Глог (Crataegus) е род храсти или малки дървета, принадлежащи към семейство Розови. Родът включва стотици видове, които са по-разпространени в Европа, Северна Америка и Азия.
Глогът е обичан както в традиционната, така и в алтернативната медицина заради уникалните си лечебни свойства и много малък списък от противопоказания за прием. Растението се използва като основа за тинктури, чайове, отвари или настойки, но от него се приготвят и компоти, вино и конфитюр. Растението е непретенциозно, расте в много региони, лесно се събира и прибира за бъдеща употреба.
Външно плодовете на глог и шипка са подобни, така че мнозина ги объркват. И въпреки че и двете растения са полезни и се използват в медицината, те имат редица сериозни разлики. Това са растения от различни групи с разлики във формата на цветята и листата, въпреки че плодовете могат да бъдат сходни.
Глогът се използва широко във фармакопеите в Западна Европа, както и в тибетската медицина. Цветовете му са бели или розови. Плодовете са продълговати, тъмночервени или оранжеви, месести, с брашнеста пулпа, узряват през септември-октомври. По-рано на изток глогът е бил наричан "дива ябълка“ - глогът наистина прилича на ябълково дърво, особено с листата и корените си.
Произходът на името на Гола идва от думата "боляр", тъй като външният вид на това растение е много грандиозен и живописен. Гръцката дума "krataigos", която служи като източник на латинското наименование "crataegus", се превежда като "силна", която отразява свойството на дървото: силно и твърдо, както и способността на растението да живее достатъчно дълго - до 300 години.
Интересната история на плодовете на глог
Дървото от глог има дълга история и се прославя като най-добрият приятел на сърцето Ви.
Не само плодовете осигуряват ползи за здравето, но и цветовете, листата, стъблата и кората, а техните лечебни свойства пряко и косвено насърчават здравето на сърцето.
Всяка част от дървото глог е била използвана в древна Азия и Гърция и е едно от най-старите регистрирани растения, използвани в медицината. Открити са медицински записи, датиращи от края на 1400-те години, описващи употребата и резултатите от плодовете на глог.
В края на 1400-те години плодовете, наречени "хаус“, са открити за насърчаване на здравето на сърцето и започват да се използват предимно за лечение на сърдечни заболявания. Резултатите от лечението били поразителни и повечето хора, страдащи от сърдечни заболявания, били излекувани с помощта на плодове от глог.
Един безскрупулен лекар, французин на име Анри Леклерк, открива чудодейните резултати от плодовете на глог върху пациентите си и решава да запази откритието в тайна. Той нарушава етичния кодекс, като не разкрива тайната на успешното си лечение на своите колеги лекари. В продължение на няколко години единственият масов лекар, използващ плодовете от глог като стандартно лечение за сърдечно болни, бил д-р Леклерк. Репутацията му на лекуващия сърдечни заболявания се разпространява в цялата страна и при него идвали пациенти от всички части на Европа.
Д-р Леклерк натрупва безупречна репутация сред публиката и голямо състояние, но пациентите в други части на света страдали и умирали ненужно, защото добрият лекар отказвал да разкрие тайната си на колегите си. След смъртта му в края на 1800-те, дъщеря му разкрива тайната за лечение на сърцето на медицинската общност. Лекарите в Европа и САЩ започнали успешно да лекуват сърдечни заболявания с плодове от глог и преживяемостта на пациентите се увеличила значително.
Състав на глога
Глогът принадлежи към най-изучаваните билки с доказана активност. Флавоноидите имат по-голям ефект върху метаболизма на сърдечния мускул, а процианидините - върху коронарния кръвоток.
Плодът от глог се използва широко в традиционната китайска медицина. Плодовете на глога (както и листата и цветята) са източник на полифеноли, мощни антиоксиданти, открити в растенията. Антиоксидантите помагат да се неутрализират нестабилните молекули, наречени свободни радикали, които могат да навредят на тялото. Поради своята антиоксидантна активност, полифенолите намаляват риска от развитие на някои видове рак, диабет тип 2, астма, сърдечно-съдови заболявания, редица инфекциозни заболявания, а също така имат благоприятен ефект върху кожата.
