Необходими продукти:
- 5 тиквички
- 250 гр. телешка кайма
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 домат или 2 с. л. доматено пюре
- босилек, мащерка
- магданоз
- черен пипер
- сол
За сос Бешамел:
- 1 ч. чаша прясно мляко
- 2 ч. л. брашно
- 1 с. л. сметана
- 1 жълтък
- 30 гр. кашкавал
- 1/4 краве масло
- индийско орехче
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Първото нещо са тиквичките. Те няма да се пълнят по класическата българска технология във вид на цилиндър, а се слагат за 10 минути във вряща подсолена вода, след което се разрязват по дължина и внимателно с лъжичка се издълбава меката им сърцевина. В тиган с мазнина се запържва ситно нарязаният лук и чак след това се прибавя каймата, която непрекъснато трябва да се бърка, за да не остане на гранули, а това най-лесно става с вилица. Доматите, на които сме махнали ципата (става, като се потопят във вряща вода), се нарязват на ситно и се прибавят към каймата. След като водата им поизвари, идва време за намачкания чесън и черен пипер. Не свършваме дотук с подправките и слагаме една класическа френска комбинация: стрита мащерка и босилек. И най-накрая, разбира се, ситно нарязан магданоз. С уханната смес пълним ладийките от тиквички, които нареждаме в намазнена тавичка и ги запичаме поне за 30 минути в добре загрята фурна. След това ги поливаме със...
Сос Бешамел. Той е една от най-изисканите добавки, както към месни, така и към зеленчукови ястия. Много подходящ е за запичане на всякакви специалитети. В тефлонов съд се разтопява кравето масло. Прибавя се брашното и, енергично бъркайки с дървена лъжица, се излива млякото. За да не се получат топчета в соса, млякото се добавя всичкото наведнъж и не върху огъня, като се бърка през цялото време. Това е основният сос Бешамел, който преди поднасянето може да се подправи с жълтък, сметана, подправките, а може и да се добави настърган кашкавал. Ако имате желание, запържете предварително вътрешността на тиквичките и я прибавете. Полейте пълнените тиквички и запечете още 15 минути.
На добър час! И попътен вятър!