Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Как да се грижим за кожата на тийнейджъри?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 170 прегледа на този пост

Съдържание на Как да се грижим за кожата на тийнейджъри?


Като родител на момиче или момче в тийнейджърска възраст знаете, че юношеството е от решаващо значение за развитието на Вашето дете. Наред с емоционалните възходи и падения, бързите хормонални промени през тези години носят и някои проблеми с грижата за кожата. Акнето е постоянна заплаха, а малките петна и нежеланото окосмяване са голяма грижа за тийнейджърите, които се грижат за външния си вид. Ако искате децата Ви не запомнят този период с лошо и да се забавляват докато растат в тези ключови години, тогава трябва да знаете, че техните проблеми с кожата са Ваша грижа.

Обикновено по време на пубертета на тийнейджърите им се появяват пъпки или черни точки по кожата. За да се отървете от акнето, трябва да се храните правилно, като включите в диетата си храни с високо съдържание на витамини - пресни зеленчуци и плодове във възможно най-големи количества.

Можете да приемате мултивитамини - това също ще помогне за нормализиране на метаболизма, чието нарушение причинява появата на акне по кожата. Появата на черни точки по кожата става много неприятна за тийнейджър. Това е едно от най-честите козметични несъвършенства на кожата както при момчетата, така и при момичетата.

По правило акнето в юношеството има отрицателен ефект върху психиката на младите хора, като често ги кара да искат да странят от връстниците си.

Мазната кожа на лицето, с черни точки и червени възпалени елементи на акне, има отрицателен ефект върху характера и поведението на юношите и младите мъже, отношението им към другите, причинява потиснато настроение. Младите хора с акне най-често са срамежливи, избягват обществото, а ако акнето е локализирано по гърба и гърдите, избягвайте спортни събития, където трябва да се събличате - в басейна, на плажа, на спортната площадка.

Любимите места на черни точки са по носа, челото и брадичката, предимно по страните на носа, където има повечето от мастните жлези. Причината за възникването им в повечето случаи е прах и мръсотия, които попадат в разширените отвори на мастните жлези, където се замърсяват отделените мазнини.

Дългата коса на челото и слепоочията също допринасят за появата на черни точки в тези зони. Колкото повече се разширяват устията на каналите на мастните жлези, толкова по-силно и по-бързо се запушват порите.

Ето защо вечерното почистване на лицето е едно от основните средства за борба с черните точки.

Колкото по-щателно се почистват засегнатите области, толкова по-успешен ще бъде резултатът, толкова по-вероятно е да се избегнат допълнителни усложнения, тъй като юношеското акне или акнето започва с черни точки.

В никакъв случай не трябва да изстисквате акнето! В този случай може да се въведе инфекция, която причинява дълбоко възпаление. Освен това при екструдирането по правило слоевете на кожата се нараняват, остават следи и почти винаги има зачервяване от спукани капиляри, което изобщо не краси лицето.

Хигиена на деца и юноши

Хигиената на децата и юношите е набор от хигиенни правила, насочени към поддържане и укрепване на здравето. Основите на хигиената за деца и юноши включват норми за правилното поддържане на тялото, устната кухина, половите органи, както и правилното използване на продукти за лична хигиена, облекло и обувки. Като важни компоненти на концепцията за хигиена се разглеждат въпросите на труда и почивката, дневния режим и храненето. Спазването на правилата за лична хигиена е едно от условията за нормален и здравословен живот.

Правила за лична хигиена на тийнейджър

В юношеството настъпват резки промени във функцията на ендокринните жлези, следователно тийнейджърът трябва да бъде психически подготвен за промените, които ще настъпят в тялото му. Струва си да се отбележи, че в юношеска възраст акнето може да се появи на лицето (което често е причина за комплекси), така че хигиената на кожата става много важна за тийнейджър. За правилна грижа за кожата можете да се консултирате с козметолог или да прибягвате до козметика против акне. Също така в юношеството потните жлези започват да работят усилено, така че трябва да обърнете специално внимание на поддържането на кожата в областта на гърдите и подмишниците чисти и да използвате дезодорант.

Интимна хигиена на тийнейджъри

В юношеска възраст интимната хигиена и правилното сексуално възпитание са от голямо значение. На тийнейджър трябва да се говори за физиологичните промени, които съпътстват началото на пубертета.

Важно е тийнейджърът да получи максимално необходимата информация в стените на къщата, а не от по-възрастни другари. Така тийнейджърът ще знае, че с всеки проблем може да се обърне към родителите си.

