дроб, помага в третирането на акне и в намаляването на холестерола.