Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Изпотяване – всичко, което трябва да знаем за човешката пот

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 265 прегледа на този пост

Съдържание на Изпотяване – всичко, което трябва да знаем за човешката пот


Карате велосипеда си по стръмна улица, като въртите педалите възможно най-силно. Почти стигнахте, но... какво е това? Гърбът Ви е мокър, същото важи и за лицето Ви. Не се притеснявайте - това е просто пот!

Тялото ни работи най-добре, когато температура му е около 37ºC. Когато тялото се нагрява, мозъкът реагира. Той предпочита тялото да остане с по-ниска, комфортна температура. Следователно частта от мозъка ни, която контролира телесната температура, наречена хипоталамус, изпраща съобщение до тялото ни, казвайки му да се поти.

Потим се повече при тренировка, стрес, високи температури.Потта напуска кожата през малки дупки, наречени „пори“. Когато потта влезе в контакт с въздуха, въздухът я изпарява, превръща водата в пара. Докато потта се изпарява от кожата ни, ние се охлаждаме.

Изпотяването е напълно естествен процес. Това е много важен физиологичен отговор на високи температури или физически дейности. При хората загубата на топлина чрез изпаряване от екринната пот е от решаващо значение за терморегулацията по време на тренировка и/или излагане на горещи условия на околната среда, особено когато температурата на околната среда е по-висока от температурата на кожата.

Човек се ражда с приблизително 2 до 4 милиона потни жлези, които започват да стават напълно активни по време на пубертета. Мъжките потни жлези са по-активни.

 Потта също така служи за отделяне на някои вещества, понякога токсични. Някои лекарства се отделят частично с потта. Изпотяването може да бъде предизвикано и от емоционален стрес.

Какво представлява потта?

Това е течно вещество, произвеждано от потните жлези. Състои се от 99% вода. Останалото са соли (главно натриев хлорид) и някои вещества, отделяни от потните жлези, като амоняк, урея и захар.

Видове потни жлези

Най-често срещаните са екринни и апокринни.

  • Екринните жлези са разположени почти по цялата повърхност на кожата. Те са много изобилни по лицето (около 300 жлези/cm2) и по краката (около 800 жлези/cm2). Тези жлези произвеждат по-голямата част от потта.
  • Апокринните жлези се отварят в космените фоликули и излизат на повърхността на кожата. Апокринните жлези се образуват в области, които имат изобилие от космени фоликули, като скалпа, мишници, слабини, гениталии и на други места като: областта около зърната на гърдите, външен слухов канал и клепачи. Те произвеждат малко по-различна пот, без мирис, но с изобилие от прекурсори (вещества, които предхождат образуването на други веществи в процеса на метаболизма) на миризливи вещества. На тях се преписва феромонната функция.

Защо потта мирише?

Потта не е просто вода, тя може също да има лоша миризма, особено тази, която се отделя в подмишниците и в пубисната област, където се намират редица специални потни жлези, които отделят с потта редица мастни киселини и протеини, които ферментират от действието на бактериите върху кожата, т.е, самата пот не мирише, а върху нея действат различни видове бактерии, които придават миризма. Повечето случаи на бромхидроза (миризма на пот) се дължат на бактериални проблеми. Когато детето влезе в пубертета, някои хормони влияят на жлезите и подмишниците му, като тези жлези правят потта наистина миризлива.

Потта на краката също не мирише. В този случай миризмата се дължи на натрупване и ферментация на остатъци в обувките и защото не се сменят редовно.

Колко пот произвеждаме?

Един възрастен може да произведе около половин литър пот на час. В условия на интензивно усилие/спорт и топлина за един час могат да се произведат 3-4 литра. Трябва да се внимава с дехидратацията. Солите също се губят, което може да наложи да се възстанови.

Потта е чудесна система за охлаждане, но ако започнем да се потим много в горещ ден или след много физически упражнения, можем да загубим твърде много вода през кожата си. Ние можем да възстановим тази загуба, като пием много течности, за да не се дехидратираме.

Защо тялото ни произвежда пот?

Изпотяването се контролира от автономната нервна система, частта от нервната система, която не е под наш контрол. Изпотяването е естественият начин на тялото за регулиране на температурата.

Ситуациите, които могат да Ви накарат да се потите повече, включват: топло време, физически упражнения, ситуации, които Ви правят нервни, ядосани, смутени или уплашени.