Хигиена на подрастващите момчета

При момчетата космите по лицето започват да растат в юношеска възраст, така че татко трябва да научи сина си как да използва бръсначката. Освен това на момчето трябва да се обясни, че юношеството се характеризира с появата на мокри сънища и появата на първите ерекции. Научете момчето да сменя бельото си навреме, да измие остатъците от сперма от пениса. Тийнейджърът трябва да знае, че тези промени не са нещо от което трябва да се срамува, благодарение на тях той се превръща от момче в мъж.

Хигиена на тийнейджърка

Момичетата трябва да бъдат информирани за началото на менструацията и промените, свързани с този процес. Юношеството е подходящо време да посетите гинеколог, който ще вземе цитонамазка и ще говори за менструалния цикъл.

Научете момичето да поддържа чисти външните полови органи, да използва продукти за лична хигиена. Също така при момичетата в подмишниците и бикините зоната окосмяването започва да расте активно, и може би е време да вземете мерки за отстраняването им.

Дневният режим е важен компонент от хигиената на подрастващите.

За нормалния живот на тийнейджър е необходимо ясно да се установи режимът на работа и почивка. Хигиената на труда на подрастващите включва разпределение на психическия и физическия стрес според възрастовите характеристики. Това важи особено за производствените дейности и стажовете на работното място за учениците от училищата. Спазвайки хигиената на труда, тийнейджърът трябва да редува работата с дейности на открито, за да не преуморява. Като се има предвид разширяването на обема на възпитателната работа, трябва да се обърне специално внимание на хигиената на зрението на децата и юношите.

Какво се има предвид под хигиена?

Хигиената е набор от практически мерки, действия, дейности, които осигуряват запазване на здравето. Хигиенните навици не се раждат сами. Те трябва да учат детето от ранна възраст. Особено важно е да научите момичето. Нейната лична хигиена се състои преди всичко в чистотата на тялото, бельото, дрехите, обувките и дома. Това включва също: правилното редуване на умствен и физически труд, почивка, физическо възпитание, редовно хранене, добър сън и др.

Поддържането на чистота на тялото е приоритет в личната хигиена. На повърхността на кожата се отварят отделителните канали на потните и мастните жлези, натрупват се откъснати люспи от повърхностния слой на кожата, прах, сажди и микроорганизми. Себумът, компонентите на потта, люспите запушват порите и мастните жлези, нарушават функциите на кожата, което е благоприятна среда за размножаване на микроби. Натрупаната върху кожата мръсотия, разлагайки се, образува неприятно миришещи и дразнещи кожата вещества, които могат да допринесат за развитието на кожни заболявания (гнойни, гъбични). В същото време може да има намаляване на обема на дишането на кожата и нарушение на терморегулацията.

Поне 1-2 пъти седмично трябва да се измива с топла вода и сапун и кърпа. Най-добре е да се миете под душа, в течаща вода. Миенето в вана от гледна точка на хигиената е по-малко за предпочитане, тъй като човек се намира в застояла вода, замърсена с микроби, мазнини, потни соли и прах, влизащи в нея от тялото. Ето защо, след измиване във ваната, не забравяйте да изплакнете всички части на тялото с чиста вода или под душа.

Важно е да знаете поддържането на здравословен начин на живот, изключването на ранни и дори по-безразборни сексуални отношения ще помогне на подрастващите да постигнат физиологична, психологическа и социална зрялост и в бъдеще да имат здрави деца и да поддържат здравето си в продължение на много години.

Хигиена на храненето на подрастващите

Храненето е от голямо значение за развитието на растящия организъм. Във връзка с преструктурирането на целия организъм и интензивните процеси на растеж, тийнейджърът се нуждае от правилно изградена диета.

Диетата на тийнейджър трябва да съдържа всички хранителни вещества в балансирано съотношение. Протеините са основният градивен материал. Това е протеин, който е необходим за растежа и формирането на имунната система, развитието на мускулната тъкан. Мазнините и въглехидратите са източник на енергия, "гориво" за организма. Специална роля се отрежда на минералните соли, които предотвратяват появата на дисфункция на щитовидната жлеза. Витамините правят тялото по-издръжливо и устойчиво на различни заболявания. Липсата на някое от хранителните вещества може да доведе до забавяне на растежа и отслабване на тялото.

Какво е акне и как се образува? Как да се справим с този проблем ако тийнейджърът е склонен към акне?

