Поддържането на артериите Ви свободни, широки и чисти е ключът към поддържането на сърцето Ви силно и здраво. Много е важно да се грижите за артериите си, за да не страдате от сърдечно-съдови заболявания.

Както винаги казваме, в Майката Природа намираме решения на много болести и състояния, с които може да се сблъскате. За това е небходимо да се грижим за себе си и да се грижим за природата, така че тя да продължи да ни осигурява храна, фауна и флора, за да можем да оцелеем.

Каква е работата на артериите?

Те са отговорни за транспортирането на кръв от сърцето до останалата част от тялото, това играе важна и фундаментална роля за правилното функциониране на тялото.

Нито една клетка не е пълноценна без хранителни вещества и кислород. Те се доставят през артериите. Те пренасят богата на кислород кръв по цялото тяло. Когато дишате, кислородът навлиза в белите Ви дробове. където започва по-нататъшно доставяне на кислород в цялото тяло. Първо към сърцето, след това по-голям кръг на кръвообращението към всички части на тялото. Там кръвта превръща кислорода във въглероден диоксид и след това се връща в сърцето. Сърцето го изпомпва обратно в белите дробове, които поглъщат въглероден диоксид и освобождават кислород и така нататък до безкрай. А има белодробни артерии от малкия кръг на кръвообращението, те са в белите дробове и през тях кръвта, бедна на кислород и богата на въглероден диоксид, навлиза в белите дробове, където се осъществява газообмен. След това тази кръв се връща в сърцето през белодробните вени.

Ако обаче страдате от висок холестерол, затлъстяване, диабет, тютюнопушене, стрес или тревожност, това може да попречи на правилното кръвообращение.

Продукти, които поддържат артериите Ви чисти:

Нар

Този плод е богат на антиоксиданти, забавя стареенето на кожата и я поддържа по-млада. Укрепва имунната система и предотвратява запушването на артериите.

Зърната на нара съдържат много витамини: C, B6, B12, R. Висока е и концентрацията на микроелементи: калций, магнезий, калий, манган, фосфор, йод, желязо, натрий.

Сокът от нар е наситен с растителни киселини: лимонена, ябълчена, винена, оксалова, кехлибарена. Благодарение на тях този плод стимулира апетита и подпомага храносмилането при ниска киселинност на стомаха.

Укрепва сърдечно-съдовата система, подобрява функцията на щитовидната жлеза и състава на кръвта и значително допринася за повишаване на хемоглобина. Плодът има антибактериално и противовъзпалително действие, е ефективен за предотвратяване на туберкулоза. И, разбира се, нарът повишава имунитета и предпазва организма от настинки и вируси.

Нарът е полезен за сърдечно-съдовата система: укрепва кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане, насърчава хемопоезата, активния синтез на хемоглобин и еритроцити. Затова сок от нар често се предписва при В12 анемия, нисък хемоглобин и обща слабост по време на възстановителния период след боледуване и операция. Полезен е за всички възрастни хора като профилактика на сърдечни и съдови заболявания.

Куркума

Това е подправка, която също насърчава здравите артерии, както и повишената сърдечна дейност. Куркумата можем да включим в много ястия, за да им придадем екзотичен вкус.

Способността на златния джинджифил да укрепва стените на кръвоносните съдове помага да се противопостави на образуването на отлагания, развитието на атеросклероза, тромбоза, тромбофлебит, разширени вени.

Куркуминът може да намали вътречерепното налягане, да облекчи главоболието и да стимулира мозъка.

Подправката участва в нормализирането на въглехидратния метаболизъм, поради което е полезна за диабетици.

Чесън

Известен като най-добрия натурален антибиотик, той понижава кръвното налягане, повишава добрия холестерол и ускорява заздравяването на обикновената настинка.

Чесънът има способността да разрежда кръвта и помага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

В скилидките чесън, както и в листата има витамини B, D, B3, C и P, но в скилидките са по-малко. Скилидките чесън осигуряват на човешкото тяло полезни вещества като: желязо, фосфор, мед, манган, селен и цинк. Чесънът има много специфичен вкус поради своето етерично масло (алицин), което от своя страна е много мощен антиоксидант. Полизахаридите, протеините, както и въглехидратите също влизат в тялото ни при консумация на чесън.

Зехтин или наричано още "течно злато“

Този продукт трябва задължително да присъства в диетата на всеки. При купуването на зехтин трябва да избирате най-доброто качество, дори и да е малко по-скъпо, трябва да свикнем с факта, че не струва скъпо, когато става въпрос за нашето здраве. Той помага за контролиране на нивата на холестерола и подобрява кръвообращението.

Зехтинът е популярен с високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини, особено олеинова киселина, която активно понижава нивото на "лошия" холестерол и в същото време поддържа нивото на "добрия". Ето защо зехтинът е полезен за хора, страдащи от храносмилателни разстройства, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Домат

Този червен плод е богат на ликопен, вид антиоксидант, който също понижава лошия холестерол в кръвта, поради което го включихме и в този списък. Доматът е един от главните герои в нашата средиземноморска диета, а през лятото е вкусно да се яде в гаспачо или салморехо.

Синя риба

Синята риба е богата на Омега 3. За да избегнете запушване на артериите, можете да увеличите приема на пъстърва, сьомга, скумрия, риба тон или сардини. Други популярни риби в тази група са: риба меч, аншоа, сафрид, чичаро и аншоа.

Едно от основните хранителни предимства на мазната риба е нейното изобилно съдържание на омега-3. Тези мазнини, за разлика от мазнините, открити в месото, са полезни за здравето. Те защитават сърдечно-съдовата система, предотвратяват много заболявания като болестта на Алцхаймер и се борят с някои видове рак.

Освен това в рибата откриваме витамин А и витамини от група В и витамин D. След това има калций, селен, йод (от съществено значение за щитовидната жлеза), цинк, фосфор, флуорид и калий.

Трябва също така да се отбележи изобилието от протеини с висока биологична стойност. Накратко, този вид риба е истински концентрат от ценни вещества за нашето тяло. Редовната консумация на риба повишава устойчивостта на стрес и намалява риска от злокачествени новообразувания.

Микроелементите, съдържащи се в рибата тон, имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и значително подобряват мозъчната дейност.

Рибата определено трябва да бъде включена в диетата на възрастните хора, тъй като веществата, включени в състава й, предотвратяват образуването на холестеролни плаки, като по този начин намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.

Рибата е много полезна за диабетици и пациенти с хипертония, тъй като е в състояние да нормализира всички проблемни процеси в организма. Редовният прием на месо от риба тон води до намаляване на процента на алергични реакции и укрепване на имунната система.

Наличието на натрий и калий в рибите има благоприятен ефект върху работата на бъбреците, което води до нормализиране на водния баланс в организма.

Месото от риба тон е отличен антидепресант и има благоприятен ефект върху психичното здраве на нежния пол.

Високото съдържание на йод в рибата може да предотврати появата на патологии на щитовидната жлеза, както и да намали проявите на слабост и хронична умора.

Не пестете от здравето си, търсете най-добрите храни и яжте балансирана диета, за да останете здрави по-дълго. Силното сърце може да бъде критично в много случаи.