В тази статия ще Ви разкажем за Зеленоустата мида - абсолютно работещ продукт, насочен към поддържане на ставите и не само с превантивна цел, но и като пълноправен компонент на комплексната терапия на ставни заболявания. Защо използваме израза "абсолютно работещ“? Тъй като тази мида ефективно помага дори на домашни любимци, по-специално на кучета.
- Ако изпитвате болки в ставите и гръбначния стълб.
- Ако имате артрит, артроза, остеохондроза, подагра (като част от комплексната терапия).
- Имате болезнени усещания в ставите?
- Нуждаете се от профилактика на остеопороза?
- Или сте спортист, който ежедневно има интензивни тренировки?
То тогава продължавайте да четете по-надолу.
Малко предистория за Зеленоустата мида!
Зелените миди (или миди със зелени устни) са мекотели, открити край бреговете на Нова Зеландия. Мидите са традиционна храна на аборигените от Маори. Свойствата на зелените миди привличат вниманието на съвременния свят едва през 60-те години на ХХ век, когато лекарите забелязали, че представителите на народа Маори практически нямат заболявания на ставите и гръбначния стълб, като артрит, артроза, остеоартрит, остеохондроза и други, дори и в напреднала възраст.
Жителите на тези места остават мобилни и здрави до дълбока старост въпреки трудните условия на живот. Проучванията показват, че това се дължи на мидите, които присъстват често в диетата на аборигените. Най-вече защото зеленоустите миди съдържат мукополизахариди. В тялото те се намират в съединителната тъкан на хрущяла. Именно те позволяват на ставите да останат здрави до края на живота им.
Новозеландските мекотели получават името си поради характерния зеленикав цвят по краищата на черупките. Това са много капризни морски обитатели. Те живеят само в чиста вода, с изключение на бреговете на Нова Зеландия, не се срещат никъде другаде по света.
Учените са установили, че тези миди съдържат голямо количество мукополизахариди (или гликозаминогликани), които в човешкото тяло са част от междуклетъчното вещество на съединителната тъкан (включително хрущяла). Благодарение на мукополизахаридите се осигурява изразеното благотворно въздействие на мидите върху ставите.
Скоро е разработена технология за производство на екстракт от миди, която позволява да се запазят техните свойства. Процедурата за получаване на екстракта е доста трудоемък процес и отнема много време, тъй като в процеса на приготвянето му не се използват повишени температури и химически компоненти, а мидите се запазват в естествения си вид.
В наши дни добавките със Зеленоустите миди добиват все по-голяма популярност и се приемат при хронична болка в ставите, хрущялите, възпалените тъкани, артрит и ревматизъм. Редовният прием на хранителни добавки на основата на миди със зелени устни има положителен ефект върху хрущялната тъкан и цялата мускулно-скелетна система.
Какво има в състава на зеленоустата мида?
За да разберете защо мидите са полезни, на първо място, трябва да споменем техния уникален състав. Той включва:
- лесно смилаем протеин;
- микроелементи - калий, цинк, бор, йод, желязо, селен, кобалт, фосфор, калций и много други ценни минерали, разтворени в морска вода;
- витамини - A, C, E, PP, D и витамини от Б групата;
- фолиева киселина;
- Омега-3 мастни киселини
- Глюкозамин
- Хондроитин сулфат.
- полиненаситени мастни киселини Омега 3 и 6;
- животинско нишесте - гликоген, който контролира нивата на кръвната глюкоза.
Тези морски дарове практически не съдържат мазнини и въглехидрати, а само протеин и аминокиселини.
Благодарение на съдържанието си на омега-3 мастни киселини, Зеленоустата мида е полезна за ставите, костите, кожата, сърдечно-съдовото здраве, здравословните нива на холестерол и др. Човешкия организъм не може да произведе есенциалните мастни киселини и за това се препоръчва приема на подходящи хранителни добавки.
Глюкозамин и хондроитин се използват от организма за образуване на хрущял. Колкото до хондроитина – той има свойството да елиминира ензимите, които разграждат хрущяла.
Всички тези незаменими елементи, съдържащи се в зелената мида, я правят ненадмината в действието си срещу възпаление и износване на ставите, както и в профилактично действие. Зелените миди могат да се консумират пресни само в Нова Зеландия, но добавките от екстракт от зелена мида бързо стават известни по целия свят.
Ползите от мидите:
Месото на Зеленоустата мида се състои главно от протеин, който е лесно смилаем. Въпреки високото си съдържание на мазнини, ракообразните не са вредни за нивата на холестерола. Мидите съдържат точно полиненаситените мастни киселини, необходими за добрата мозъчна функция.
Мидите са богати на различни микроелементи и много витамини. Незаменимите антиоксиданти помагат да се възстанови здравето на отслабените хора, да се намали въздействието на вредния окислителен процес. Голямо количество йод компенсира липсата на този микроелемент в организма. Мидите са особено полезни за хора с недостатъчна функция на щитовидната жлеза.
Зеленоустата мида е много добър източник на цинк поради липсата на вещества, които пречат на усвояването му. Аминокиселините в ракообразните подобряват разтворимостта на цинка, който е от съществено значение за синтеза на много ензими. Цинкът се съдържа в инсулина, участва в енергийния метаболизъм, поради което спомага за намаляване на теглото, като ускорява метаболизма. Доказано е, че редовният прием на Зеленоуста мида намалява възпалението, укрепва имунната система, което е изключително полезно при заболявания като артрит.