Кожата е най-големият орган в тялото и е покрита с пори. Порите са малки отвори в кожата, които отделят естествени мазнини и пот. Порите на космените фоликули покриват цялото тяло, с изключение на кожата на устните, дланите и стъпалата – те са свързани с мастните жлези под повърхността на кожата. Имате и потни пори, но те са толкова малки, че почти не ги забелязвате.

Тези пори играят важна роля в защитата на здравето и благосъстоянието на кожата. Всеки космен фоликул е свързан с мастна жлеза и косата позволява на себума да достигне повърхността на кожата. Това масло, известно като себум, омазнява кожата, като я поддържа гладка и еластична. Проблемът възниква, когато порите се запушат и голяма част от това масло се улавя под повърхността на кожата.

Всяка пъпка започва със запушени пори. Порите могат да се запушат с излишна мазнина, мръсотия, грим, мъртви кожни клетки и бактерии, което води до възпаление и различни видове петна като черни точки и папули.

Какво причинява акне по гърдите?

Акнето е най-често срещаното кожно заболяване в света, което засяга до 50 милиона души всяка година. Въпреки че е най-често срещано при тийнейджъри, акнето може да се появи и при възрастни (особено жени) на 30-те и 50-те години. Акнето може да се появи навсякъде по тялото, но акнето на гърдите е свързано с няколко конкретни причини:

  • Хормонални колебания
  • Дехидратация
  • Суха кожа или увреждане от слънцето
  • Прекомерна употреба на комедогенни овлажнители
  • Кожна алергия
  • Твърде много захар в диетата

Промяната на хормоните може да промени състоянието на кожата, което води до повече акне.

Ако кожата е суха или увредена, или ако сте чувствителни към определени тъкани, парфюми или бои, може също да имате акне.

Прости съвети за намаляване на акнето

Ако имате тежко и/или болезнено акне, трябва да се свържете с дерматолог. Междувременно има някои прости промени в начина на живот, които могат да се направят, за да помогнете на кожата да се бори с акнето.

Ето няколко прости съвета за намаляване на акнето:

Вземайте душ всеки ден, особено след тренировка. Не е нужно да миете косата си всеки ден, но ежедневният душ е от съществено значение за премахване на потта, излишната мазнина и други замърсявания, които могат да запушат порите Ви и да причинят акне по гърдите Ви.

Погледнете внимателно диетата си. Казват: „Ти си това, което ядеш“ и определено е вярно, някои храни могат да повлияят на кожата. Опитайте се да ограничите приема на захар и млечни продукти, защото те могат да причинят възпаление и да объркат хормоните.

Редовно ексфолирайте кожата си. Ексфолирането веднъж или два пъти седмично ще помогне за премахване на мъртвите кожни клетки от повърхността, така че да не запушват порите. Просто не забравяйте да изберете правилния ексфолиант за Вашия тип кожа, защото грешният ексфолиант може да увреди кожата и да влоши акнето.

Вземете мерки веднага при първите признаци. Когато почувствате, че се образува пъпка или се спуква, използвайте точково лечение. Не можете напълно да предотвратите пробив, но можете да го минимизирате.

Сменете лосиона за тяло. Използването на тежки или мазни продукти за грижа за кожата може да запуши порите. Преминете към лосион, който е подходящ за Вашия тип кожа, и потърсете думата „некомедогенен“, за да сте сигурни, че няма да запуши порите.

Преминете към хипоалергенни продукти. Ако подозирате, че проблемите с акнето се дължат на чувствителна кожа или кожни алергии, преминете към хипоалергенни продукти за неща като перилен препарат.

Спрете да пукате и да стискате пъпки. Колкото и изкушаващо да е да избиете пъпка, това може да доведе до лошо заздравяване на третираното с ръце място и може да остави белег. Вместо това опитайте да покриете пъпката с малко фон дьо тен.

Пийте много вода. Поддържането на хидратирана кожа е много важно за здравето и помага на тялото да елиминира токсините. Пийте поне 8 чаши вода на ден, за да получите най-голяма полза.

Следването на тези съвети ще Ви помогне да поддържате кожата си чиста и здрава. Докато спазвате здравословна диета и се грижите за кожата си, трябва да видите как акнето започва да изчезва по цялото Ви тяло, а не само по гърдите. Ако се нуждаете от повече помощ, помислете за спа лечение или говорете с професионалист относно избора на правилните домашни продукти за грижа за кожата конкретно за Вашия тип кожа и Вашите специфични нужди.

Как да се грижим за кожата на тийнейджъри? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™