Историята на ленените семена
През осми век Карл Велики издава необичаен указ. Всички негови поданици, малки и големи, трябваше да добавят ленени семена към диетата си. Кралят на франките вярвал, че златните семена облекчават човек от много болести. Една от най-старите зърнени култури в света е запазила полезните си свойства и до днес. Ленените семена са в състояние да предпазят тялото от радиация, понижават холестерола и предотвратяват рака.
Древните гърци също са знаели за лечебните свойства на лена. Великият лекар Хипократ посъветвал пациентите си да пият отвара от ленено семе при възпаление на лигавиците. Най-просто казано, с грип, ТОРС и настинки. Освен това той запознава света със своята рецепта за отвара от ленено семе, която помага при стомашни заболявания. И в по-късни времена ленените семена са намерили приложение в народната медицина поради своите омекотяващи, прочистващи и бактерицидни свойства.
През 80-те години на миналия век диетолозите по целия свят започнаха активно и задълбочено да изучават свойствата на лененото семе, като естествен и здравословен продукт. Е, през XXI век лененото семе започва да играе важна и съществена роля в диетата на човека, като по този начин участва в превенцията и лечението на редица заболявания.
Планинските райони на Индия, Китай и Средиземно море се считат за родно място на лена. Първоначално най-старата зърнена култура се отглежда в Йерихон. През X-XI век селяните от Киевска Рус преработвали лена във влакна и малко, за да им плащат наем и данъци. Няколко века по-късно се появява търговското производство на лен.
Хранителна стойност и състав на ленените семена:
Лененото семе съдържа три вида ценни полиненаситени мастни киселини (Омега-3, Омега-6 и Омега-9), чийто правилен баланс е необходим за всички жизнени процеси на човешкото тяло. По отношение на съдържанието на Омега-3 ленените семена превъзхождат всички хранителни растителни масла (тази киселина в ленените семена е 3 пъти повече, отколкото в рибеното масло).
Аминокиселинният състав на протеините от ленено семе е подобен на състава на растителните протеини от соя, известен със своята хранителна стойност. Ленените семена са отличен източник на растителни фибри, високото съдържание на които в храните спомага за намаляване на риска от рак и има положителен ефект върху имунитета. Поради високото съдържание на полизахариди, отварата от ленено семе има обгръщащо и бактерицидно действие при гастрит и стомашна язва.
Лигнаните ("растителни хормони“), които са 100 пъти по-богати на ленени семена, отколкото в други растителни продукти, са добре известни като антиоксиданти, които предотвратяват рака. Те също имат антибактериални и антивирусни ефекти.
Витамини F, A, E, B. Ленените семена са отличен външен източник на витамин F, който е важен за организма и участва активно в метаболизма на мазнините и холестерола (този витамин не се синтезира в организма). Витамините А и Е ("витамини на младостта“) имат благоприятен ефект върху кожата - благодарение на тях лененото семе е било използвано в много козметични рецепти.
Освен това лененото семе е важен източник на селен, който от своя страна предотвратява развитието на тумори, прочиства тялото от тежки метали, спомага за подобряване на зрението и мозъчната дейност. Лененото семе също е богато на лецитин, толкова полезен за хората.
Ползите от лененото семе:
В природата има два вида ленено семе - златно ленено семе и кафяво ленено семе. Най-разпространеният вид търговско ленено семе като хранителен продукт е семето с наситено кафяв цвят. По-рядко срещано е златното ленено семе, със светлокафяв, почти кремав цвят. И двата вида ленено семе не се различават по размер, свойства и състав на полезните вещества.
Например, линамаринът равномерно покрива стомаха и предотвратява усвояването на вредните токсини. Вътрешното възпаление постепенно изчезва. Фибрите прочистват тялото и увеличават скоростта, с която храната преминава. Мазните масла (Омега-3 и Омега-6) имат противовъзпалително и регенериращо действие. Ето защо ленените семена помагат при запек. Освен това количеството мастни киселини в лена е много по-голямо, отколкото в традиционните риби и месо.
Според Националната база данни за хранителните вещества на USDA, която съдържа информация за състава и енергийната стойност на храните, ленените семена са богат източник на микроелементи, невъглехидрати, неклетъчни хранителни вещества, алфа-линоленова киселина или омега-3.
Хормоноподобни съединения лигнани намаляват риска от злокачествени тумори. Те имат антибактериално, антивирусно и антиоксидантно действие. Витамините от група В, които също присъстват в семената, ускоряват метаболизма. Намалява нивото на телесните мазнини (поради което е така препоръчително за затлъстели хора). Магнезият е отговорен за растежа на костите и сърдечно-съдовата функция. По-специално, той контролира сърдечната честота и нормализира кръвното налягане. Лененото семе е отличен помощник при лечението на дихателната система, както и при заболявания на костната система. Фосфорът влияе върху функционирането на мозъка и нервната система, киселинно-алкалния баланс. Медта взаимодейства с ензимите в тялото. Участва в метаболизма на мазнините и въглехидратите, - обяснява диетологът Елена Соломатина, кандидат на медицинските науки.
