Повечето супи са доста успокояваща храна – те са топли, вкусни и засищащи. Но крем супите са още по-специални. Те имат кадифена текстура и кремообразна гладкост и това ги прави идеални както за луксозните ресторанти, така и за топла вечеря със семейството.
Ако отидете в който и да е хранителен магазин, ще намерите много различни консервирани крем супи. Ако потърсите онлайн, също ще намерите хиляди рецепти за крем супи. Всички тези консервирани супи са вкусни, но никога няма да заменят домашно приготвената. Тя е много по-наситена на вкус, няма консерванти, химикали и можете да изберете всичко, което да добавите в нея. Ако трябва например да ограничите приема на сол, сами ще можете да прецените колко да си добавите.
Какво точно представлява една крем супа?
Както можете да се досетите от името, тя е кремообразна. В нея също така се добавя прясно мляко. Крем супата има три основни елемента, които я съставят: основа, сгъстител и сметана. Статията ще разгадае как точно да ги комбинирате, за да направите крем супата неустоима.
От какво се прави крем супата?
Основа на супа
Всяка крем супа има основа. Това е главният й компонент и частта, която добавя най-много вкус. В повечето случаи основата на една супа е зеленчуково пюре. То се приготвя много лесно, като зеленчуците се варят в малко вода, а след това се пасират с блендер или кухненски робот. За да получите по-комплексен аромат, можете да добавите някои ароматни зеленчуци като праз, лук, чесън и т.н. заедно с малко масло, а след това добавете малко пилешки бульон и сварете зеленчуците в сместа. След това пасирайте всичко. Така супата ще стане много по-ароматна.
Можете да използвате и зеленчуков бульон, ако искате да си приготвите вегетарианска храна, но имайте предвид, че зеленчуковият бульон не съдържа желатин и не е така ароматен като пилешкия.
Някои зеленчуци придават наистина страхотен вкус на супата. Гъбите са добър пример (въпреки че всъщност те не са зеленчук). Първо ги сотирайте леко, след това добавете останалите зеленчуци, сварете и пасирайте.
Някои зеленчуци – отново тук попадат и гъбите – могат да направят супер крем супа, без дори да трябва да се пасират. Зависи от Вашия вкус.
За някои крем супи обаче не е подходящо да използвате зеленчукови пюрета. Например пилешката крем супа има нужда само от пилешки бульон като основа заедно с няколко ароматни подправки и няколко парчета сварено пилешко месо, като накрая всичко се пасира.
Сгъстител
Следващият елемент в крем супата е сгъстителят. Той придава на супата страхотната й текстура. Има няколко начина да сгъстите супата.
Запръжка
Най-добрият начин е като направите запръжка, а това не е никак сложно. Просто вземете равни части масло и брашно и разтопете маслото на среден огън. След това просто разбъркайте брашното и запържете, докато се получи добра смес и се изгуби ароматът на сурово брашно. Добра идея е да използвате 1 супена лъжица брашно на всеки 2 чаши течност, но съобразете и с Вашия вкус. Запръжката върви много с крем супата, тъй като не само я сгъстява, но и предотвратява пресичането на млякото или сметаната.
Каша
Друг начин да се сгъсти супата е с каша, смес от студена течност (вода, вино и т.н.) и малко брашно или царевично нишесте. Просто добавете брашното към студената течност и разбъркайте или разклатете много енергично, докато се получи гладка паста. След това разбъркайте пастата във Вашата супа.
Това е малко по-просто, отколкото запръжката, но трябва да внимавате и да смесите кашата много добре, преди да я сложите в горещата супа, в противен случай брашното ще остане на бучки. Ако използвате каша от брашно, ще трябва да варите супата малко по-дълго време, докато се изгуби вкусът на сурово брашно.
Царевичното нишесте е по-лесно за употреба, но дава малко по-различна текстура от брашното и то обикновено не е толкова привлекателно. То е по желеобразно и дори е лепкаво, ако добавите твърде много.
Застройка
Можете да сгъстите супата с помощта на яйчени жълтъци и сметана. Просто смесете жълтъците и сметаната в малка купа, след това добавете малко топла супа в купата и разбъркайте, за да се изравни температурата. Изсипете сместа в супата. Използвайте 1 супена лъжица сметана и 1 жълтък за всяка купичка супа. Важно е да загреете сместа с жълтъците бавно, в противен случай ще се получи нещо като бъркани яйца в супата.
Най-добре сервирайте супата веднага след като добавите жълтъците. Сместа ще се сгъсти, но не е много сигурно, че ще се получи добре. Ако загреете супата твърде много, яйцата отново ще се пресекат. Сгъстяването на супата с жълтъци и сметана дава гъста, копринена текстура.
Ако искате допълнителна гъстота, добавете малко ориз, суров настърган картоф или боб към зеленчуците, докато се готвят. Когато всичко е напълно сварено, го пасирайте. Уверете се, че зеленчуците са напълно сварени или рискувате супата Ви да е на бучки.
Интересно
Всички тези сгъстители действат при всяка супа, не само при крем супите. Повечето сгъстители не могат да се замразят добре. Ако Ви остане голямо количество супа, запазете зеленчуково пюре и го замразете за по-късно. Можете да го размразите и използвате отново, като добавите мляко и сметана.
Финални щрихи – малко сметана
Знаем, че крем супите са съставени от основа, обикновено зеленчуково пюре, и някакъв сгъстител, обикновено запръжка. Последната стъпка е много важна – сметаната. Разбира се, тя не е от най-здравословните храни, но прави крем супата уникално вкусна.
Може да предпочитате по-лека супа. Крем супите, направени с истинска сметана, имат страхотна текстура и вкус, но могат да бъдат малко по-тежки.
Количеството сметана, което ще използвате, зависи от Вас, но като насока е добре съотношението да е 1/2 чаша сметана на чаша зеленчуково пюре. Можете да замените сметаната с прясно мляко, което има почти същия ефект.