Задавали ли сте си въпроса кое е по-полезно?

Да изядем един плод или да изпием един фреш?


Някои ще кажат, че изцеждането на сок не е по-здравословно, отколкото яденето на цели плодове и зеленчуци. Получената течност съдържа голяма част от витамините, минералите и растителните химикали (фитонутриенти), съдържащи се в целия плод.

Въпреки това целите плодове и зеленчуци имат и полезни фибри, които се губят по време на изцеждането на сока.

Тези, които са за фрешовете, твърдят, че изцеждането на сок е по-добро за здравето, отколкото консумацията на целите продукти, защото тялото абсорбира хранителните вещества по-добре и храносмилателната система си почива от обработката на фибрите.

Според тях фрешовете подсилват имунната система, намалят риска от рак, премахват токсините от тялото, помагат на храносмилането, както и влияят положително на отслабването.

Има много мнения по въпроса, но няма солидни научни доказателства, че фрешът е по-здравословен от консумацията на плодове и зеленчуци. Някои предпочитат директната консумация на цели плодове, а други не. От друга страна, изцеждането на сока е най-лесният начин да си набавите необходимите полезни вещества за организма към диетата. Фрешът е хубав и лесен начин да се консумират продукти, които по принцип не се харесват.

При правенето на фреш и сок комбинациите от плодове и зеленчуци са хиляди. Един съвет от нас обаче: Когато си правите сок, изстискайте толкова, колкото можете да изпиете. Вероятността в прясно изцедения сок да се развият вредни бактерии е голяма. Опитайте се да запазите част от целулозата. Освен че съдържа полезни влакна, може и да Ви засити.

Имайте предвид, че соковете от някои плодове може да съдържат повече захар, отколкото смятате, и това може да добави нежелани калории към дневното Ви меню.