Инсулиновият индекс е мярка за количеството инсулин, произведено от тялото в отговор на приема на определена храна. За разлика от гликемичния индекс, той не разглежда само повишаването на нивата на кръвната захар, а крайния хормонален отговор на тялото.

В допълнение, инсулиновият индекс се определя както за въглехидратни храни, така и за протеини и мазнини. Това е важно, тъй като лактозата в млечните продукти увеличава производството на инсулин, както и твърде много мазнини в храната.

Инсулинов индекс - какво е това?

Инсулинът е хормон, който осигурява проникването на глюкозата (съставен елемент на въглехидратните храни) в клетките на тялото. Инсулиновият индекс е пряко продължение на теорията за гликемичния индекс. Разработен е от д-р Бранд-Милър, професор в университета в Сидни. Именно чрез нейните научни изследвания върху механизмите на храносмилането на въглехидратите се ражда теорията за гликемичния индекс през 90-те години.

Основната разлика е, че количеството въглехидрати, консумирани с храната, не винаги е линейно свързано с производството на инсулин за тяхната обработка. С други думи, някои храни водят до по-висок хормонален отговор от други, като извара, мляко и кисело мляко.

В допълнение, тялото произвежда инсулин, когато яде месо и пиле - но традиционно гликемичният индекс не ги взема предвид, тъй като те не съдържат въглехидрати. Поради тези причини инсулиновият индекс е по-подходящ за диабетици за изчисляване на инсулина.

Какво представлява инсулинът?

Инсулинът е хормон, който осигурява проникването на глюкозата (съставен елемент на въглехидратните храни) в клетките на тялото. Ако няма достатъчно инсулин, тогава въглехидратите от храната не могат да бъдат усвоени от тялото, което води до опасно натрупване на захар в кръвта - и диабет тип 1.

В същото време диабет тип 2 се свързва с неспособността на тялото да използва инсулин, въпреки че нивото на неговото производство може да е нормално. Една от причините за диабета е консумацията на прекомерни количества прости въглехидрати. Типична последица от диабет тип 2 е наддаването на тегло и затлъстяването.

Разлики от гликемичния индекс

Диета за отслабване, базирана на гликемичен индекс, включва избягване на храни с висок ГИ (сладкиши, сладкиши от пшенично брашно, бял ориз, картофи), както и умерена консумация на храни със среден ГИ (ръжен хляб, тестени изделия от твърда пшеница).

Основният акцент в такова хранене е върху храни с нисък ГИ, които плавно повишават нивата на кръвната захар - пълнозърнести храни (елда, киноа, булгур), пресни зеленчуци, неподсладени плодове. Теорията за инсулиновия индекс въвежда две основни поправки.

Първо, се разглежда влиянието върху нивото на инсулин в кръвта на протеинови продукти, предимно месо и риба. Второ, данните за различни сладкиши и богати на въглехидрати храни се изясняват - въпреки факта, че те могат да имат умерен ГИ, употребата им води до значително освобождаване на инсулин в кръвта².

Инсулинов индекс на месото

Диета за отслабване, базирана на гликемичен индекс, включва избягване на храни с висок ГИ (сладкиши, сладкиши от пшенично брашно, бял ориз, картофи), както и умерена консумация на храни със среден ГИ (ръжен хляб, тестени изделия от твърда пшеница).Въпреки че протеиновите храни не съдържат въглехидрати, тялото е в състояние да преобразува аминокиселините хистидин, метионин и валин в глюкоза. В този случай се образува "невъглехидратна" форма на глюкоза, съхранявана главно в мускулите, черния дроб и бъбреците.

Всъщност месото, пилешкото и рибата повишават нивата на инсулин в кръвта - което е важно да се вземе предвид от диабетиците, когато се изчислява количеството инсулин, необходимо за прилагане. Всъщност последните научни изследвания показват, че протеиновите продукти имат гликемичен индекс - въпреки че това не беше взето под внимание преди.

Хранителен инсулинов индекс - таблици

Имайте предвид, че таблиците с инсулинов индекс съдържат само средни стойности, които могат да варират до 30% в зависимост от редица фактори. На първо място, наличието на храна в стомаха влияе - както и комбинацията от изядени храни. Освен това физическата форма на човек също влияе върху производството на инсулин.

За по-лесна употреба инсулиновият индекс се изчислява като се използва порция, съдържаща 240 kcal - докато гликемичният индекс се изчислява за порция, съдържаща 50 g нетни въглехидрати. Тоест, въпреки че крайният обем на продукта може да е с подобен размер, той може да се различава.

Гликемичен и инсулинов индекс - таблица за сравнение:

Хранителен продукт Гликемичен индекс Инсулинов индекс
Сладкиши (захарни дражета) 118 ± 18 160 ± 16
Шоколадово блокче 79 ± 13 122 ± 15
Варени картофи 141 ± 35 121 ± 11
Кисело мляко 62 ± 15 115 ± 13
Бял хляб 100 ± 0 100 ± 0
Пълнозърнест хляб 97 ± 17 96 ± 12
Бисквитки 74 ± 11 92 ± 15
Сладолед 70 ± 19 89 ± 13
Торта 56 ± 14 82 ± 12
Грозде 74 ± 9 82 ± 6
Бял ориз 110 ± 15 79 ± 12
Корн флейкс 76 ± 11 75 ± 8
Пържени картофи 71 ± 16 74 ± 12
Кафяв ориз 104 ± 18 62 ± 11
Портокали 39 ± 7 60 ± 3
Риби 28 ± 13 59 ± 18
Ябълки 50 ± 6 59 ± 4
Леща 62 ± 22 58 ± 12
Пуканки 62 ± 16 54 ± 9
Говеждо месо 21 ± 8 51 ± 16
Мюсли 43 ± 7 46 ± 5
Сирене 55 ± 18 45 ± 13
Макарони 46 ± 10 40 ± 5
Яйца 42 ± 16 31 ± 6
Фъстъци 12 ± 4 20 ± 5

Защо се нуждаем от инсулинов индекс?

Инсулиновият индекс е необходим за контрол на нивото на инсулин в кръвта след прием на хранаИнсулиновият индекс е необходим за контрол на нивото на инсулин в кръвта след прием на храна - всъщност той носи повече практична информация от гликемичния индекс. На първо място, тези данни ще бъдат полезни за хората с диабет, както и за всеки, който иска да отслабне.

Важно е също така, че продуктите, съдържащи лактоза (мляко, сирене, извара, кисело мляко), предизвикват рязко освобождаване на инсулин в кръвта - въпреки че изобщо нямат висок GI. Освен това, когато високоинсулинови храни се комбинират с мазни храни, тялото синтезира още повече инсулин – такива комбинации е препоръчително да се избягват.

Инсулиновият индекс е продължение на теорията за гликемичния индекс, но с акцент върху това колко инсулин се произвежда. Основната разлика от GI е изследването на протеинови продукти, както и различни комбинации от съставки. Например, проучванията показват, че наличието на лактоза в храната провокира скок на инсулина.