Какво точно означава правилно хранене? Много хора си мислят, че това означава да гладуваш, но това е грешно, много грешно. Правилно хранене означава няколко неща. Първо, да не се тъпчем с боклуци, второ, да следим качеството на хранителните продукти, трето, да ядем достатъчно, а не прекалено, и четвърто, внимателно да съчетаваме храната. Първите три неща са добре известни на хората, но какво точно означава правилно да съчетаваме храната? Истината е, че има храни, които е по-добре да не се съчетават, поотделно те може да са много полезни, но заедно вредят на организма.
Ред на хапване!
За да не Ви звучим като хора, чудещи се каква простотия да измислят, само и само да има нещо написано, ще Ви представим нещата подробно и ясно. Така Вие сами ще можете да се убедите в истинността на нещата, които Ви представяме.
Нека да започнем първо с реда на хапване. Винаги, ама винаги плодовете трябва да се консумират половин час преди хранене, а ако вече сте хапнали, то трябва да изчакате поне 2 часа преди плодовете. Нека да разясним защо се получава така. Плодовете изискват много по-малко време за преработка, отколкото месото, да речем. Когато първо хапнете месо, а веднага след това плодове, ще се образуват гнилостни процеси в стомаха, а това е много опасно. Проблемът е, че тези гнилостни процеси предизвикват неразположение в стомаха, болки, дразнене и дори поява на лош дъх.
Полезно ли е пиенето по време на ядене?
Преминаваме към напитките. Пиенето на каквато и да била течност по време на хранене е издевателство над корема. Веднага поясняваме защо. Ако похапвате супа, не е проблем, но да речем, че имате за основно ястие пържола, ако пиете течности по време на хранене, ще разредите стомашните киселини, това ще усложни процесите на разграждане. Ако все пак сте много жадни, пийте вода и то на стайна температура, защото студената ще спре храносмилателните процеси и ще забави сигнала от мозъка, че вече сте сити.
Какво означава правилно съчетаване на храните?
Идва ред и на така нареченото правилно съчетаване на храните. В България е познато повече като разделно хранене. Проблемът е, че се свързва повече с диети, а това е много лошо разбиране. Разделното хранене е начин да запазим организма здрав и добре изглеждащ, а не само метод за отслабване. Така, а сега по темата.
- Млечните продукти. Тях можете да ги съчетавате помежду им, със салати, с ядки, с тестени изделия, няма проблем. Въпросът е да не ги съчетавате с месо в никакъв случай, както и да избягвате да съчетавате сирене с пържени картофи, колкото и вкусно да е. Веднага ще изясним и причината. Когато съчетавате млечни продукти с месо, стават няколко лоши неща – първо, забавя се храносмилането, второ, става натрупване на полезни вещества, а когато са в много голямо количество, е опасно за организма. Американски учени потвърдиха, че съчетаването на млечно и месо предразполага организма към Алцхаймер. Това става, защото се натрупват много витамини и минерали, те не могат да се усвоят и се образуват структури, подобни на кълба прежда в мозъка.
- Продължаваме с месото. Накратко, когато правите нещо с месо, трябва да е със зеленчуци, но от менюто трябва да изключите картофите. Освен че не трябва месото да се съчетава с млечни продукти, картофи, трябва да се избягва и компанията на ориза.
- Зърнени и бобови храни. Комбинацията им заедно е добра и много подходяща. Въпросът е, че е време да изключите от менюто боб с наденица. Бобовите храни не са подходяща партия за местните продукти. Съчетанието на зърнените и бобовите храни е подходящо за вегетарианците и хората, които искат да преминат към този режим на хранене. Друг вариант за комбинация на тези храни е с моркови, цвекло, зеле, гулия и ряпа.
- Зеленчуци, който не яде ... Така, за тях. Съчетават се отлично помежду си, зелено листните са "приятели“ с месо, семена и ядки, кореноплодните с бобови култури. Избягвайте комбинирането на скорбялни зеленчуци с млечни продукти и плодове.
- Време е и за плодовете. Така, не смесвайте плодовете с месо в никакъв случай. Дори не си помисляйте да ги хапвате на близко разстояние едно от друго. Друго, което трябва да избягвате, е съчетаването на сладки и кисели плодове. Може да смесвате сладки със сладки и полусладки със сладки. А сега е време да разбием няколко мита. Пъпешът и динята се консумират самостоятелно, без да се смесват с каквото и да било, или ги консумирайте самостоятелно, или по-добре недейте.