От древни времена мащерката е почитана като божествена билка, способна да върне на човек не само здравето, но и живота. През Средновековието мащерката често се поставяла под възглавници, за да подобри съня, както и срещу кошмарите. Древните гърци са използвали мащерка в бани, изгаряли са я като тамян в храмовете, докато египтяните са използвали мащерка за балсамиране. Днес мащерката се използва по-често като подправка, но от нея се произвежда етерично масло, което допринася за чистотата и свежестта на кожата. Въпреки това, поради високото си съдържание на тимол, етеричното масло от мащерка винаги трябва да се разрежда с базово масло преди нанасяне върху кожата. Мащерката има специфичен химичен състав, който помага за укрепване на имунната система.
Какво знаем за мащерката?
Мащерка (Thymes) е подправка със силен приятен аромат и остър пикантен вкус от семейство Ясноткови. Това е класическа билка, която подпомага овладяването на кашлица, бронхит и заболявания на горните дихателни пътища. Тя разтваря слузта, инхибира растежа на бактериите и има силно изразено противовъзпалително действие. Тази билка е едно от най-важните лечебни растения като естествено оръжие срещу настинки.
Мащерката представлява къс, многогодишен, полухраст с височина до 30-40 см със силен приятен аромат и остър пикантен вкус, напомнящ на ким и аромат на анасон. Листата са тъмнозелени, малки, дълги 5-10 мм, продълговато-ланцетни. Цветовете са дребни, люляково-розови, събрани в краищата на стъблото и клоните в хлабави гроздовидни съцветия. Растението е отлично медоносно растение. Цъфти от май до август. Кореновата система е основна, разклонена, не дълбока. Предпочита слънчеви места, но издържа на полусянка и дори засенчване, при такива условия се простира и цъфти слабо. Не е придирчиво към влагата.
Мащерката е лечебно и етерично маслено растение, а също така се смята за ключова подправка в много европейски кухни. За медицински цели се използват както билка от мащерка, така и етерично масло. Това растение несъмнено ще заеме полагащото му се място във Вашата домашна колекция!
Мащерката се използва активно както в народната, така и в традиционната медицина. Растението има антисептични, бактерицидни свойства, подпомага заздравяването на рани, помага при лечението на респираторни заболявания, стимулира секрецията на храносмилането, има успокояващ ефект върху нервната система и помага при метаболитни нарушения.
Какво влиза в състава на мащерката?
Билката мащерка съдържа до 30% етерично масло от тимол. Растението съдържа танини, горчивина, минерали, дъвка, органични пигменти, олеинова киселина. Наличието на тези компоненти поставя билката мащерка в диапазона на бактерицидност.
За лечебни цели се използват листни клонки (билка мащерка). В народната медицина мащерката се използва за гаргара, при магарешка кашлица и бронхит, бронхиална астма. Използва се при производството на прахове и пасти, сироп, отвара, екстракт, лечебен чай, таблетки за кашлица, тинктури за успокояване на нервите и др.
Не са изненадващи полезните действия на мащерката - всичко е благодарение на полезните вещества, който включва:
- Етерични масла;
- Бета каротини;
- Витамин А;
- Витамини от група В;
- Витамин Ц;
- Витамин Е;
- Витамин К;
- Рутин;
- Флавоноиди;
- Калий;
- Калций;
- Магнезий;
- Цинк;
- Желязо;
- Фосфор;
- Мед;
- Селен.
Няколко клонки мащерка съдържат хранилище за вещества, които насърчават здравето, запазват младостта и красотата. Листата от мащерка се използват като народно лекарство за справяне с проблеми като болки в ставите, стабилизиране на сърдечно-съдовата система и евентуално отстраняване на неврологични проблеми. Има известни лекарства на основата на мащерка, с помощта на които те успешно лекуват кашлица и изглаждат различни възпалителни процеси, протичащи на фона на настинки.
Химичен състав на мащерка:
Цимена е етерично масло с ароматен мирис, което се използва в парфюмерията и готвенето (намира се в кимион, кориандър, анасон, евкалипт и др.);
Аскаридол - популярен компонент на антихелминтни лекарства, се използва в естествената медицина при метеоризъм, чревни паразити, за лечение на астма, малария, нервни разстройства и артрит. Количеството аскаридол в състава на билките е оптимално и не може да доведе до предозиране;
Терпинеолът е естествен алкохол с аромат на люляк. Той е компонент на хранителни ароматизиращи концентрати, има антимикробен ефект;
Борнеолът е естествен алкохол с мирис на игли, който при окисляване се превръща в камфор. Намалява кръвното налягане, използва се в парфюмерията и ароматерапията, подобрява микроциркулацията на кръвта и белодробната алвеоларна вентилация;
Урсолова киселина - използва се в козметиката като противовъзпалителен и антимикробен компонент. Заедно с олеаноловата киселина, която също е част от мащерката, тя се използва за лечение и профилактика на меланом в редица страни. Стимулира растежа на косата чрез активиране на космените фоликули, предпазва от пърхот, има доказани противотуморни свойства;
Тимол - фенол с антипаразитно действие, антисептик на устната кухина, естествен консервант. всички тези компоненти присъстват в етеричното масло от мащерка.
Мащерката помага не само при болки в ставите, но и при болки в сърцето, радикулит, невралгични заболявания. Мащерката оказва значителна помощ при заболявания на стомашно-чревния тракт (ентероколит, ферментопатия, дискинезия на стомашно-чревния тракт, дисбиоза), подпомага храносмилането на мазни храни, е холеретик, пречистващ кръвта, диуретик. Нейният ефект е отбелязан при безсъние.
Ползи за човешкото тяло от мащерката
Благодарение на състава си, билката мащерка има голям брой полезни свойства за хората:
- Противовъзпалително, антимикробно действие. Използва се при настинки и грип.
- Болкоуспокояващ ефект. Той действа върху нервните окончания, поради което се постига аналгетичният ефект. Мащерката много добре облекчава болката при ревматизъм.
- Има благоприятен ефект върху дихателните органи на човек с бронхит, магарешка кашлица, тъй като има отхрачващо, бактерицидно свойство, омекотява кашлицата, служи като бронходилататор.
- Тази билка помага при ишиас, ставни заболявания и ревматизъм. Също така, редовната консумация на мащерка в храната, включително суха, ще помогне за укрепване на имунната система и предотвратяване на настинки.
- Има тонизиращ ефект, положителен ефект върху нервната система. Поради това се използва при нервно напрежение, стрес, хронична умора. Използването ѝ върху несигурни, тревожни хора дава положителни резултати.
- Използва се при заболявания на стомашно-чревния тракт, подобрява храносмилането, премахва подуването и ферментацията.
Свойствата на мащерката се използват в рецептите на традиционната медицина. Използва се като диуретик, потогонно средство, използва се при хелминтни инвазии, ставни заболявания, ревматизъм, радикулит и ужилвания от пчели. Помага за стабилизиране на кръвното налягане поради съдържащия се калий, поради което е подходящ за пациенти с хипотония.
Растението се използва и в стоматологията: устната кухина се дезинфекцира с отвара, а продуктите с тази билка в състава се използват за облекчаване на болката. Мащерката действа добре при лош дъх.
Използва се широко в медицината, кулинарията, парфюмерията, хранителната промишленост, производството на алкохолни напитки. В медицината има много широк спектър на приложение: има бактерициден, успокояващ, аналгетичен, заздравяващ рани и противоглистен ефект. Използва се при невралгия, различни неврози, като потогонно, диуретично, антиконвулсантно, седативно и антихипертензивно средство.