Глогът е ценен заради редица полезни компоненти в състава му. Това е високо съдържание на витамини и комплекс от микроелементи (включително йод, кобалт и селен), както и бета-каротин, танини, фитостероли, различни органични киселини и гликозиди. Освен това глогът е богат на етерични масла, фитохормони. Тези плодове имат ниско съдържание на калории, което им позволява да се добавят към диетата на тези, които трябва да намалят теглото, като същевременно попълват запасите от микроелементи и основни витамини. Това помага да се справите с недостига на витамини извън сезона.
Плодовете на глог съдържат захари, флавоноиди, сапонини, фитостероли, каротин, холин, гликозиди, танини, органични киселини - ябълчена, лимонена, винена, аскорбинова и др. Амигдалин и етерично масло се намират в семената на глога, а флавоноидите - в цветята.
Активни съставки на плодовете от глог
Глогът е богат на няколко полезни за сърцето съставки, включително флавоноиди, които са естествено срещащи се растителни пигменти, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Фенолова киселина и няколко други антиоксиданти, които се борят срещу увреждането на свободните радикали в тялото.
Триамин, който е аминокиселина, която помага за регулиране на кръвното налягане.
Урсолова киселина и олеанолова киселина, и двете са мощни противовъзпалителни средства.
Допамин, който функционира като невротрансмитер в мозъка и подобрява сърдечната функция. Допаминът повишава интензивността на сърдечните контракции, което от своя страна повишава кръвното налягане. Често се използва за лечение на ниско кръвно налягане.
Олигомерни проантоцианини, които понижават високия холестерол и подобряват кръвообращението.
Няколко други макронутриенти и фитонутриенти се съдържат в плодовете, листата, цветовете, стъблата и кората на дървото глог.
Плодовете на глог инхибират вещество в тялото, известно като ACE (ангиотензин-конвертиращ ензим). ACE е свързан с образуването на ангиотензин II, вещество, което има силно стягащо действие върху кръвоносните съдове, което ги кара да се свиват и да повишават кръвното налягане. Ефектът е повишен приток на кръв в артериите и се подобрява циркулацията на краката и ръцете.
Полезните свойства на глога
Лечебните свойства на плодовете и цветята на глог са известни на човека отдавна. В народната и официалната медицина глогът се използва главно при сърдечно-съдови заболявания. Продуктите с глог подобряват работата на сърдечния мускул, полезни са при атеросклероза, хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна слабост, ангина пекторис, тахикардия и сърдечни неврози.
Плодове от глог и екстракт от плодове на глог се използват от векове за стомашно-чревния тракт, по-специално лошо храносмилане и коремна болка. Плодът на глог съдържа фибри, които подпомагат храносмилането, като действат като пребиотик. Освен това екстрактът от плодове на глог може да намали времето за преминаване на храната през храносмилателния тракт.
Също така, положителен ефект от приема на продукти, съдържащи глог се наблюдава при световъртеж, задух, безсъние.
Друго нещо, за което глогът е полезен, е съдържанието на урсолова киселина, която е доста рядка в природата и има голяма стойност за организма. Тази киселина има антибактериален, противовъзпалителен и съдоразширяващ ефект, има сърдечно стимулиращи, хепатопротективни и противотуморни свойства. Той е отличен диуретик и е част от колагена на кожата, като активно стимулира клетъчната регенерация.
Продуктите с глог селективно разширяват коронарните и мозъчните съдове, намаляват възбудимостта на централната нервна система, увеличават доставката на кислород към сърцето и мозъка, подобряват метаболизма, нормализират сърдечния ритъм, съня и общото състояние, премахват дискомфорта в сърдечната област, облекчават умствената и физическата умора, помагат за ускоряване на възстановяването от сериозни заболявания и намаляват нивата на холестерола в кръвта.
Освен това глогът има положителен ефект върху черния дроб, има жлъчегонно действие, лекува алергии, понижава нивата на захарта, активира метаболизма, нормализира дейността на щитовидната жлеза, облекчава отока и е отличен при ревматизъм.
В същото време отсъствието на какъвто и да е токсичен ефект при продължителна употреба на глог дава възможност да се предписват дори на пациенти с нарушена бъбречна функция.