Освен това експерти от Американската асоциация по хранене твърдят, че лененото семе е отличен източник на важни за човешкото здраве линолова и алфа-линоленова мастни киселини. Според учените разтворимите диетични фибри помагат за нормализиране на нивата на холестерола и глюкозата в кръвта, а неразтворимите фибри, абсорбиращи водата, нормализират работата на стомашно-чревния тракт, включително подобряват перисталтиката.
Забележка: натрошените ленени семена са по-полезни от цели семена, които може да не бъдат усвоени в стомаха.
Лененото семе не винаги е полезно!
Например, лекарите препоръчват на жените да спрат да ядат тези зърнени храни по време на бременност. Това се дължи на факта, че ленът има подобни на естроген свойства. Това може да доведе до необичайно развитие на плода или до преждевременно раждане.
Също така, не злоупотребявайте с лененото семе, ако страдате от чревна непроходимост. Зърнените храни съдържат много фибри, така че допълнително могат да се появят коремни болки, гадене, метеоризъм, диария и запек.
Използването на ленени семена в медицината:
Ленът убива злокачествените ракови клетки, поради което често се използва за профилактика на рак на простатата, дебелото черво и гърдата.
За мъжете ленът е полезен с това, че понижава и нормализира нивата на холестерола, а също така регулира гликемичното ниво в кръвта.
Ленените семена се препоръчват на жените за намаляване на горещите вълни по време на менопаузата. Освен това той "подобрява“ психоемоционалното състояние на жената: тя става по-спокойна и уравновесена.
На децата могат да се дават отвари с ленени семена при кашлица, грип и ARVI - те се борят с паразитите и нежно отстраняват храчките.
Като цяло, ако човек консумира редовно ленено семе, той може да отслабне. Също така кожата му ще стане по-устойчива на радиация и негативна среда. В крайна сметка ленът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Болести на храносмилателната система. Отвара от ленени семена поради обгръщащия и омекотяващ ефект има защитен ефект върху лигавицата на хранопровода и стомаха и може да се използва за лечение на стомашни язви и гастрит. Фибрите, които са богати на ленени семена, активират предимно дейността на червата, помагайки на човек да се справи с хроничния запек. Това "слабително" действие на ленените семена се дължи на факта, че подуването в червата, те увеличават обема на съдържащото се черво и по този начин стимулират изпразването му. Ежедневният прием на 50 грама ленени семена в продължение на две седмици е ефективно народно средство за лечение на чревни заболявания, дори при възрастни хора със слаб имунитет. Редовното използване на ленените семена спомага за значително подобряване на чернодробната функция, значително инхибира усвояването на токсините, помага за прочистването на организма от токсини.
Сърдечно-съдови заболявания. Ленените семена съдържат голямо количество полиненаситени мастни киселини Омега-3, чието присъствие в организма спомага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и кръвното налягане. Използва се за профилактика и лечение на атеросклероза, инсулт, инфаркт, тромбоза и други нарушения на сърдечно-съдовата система.
Онкологични заболявания. Ленените семена съдържат два важни компонента, които намаляват риска от хормонозависим рак - киселина Омега-3 и лигнани "растителни хормони“.
Захарен диабет. Лененото семе, което усилва действието на инсулина, се използва и за профилактика и лечение на диабет.
Възпалителни заболявания. Омега-3, съдържаща се в ленените семена, повишава цялостния имунитет на организма, което предотвратява появата и развитието на възпалителни процеси. Компресите от ленено семе омекотяват циреите и абсцесите, използват се при лечение на заболявания на ставите, а тинктурите от ленено семе - при лечение на възпалителни процеси в устата и гърлото.
Пречистване на тялото от радионуклиди. Ленените семена са мощен сорбент, който не отстъпва на активен въглен по своите свойства и за разлика от изкуствените сорбенти, той не влияе на разрушаването на клетките на тялото. Това е основата на използването му при лечението на пациенти с лъчева болест.
В народната медицина лененото семе е известно като добро отхрачващо средство. Редовната консумация на ленени семена облекчава астматичните пристъпи и спомага за облекчаване на протичането на алергични заболявания, подобрява функцията на бъбреците, щитовидната жлеза, нормализира хормоналния баланс при жените.
Как да ядем ленено семе?
Ленените семена обикновено се ядат в грубо смляна форма с голямо количество течност. Тъй като подуването на лененото семе трябва да възникне директно в червата, не се препоръчва предварително да се накисва (с изключение на случаите на възпаление в червата).
ВАЖНО! Смляното ленено семе не се нуждае от топлинна обработка. Препоръчително е да се ядат ленени семена веднага след смилането поради бързото им окисляване във въздуха поради високото съдържание на ленено масло.
Препоръчва се смляното ленено семе да се смеси с мед или конфитюр в съотношение 1: 1 преди употреба. Също така е полезно да добавяте ленени семена към каши, зеленчукови салати, да използвате с кисело-млечни продукти, да добавяте към домашни сладкиши.
Дозировка: за профилактични цели ленените семена се препоръчват да приемат най-малко 5 g на ден, а за лечебни цели - да приемат 2 супени лъжици сутрин и вечер (средно не повече от 50 грама на ден). Курсът на лечение - от един до няколко месеца.
Противопоказания. Моля, обърнете внимание, че употребата на ленени семена в количество над 1 супена лъжица на ден в някои случаи може да причини дискомфорт в черния дроб (поради повишеното съдържание в семената на лененото масло).
Оставете коментар