Когато се роди всяко дете, суче мляко от майката, а когато порасне, пие прясно мляко от кравите, овцете, козите. Възрастните винаги са твърдели, че трябва да се пие мляко, за да пораснем и за да сме здрави, да имаме здрави зъби и кости. Реалността обаче не е точно такава, а защо, можете да разберете от следващите няколко редове.

Къде е грешката?

Прясното мляко - полезно или вредно.

Донякъде твърденията на по-големите за млякото са верни, обаче къде грешат? Истината е, че прясното мляко е полезно за децата, когато са малки, когато сучат от майката. Благодарение на него те могат бързо да пораснат и да наддадат. След определена възраст (между 3-5 години) хората обаче губят способността си да разграждат млякото. Не, не си мислете, че това е поредната глупост. В нашия организъм се синтезира ензимът лактаза, който разгражда млякото, след преминаването на определена възраст обаче той спира да се синтезира в човешкия организъм.

  • Последиците от приема

Когато се пие мляко, то не може да се усвои от организма, в резултат на това в червата започват да се появяват различни бактерии. Тези малки гадини предизвикват невероятни проблеми. Едни от тези страдания са болки и подуване в стомаха, гадене и дори в много чести случаи повръщане и диария. Естествено, при някои хора симптомите се проявяват в малка степен, при други в по-голяма. В млякото се съдържа вещество, наречено казеин, а знаете ли какво прави то? Предизвиква много алергии.

  • Млякото и митовете

В тази статия ще опровергаем няколко мита за млякото. Първият е много голяма заблуда, която датира открай време. Това е, че от млякото ще си набавим много калций. Не е точно така. Истината е, че приемането на много мляко води до обратния ефект, то извлича калция от костите. Това означава, че мигновено опровергахме и другия мит, че за остеопороза и болки в ставите трябва да се пие мляко. Това само ще влоши нещата. Преминаваме към мит номер 3 – пастьоризираното мляко е здравословно. Истината далеч не е такава. Вярно е, че пастьоризираното мляко е по-добро от суровото, но какво точно представлява пастьоризирането? Млякото се слага в стерилен контейнер, след това се загрява на много висока температура за кратко време и бързо се охлажда. Това не убива всички микроорганизми, този процес просто забавя развиването на по-голямата част от микроорганизмите.

Трябва ли да спрем консумацията на мляко?

Не бързайте веднага да се отказвате от всички видове млечни продукти. Ще си кажете "нали уж бяха вредни заради ензима, който не произвежда нашето тяло?". Става въпрос само за прясното мляко. Процесът на ферментация, чрез който се приготвят другите млечни продукти, разбива лактозата в млякото, трябва обаче да се внимава с количеството, което се приема.