Емоционалният стрес може да ни накара да се потим повече.Изпотяването може да бъде симптом на някои заболявания, като тези, които протичат с висока температура, или такива, които са придружени от други симптоми като затруднено дишане, тахикардия, болка в гърдите и др. В тези случаи е необходима консултация с лекар, за да се установи диагнозата и лечението, съответстващо на всеки тип състояние. Прекомерното изпотяване също може да бъде симптом на менопаузата (наричано още „горещи вълни“).

Нормалното изпотяване се нарича хидроза, прекомерно изпотяване (повече от грам на минута), хиперхидроза, а когато не се потите, което е много рядко и се дължи на генетични заболявания, страдате от хипохидроза или анхидроза.

Едно от тези заболявания, което се състои от повишено отделяне на пот, бива локализирано или генерализирано. Това може да има огромно влияние върху живота на индивида. Това е, както споменахме, т.нар. хиперхидроза. Това е разстройство, което засяга качеството на живот и дори самочувствието на тези, които страдат от него, тъй като изпотяването не зависи от температурата на околната среда или други фактори.

 Първичната хиперхидроза е с неизвестна причина. Обикновено е двустранна, симетрична. Засяга предимно ръцете, подмишниците, краката или лицето.

Прекомерното изпотяване може да се дължи на няколко причини:

  • Инфекция;
  • Хронично разстройство;
  • Нарушаване на естествения баланс на хормоните;
  • Разстройство на симпатиковата нервна система, тоест тази, която контролира жлезите (в случай, че хиперхидрозата е силно локализирана);
  • Генетични причини.

В някои случаи причината може да е наличието на предишно заболяване (вторична хиперхидроза), но истината е, че 1% от населението страда от първична хиперхидроза, тоест възниква без друга свързана причина.

Как се лекува хиперхидрозата?

  • Локални средства: прилагат се директно върху кожата, като спрейове против изпотяване. Те помагат за намаляване на отделянето на пот. Обикновено тези, които се продават на пазара като такива, не работят, тъй като хората с хиперхидроза имат нужда от по-специфичен продукт.
  • Лекарства: Има някои перорални лекарства, които леко намаляват изпотяването. Въпреки това трябва да сте наясно с някои странични ефекти, които понякога могат да причинят, като сухота в устата, тахикардия, крампи или замъглено зрение.
  • Инжекции: В някои случаи лекарите предписват инжектиране на ботулинов токсин (по-известен като ботокс), ако хиперхидрозата е много тежка. Те нямат странични ефекти, освен тези на всяка инжекция. Те винаги трябва да се прилагат от медицински персонал.

Хиперхидрозата е състояние на анормално повишено отделяне на пот от организма без причина.Ако причината е известна, тя може да бъде лекувана. Ако причината е неизвестна, се използват лосиони (обикновено се препоръчва използването на алуминиев хексахлорид, ботулинов токсин или антихолинергици). При някои пациенти хиперхидрозата се лекува хирургично – хирургичната процедура е известна като симпатектомия.

Какво е хипохидроза или анхидроза?

Пълна липса или намалено производство на пот. Причинява се от проблеми с жлезите или неврологични проблеми.

Ако не се потите, не можете да регулирате температурата. Рискът от топлинен удар е много голям.

Някои наследствени заболявания се характеризират с липса на потни жлези в кожата. Понякога кожните заболявания могат да увредят жлезата и да блокират нейното производство или дори да я унищожат (например склеродермия, кожен лимфом...). Някои неврологични заболявания също увреждат жлезата.

Нормално ли е изпотяването по време на сън?

Добрият сън е жизненоважен за нашето здраве. Ето защо се тревожим за онези неща, които ни пречат да имаме спокоен и продължителен сън. Едно от тях е нощното изпотяване, което е напълно нормално и отговаря на необходимостта от премахване на телесната топлина. Това може да реагира на нормални ситуации като повишаване на температурата поради прекомерна топлина, топлина в околната среда или дори емоционални фактори, като например кошмар.

Ако имате притеснения, свързани с Вашето изпотяване, е препоръчително да се направи консултация със специалист. Лечението трябва да бъде съобразено с причината, ако е известна. Може да са необходими дезодоранти, антисептици или понякога антибиотици.

Изпотяване – всичко, което трябва да знаем за човешката пот Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™