Каму Каму (Camu Camu) или още Myrciaria dubia е името на храст, който расте в Амазонските тропически гори на Перу и Бразилия.Черешовидният плод, който дава, носи същото име и е една от най-бързо набиращите популярност суперхрани. Този малък чудотворен плод съдържа много полезни фитохимикали, включващи аминокиселините серин, валин и левцин, и повече витамин С от всяко друго познато растение в света. Много хора вече се отказват да приемат големи количества витамин C в синтетичен вид и консумират Каму Каму, тъй като действа тонизиращо, подобрява настроението и е изключително ефективен при укрепване на имунната система.
Здравословни ползи на Каму Каму:
Съдържание на витамин С
Няма как да говорим за Каму Каму, без да споменем за огромното количество витамин С, което се намира в този страхотен малък плод. Звучи невероятно, но в него се съдържа 50 пъти повече витамин С, отколкото в портокала. Този витамин е от изключително важно значение за здравето ни, тъй като стимулира производството на бели кръвни телца, което значително укрепва имунната ни система. Освен това е важен компонент при производството на колаген, който помага за възстановяването и изграждането на клетките, тъканите и органите. Според някои изследвания съдържащият се в Каму Каму витамин С може да помогне за различни здравословни проблеми и състояния, като:
- Укрепва имунитета;
- Поддържа здравето на венците;
- Подобрява зрението (конкретно при възпаления на вътрешната част на окото);
- Лекува алергични състояния като астма, екзема и сенна хрема;
- Намалява вредните ефекти от слънчево изгаряне;
- Облекчава сухотата в устата от приема на антидепресанти;
- Лекува изгаряния и рани;
- Намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет.
Каму Каму помага за подобряване когнитивните способности
Каму Каму се свързва с предотвратяването на определени когнитивни разстройства като болестта на Алцхаймер и деменцията. То също така помага за засилване на когнитивните способности при младите хора, засилвайки паметта и способността ни да се концентрираме.
Противовъзпалителни свойства на Каму Каму
Витамин С е естествено противовъзпалително вещество, но и останалите хранителни вещества и аминокиселини, намиращи се в Каму Каму, като антоцианини, катехини и флаваноли са също мощни противовъзпалителни агенти. За хората, страдащи от всичко, като започнем от артрит и подагра до хемороиди и главоболие, Каму Каму може да предложи облекчаване на болката и успокояване на възпалението.
Каму Каму помага за превенция срещу рака
Всеки търси магически лек за рака, но, за съжаление, той все още не е открит. А и дори и някой да го открие, едва ли ще му бъде позволено да срине бизнес за милиарди долари, какъвто е този с лечението на онкобоболни с помощта на скъпоструващи химиотерапии. Смята се обаче, че антиоксидантните съединения като тези, намиращи се в изобилие в Каму Каму, са най-доброто естествено средство за предотвратяване развитието и разпространението на определени видове рак.
Каму Каму помага за мускулния тонус
Разнообразната комбинация от хранителни вещества, витамини, минерали, аминокиселини и органични съединения в Каму Каму го прави една от най-здравословните храни. Тази комбинация също така улеснява растежа и защитата на мускулите. Ако искате да засилите Вашия метаболизъм и да увеличите мускулния си тонус, то Каму Каму може да бъде идеалната хранителна добавка за Вашата тренировка.
Как да консумираме Каму Каму?
Каму Каму е с големината на голямо гроздово зърно, но почти никога не се консумира целият плод, освен от местните жители на Перу и Бразилия. Плодът има изключително кисел вкус, поради което най-често се използва като добавка в прахообразна форма. Обичайно се консумира в шейкове или в смесен плодов сок, което го прави по-приятен на вкус. Все още няма отчетени странични ефекти след консумацията му, като единствено при хора с подагра трябва да се внимава с количеството, тъй като може да се изострят симптомите.