Полезните свойства на глог не се ограничават само до медицинската област: от узрелите плодове, растенията се използват за приготвяне на вкусни и здравословни конфитюри, сладкиши, компоти, блатове, картофено пюре, конфитюр, сок, "сурово сладко“ (пресни плодове, пюре със захар) и пълнежи за баница.
Плодът от глог, както и листата и цветовете му, съдържат голямо количество биологично активни съединения, които имат терапевтичен и профилактичен ефект. Благодарение на този състав, глогът помага за общото подобряване на здравето и стимулиране на имунитета, премахване на хиповитаминозата. В допълнение, той укрепва стените на кръвоносните съдове, включително малки капиляри, както и средство срещу съдови спазми, диуретик и анти-оточна билка и средство за понижаване на нивата на холестерола.
Това растение, когато се приема редовно и правилно, има редица терапевтични и профилактични ефекти върху тялото на възрастни и деца.
Растението има регенериращи ефекти, поради което се използва активно в процеса на заздравяване на рани и изгаряния, за подмладяване на тялото поради способността му да стимулира синтеза на колагенови влакна в кожата и обновяването на епитела.
Различни видове лекарства се използват за премахване на пристъпите на мигрена и главоболие от напрежение, в борбата с алергии и епилептични припадъци. Има доказателства, че чаят с глог и неговата тинктура, приеман по лекарско предписание, помага за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза, подобрява регулирането на глюкозата в кръвта, прочиства черния дроб и засилва неговата активност, а също така стимулира метаболитните процеси и отслабването, изгарянето на излишните мазнини.
Още ползи от глога:
В народната медицина плодовете и цветовете на глог се използват като запарки от цветове и плодове на глог, запарки от цветове, течен екстракт от плодове на глог при функционални нарушения на сърдечната дейност (начална степен на хипертония, ангиоедем, предсърдно мъждене и пароксизмална тахикардия ), задух, безсъние, вазоконстрикция на мозъка, с повишена функция на щитовидната жлеза, заболявания на стомашно-чревния тракт, а също и като средство за стимулиране на метаболизма. Глогът понижава възбудимостта на централната нервна система, тонизира сърдечния мускул, подобрява кръвообращението в коронарните съдове на сърцето и мозъчните съдове, облекчава дискомфорта в сърцето, подобрява общото състояние на пациентите. Като кардиотонично и регулиращо кръвообращението средство, глогът се препоръчва при циркулаторна недостатъчност при хора в напреднала възраст, особено при заболявания на менопаузата, с атеросклероза и сърдечни неврози.
Непреки ползи за здравето на сърцето:
Повишеният приток на кръв и кислород директно към сърдечния мускул е пряка полза от екстракта от глог.
Има няколко непреки ползи, които също подобряват сърдечната функция, като същевременно подобряват други части на тялото и качеството на живот.
Плодовете от глог са диуретик и помагат на пациентите със сърдечна недостатъчност да премахнат излишната вода.
Задържането на вода (оток) е основна грижа за пациенти, които се борят със сърдечна недостатъчност, но оток може да се появи в тялото и по други причини.
Отокът обикновено се появява в ръцете и краката и нарушава способността за нормално движение.
Глогът също така помага за предотвратяване на диабет тип II, който е фактор, допринасящ за сърдечните заболявания.
Поддържането на сърцето здраво означава да правите каквото можете, за да избегнете или поне да контролирате диабета.
Дори когато нивата на кръвната захар са под контрол, диабетиците имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Поддържането на бъбреците здрави е друга полза за сърцето, която глогът осигурява. Увредените или болни бъбреци отделят твърде много протеинов ензим, наречен ренин.
Когато се отделя в нормални количества от здрави бъбреци, ренинът помага за контролиране на кръвното налягане.
Въпреки това, твърде много ренин в кръвта може да причини сърдечен удар, инсулт, коронарна артериална болест или застойна сърдечна недостатъчност.
Плодовете от глог намаляват тревожността, която има физическите симптоми, които увреждат сърцето.
Когато човек се тревожи, тялото му реагира по начини, които натоварват допълнително сърцето му.
Ускореният сърдечен ритъм и повишеното кръвно налягане са физически реакции на тревожност (или паническа атака), като и двете увеличават риска от сърдечен удар, особено при хора, които имат съществуващо сърдечно заболяване.