Целината има отличителен вкус и това я прави любима за много хора и не толкова предпочитана за други. Тя не е толкова известен представител на зеленчуците, затова би било хубаво да я опознаем. А когато го направим, съвсем спокойно ще можем да зачислим целината към модерните суперхрани. А когато се опитваме да се храним здравословно, е добре да разнообразяваме с пълния спектър от храни, които ни предлагат вечно заредените магазини. И така, какво трябва да знаем за целината, полезна ли е и за какво, защо да я похапваме по-често?
Какви са ползите от консумация на целина?
Диетична е!
Едно дълго стебло съдържа едва 10 ккал. Това прави целината отлична за включване във всякакъв вид диети и въобще когато искаме да свалим онези 3 килограма от зимата. Добавяйте я към cалати и супи за вкус и за борба с килограмите.
Намалява възпаленията
Възпаления като болки в ставите, инфекции на белия дроб, астма, акне могат да се повлияят добре от консумацията на целина.
Помага ни в борбата със стреса
Целината съдържа голямо количество магнезий, за който спокойно можем да кажем, че е антистресов минерал. Като следствие консумацията на целина успокоява нервната система. Ако вечер преди лягане си направим здравословен снакс с целина (например режем на половина стеблото и го намазваме леко с горчица), сънят ни ще бъде по-дълбок и по-спокоен.
Алкална храна е
Целината в салата или супа е алкална храна, която ни помага да поддържаме в добри нива киселинно-алкалния си баланс. А това е гаранция за здраве.
Добра е за храносмилателната система
Много хора казват, че целината има вкус на "хрупкава вода" и точно затова тя е толкова добра за храносмилателната система. Високото съдържание на вода плюс фибрите, които зеленчукът съдържа, я правят чудесен за поддържане на активна храносмилателна система.
Съдържа "добра" сол
Вече освен за лош и добър холестерол, говорим и за добра и лоша сол. Целината съдържа натрий, но формата не е същата като при традиционната сол. Солта в целината е органична и здравословна, и витална за организма.
"Новият" морков
Целината е много полезна за очите. Една дълго стебло ни носи около 10% от дневната необходима доза витамин А, група хранителни вещества, които защитават очите и предпазват зрението от ранното остаряване, на което компютрите го обричат.
Намалява "лошия" холестерол
Целината съдържа съединението бутилфталид, което й придава характерния вкус и аромат. Това съединение също така намалява "лошия" холестерол.
Намалява кръвното налягане
Целината съдържа фталиди, които подобряват циркулацията на кръвта. Тя помага за намаляване на високото кръвно налягане.
Помага в борбата с рака
Целината съдържа флавоноида лутеолин, който потиска развитието на раковите клетки, особено в панкреаса.
Няколко идеи за включване на целината в рецепти:
Яйчена салата с пресен копър и целина
Необходими продукти
- 4 твърдо сварени яйца
- 3 стебла целина
- 3 скилидки намачкан чесън
- 2 стебла нарязан на дребно пресен копър
- 1 с. л. горчица
- Прясно смлян черен пипер
- Сол
Начин на приготвяне:
Срежете на две яйцата и извадете жълтъците. Отделете ги, намачкайте ги с вилица и добавете горчицата, черен пипер и сол. Нарежете на кубчета белтъците и целината и ги поставете в купа заедно с намачкания чесън. Добавете приготвените жълтъци и разбъркайте добре. Поръсете с пресния нарязан копър. Сервирайте върху крекери или листа от зелена салата.
Зеленчукова супа с тофу
Необходими продукти:
- 250 гр. тофу
- 3 с. л. соев сос
- 200 гр. праз
- 2 стръка целина
- 50 гр. моркови
- 200 гр. бяло зеле
- 150 гр. зелен фасул
- 1 домат
- 150 гр. кафяви печурки
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. зехтин
- 1 клонка девисил
- Сол и черен пипер, индийско орехче
- ½ връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Отцедете тофуто и го нарежете на малки кубчета. Поставете го в дълбока чиния, поръсете го със соевия сос и го оставете да се маринова. Междувременно подгответе зеленчуците: почистете и нарежете на кръгчета праза и целината, обелете морковите и ги нарежете на тънки кръгчета, а зелето нарежете на ивички. Почистете зеления фасул и го начупете на малки парчета, попарете доматите, след което ги нарежете на 8 части. Почистете гъбите, изтрийте ги с домакинска хартия и ги нарежете на тънки ивици. Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Сгорещете зехтина в голяма тенджера и запържете праза, целината, морковите и зелето. Добавете за кратко чесъна и разредете с 500 мл. зеленчуков бульон или вода. Оставете да заври. Добавете зеления фасул, доматите, гъбите и девисила, подправете със сол, черен пипер, индийско орехче и оставете да 15 мин. да къкри. Извадете девисила, добавете тофуто и увеличете за кратко силата на котлона. Измийте магданоза и го нарежете на ситни листенца. Подправете супата с него и поднесете.