Защо да изберем хранителна добавка със Зеленоуста мида?
- Намалява болката и възпалението чрез блокиране на възпалителните фактори в ставите, включително ревматоиден артрит. Мидите са уникални в този смисъл: подобно действие не е характерно за нито един от известните хондропротектори.
- Възстановява смазването на ставите и осигурява качествен състав на вътреставната течност.
- Възстановява и подхранва засегнатия хрущял, предотвратява износването на хрущялната плоча при повишен стрес.
- Помага за по-добра подвижност на ставите.
- Насърчава подобряването на метаболизма и премахва токсичните вещества.
- Повишава имунната защита.
- Насища с основни хранителни вещества.
- Укрепва кръвоносните съдове и сърдечния мускул.
- Помага за отслабване.
- Нормализира храносмилането.
- Подобрява състоянието на кожата.
- Поддържа функцията на щитовидната жлеза.
- Насърчава бързото заздравяване на рани.
- Има благоприятен ефект върху психо-емоционалното състояние.
- намалява тежестта на възпалителния процес.
- подобрява качеството на синовиалната течност.
- намалява болката при ходене, продължително седене.
- премахва сутрешната скованост.
Полезните свойства на мидите включват и способността да имат благоприятен ефект върху хемопоетичната система. Продуктът има най-ниско съдържание на холестерол, което му позволява безопасно да бъде включен в менюто на хора, склонни към атеросклероза.
Ползите от зеленоустата мида за женското тяло:
За да отговорим на въпроса, какви са ползите от зеленоустата мида за жените, на първо място трябва да се отбележи ниското им съдържание на калории - 76 ккал на 100 г. Морските дарове остават нискокалорични независимо от начина на приготвяне, което позволява да се включва в различни диетични и разтоварващи менюта. Вторият по важност фактор ще бъде високото съдържание на желязо, което поддържа нормалните нива на хемоглобина.
Киселини: пантотенова и фолиева, имат благоприятен ефект върху състоянието на бъдещата майка и пълното развитие на плода. Повишената концентрация на хранителни вещества придава младост на женската кожа, красота на косата и сила на ноктите.
А ползите за мъжете?
И в този случай те са безценни. Както бе споменато по-горе, Зеленоустите миди са най-богатият източник на животински протеини, мастни киселини и незаменими аминокиселини. Помагат за изграждане на мускулна маса и укрепване на сърдечно-съдовата система, предотвратявайки инсулти и инфаркти. За храненето на спортисти мидите са просто идеални - изобилие от протеини и без мазнини. Невъзможно е да не споменем богатството на минералния състав, който включва много елементи, полезни за мъжкото тяло. Освен това действат като афродизиак и подобряват репродуктивната способност.
Зеленоустата мида помага още при:
- ревматоиден артрит и остеоартрит
- лумбосакрален радикулит
- различни ставни болки
- дегенеративни процеси в ставите
- увреждане на ставния хрущял
- наранявания по време на тежки упражнения
- наднормено тегло
- необичайни движения и спортни наранявания
- дълго седене на работа
- залежаване заради болест
5 предимства на Зеленоустата мида пред рибеното масло:
Всички сме добре запознати с ползите от омега-3 мастните киселини, получени от рибата, и способността им да намаляват възпалението в ставите и тъканите. Маслото от миди със зелени устни обаче има няколко предимства пред рибеното масло и съответно има по-изразен противовъзпалителен ефект.
- Омега-3 в рибеното масло съдържа два основни типа полиненаситени мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Омега-3 от зеленоустата мида също съдържа рядката ейкозатетраенова киселина (ЕТА). Тя е в пъти по-силна от EPA и DHA, действа почти на генетично ниво, намалявайки производството на циклооксигеназа. Инхибирането (намаляването) на циклооксигеназата е важна стъпка за намаляване на болката и възпалението. Обичайните инхибитори на циклооксигеназата са нурофен, аспирин и парацетамол.
- Тъй като ейкозатетраеновата киселина е в пъти по-силна от ейкозапентаеновата киселина, много по-малко са необходими за постигане на видим противовъзпалителен фармацевтичен ефект и следователно ще харчите по-малко пари за хранителни добавки.
- В допълнение към своите противовъзпалителни свойства, зеленоустната мида се счита за суперхрана, тъй като съдържа широка гама от витамини, минерали, омега-3 мазнини, аминокиселини, антиоксиданти, ензими и много други хранителни вещества.
- Големите количества уловена риба причиняват значителна вреда на околната среда. Този вид миди се добива по много щадящ начин, който не вреди на други морски обитатели. Новозеландските миди Greenshell ™ са признати за една от най-добрите биологични морски дарове в света от Института "Син океан“ на МОК и са получили наградата "Син океан“.
- Мидите със зелени устни се намират в девствени води край бреговете на Нова Зеландия, които са едни от най-чистите в света поради отдалечеността си от гъсто населените центрове. По този начин мидите не са податливи на вредното въздействие на замърсяването, а планктонът, с който се хранят, е богат на хранителни вещества, което ги прави по-хранителни от рибеното масло, получено от риба в потенциално замърсени води.