Кивито е малък плод, покрит с кафява мъхеста кора. То бива два сорта: златно и зелено. Месестата част на плода може да бъде със зелен или жълт цвят. Във вътрешността му има малки черни семена, разположени във вид на овална шарка. По аромат кивито напомня на ягода. Страни, в които се отглежда масово, са САЩ, Италия, Франция, Япония и Чили.

Кивито е богато на фолиева киселина, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

То може да се консумира самостоятелно и да се добавя в салати. Изчистеният плод се използва за украсяване на сладкарски изделия. Благодарение на киселините в състава му то помага на месото да не е жилаво.

Състав

Кивито е богато на фолиева киселина, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. В него присъстват също витамини С, К, Е, В9, В6 и микроелементите калий, мед, манган, магнезий. В плодът се съдържа фруктоза, която може да замени захарта и не влияе на нивото на инсулина.

Полезни свойства

Благодарение на състава си кивито оказва благотворно въздействие на различни системи в организма и подобрява неговата работа.

За костите

Медта в състава на киви укрепва опорно-двигателната система. Това свойство е важно за децата, тъй като костите им растат бързо.

За съня

Научно доказано е, че плодът влияе на качеството на съня при възрастните хора, страдащи от безсъние. За това свойство отговарят антиоксидантите и серотонинът. За да се избавите от безсъние, употребявайте 2 кивита 1 час преди сън в продължение на 4 седмици.

За сърцето

Научно доказано е, че плодът влияе на качеството на съня при възрастните хора.Калият от състава на растението укрепва сърдечно-съдовата система и нормализира нейната работа. Редовното постъпване на калий в организма защитава от хипертония и исхемична болест на сърцето. Семената на кивито са източник на омега-3 мастни киселини, намаляващи риска от развитие на инсулт.

За нервите

Антиоксидантите в състава на плода укрепват нервната система. Веществата, съдържащи се в него, помагат в профилактиката на аутизъм и проблеми с ранното развитие при децата.

За зрението

Витамин А в кивито подобрява зрението, витамин С намалява риска от развитието на очни проблеми.

За белите дробове

Растението защитава дихателната система от заболявания. Ежедневната употреба на 1 плод предотвратява астма, хрипове и задух. Изследванията показват, че яденето на киви намалява продължителността и тежестта на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища при възрастните хора.

За червата

Помага за бързо нормализиране на работата на храносмилателната система. Фибрите отстраняват синдрома на раздразненото черво, запек, диария, подуване на стомаха и болки. Благодарение на кивито се нормализира обмяната на веществата и се подобрява храносмилането.

За бъбреците

Калият в състава му избавя от камъни в бъбреците и предотвратява повторното им образуване. Редовната употреба на плода подпомага дейността на пикочно-половата система.

За половата система

Аминокиселините в състава на киви помагат в профилактиката и лечението на импотентност.

За кожата

Плодът е полезен за кожата, косата и ноктите. Изяждайте ежедневно по 1 киви и ще получите нормата калций, витамини А, Е и С, които съдействат за еластичността на кожата, красотата на косата и структурата на ноктите. Фосфорът и желязото в него помагат за съхраняване на младостта на кожата и забавяне на появата на бели коси.

За имунитета

Витамин С укрепва имунитета. В кивито той се съдържа повече, отколкото в останалите цитрусови плодове. Антиоксидантите в състава на плода укрепват организма и подобряват неговата способност за борба с вирусите и бактериите.

За бременните

Киви е полезно при бременност, тъй като съдържа фолиева киселина и витамин В6. Киви е полезно при бременност, тъй като съдържа фолиева киселина и витамин В6. Елементите помагат на плода да се развива нормално и подобряват състоянието на нервната система при жените.

Вреда и противопоказания

Киви не бива да употребяват хората, имащи следните проблеми:

  • Алергия към витамин С;
  • Гастрит;
  • Стомашна язва;
  • Повишена киселинност на стомашния сок.

Вреда може да възникне при прекомерна употреба на плода, като тя се изразява в отоци, обриви, сърбеж, гадене и разстройство в храносмилателната система.

Как да изберем кивито?

  • Мекота на плода. Ако когато го натиснете, почувствате леко потъване, значи кивито е узряло и готово за употреба. Прекалената мекота или твърдост сочат, че то е развалено или не е узряло.
  • Аромат. Той трябва да се усеща като смес от мирис на ягода и диня. Киселият аромат говори за гниене под обелката.
  • Външен вид. Власинките по кората му трябва да са здрави, но лесно да се почистват, по плода не бива да има тъмни петна.

Как да го съхраняваме?

Кивито запазва за дълго време полезните свойства и свежестта си при ниски температури, но не по-ниски от нулата. Съхранявайте го в хладилника. Ако то не е достатъчно узряло, може да го оставите за няколко дни на стайна температура. Отчитайки всички изброени свойства на плода, той може да бъде отнесен към най-полезните за човека продукти.

За красотата

Красива кожа

Фосфорът и желязото в него помагат за съхраняване на младостта на кожата и забавяне на появата на бели коси. Кивито има алкална природа, а това означава, че помага за въздействие срещу киселите продукти, които често употребяваме. Здравото тяло – това е тяло с добър баланс на pH, който помага за поддържане на нивото на Вашата енергия и младостта на кожата. Плодовете на киви съдържат омега-3 мастни киселини, каротиноиди, полифеноли и способстват за сърдечното здраве.

Рецепти за красота

Подхранваща маска за кожа

Смесете едно обелено киви, 1 с. л. сметана и 1 ч. л. мед. Нанесете получената смес на почистена кожа, избягвайки областта около очите. Дръжте маската на лицето си 20 минути, след което измийте с хладка вода.

Подмладяващ пилинг с киви

Смесете едно обелено киви и 2 с. л. утайка от ситно смляно кафе. С помощта на получения скраб масажирайте леко кожата на лицето си и оставете 5 минути. Измийте с хладка вода.

Маска за комбинирана кожа

Едно обелено киви се добавя към един разбит яйчен белтък, 1 ч. л. растително масло и 1 с. л. зелена хума. Разбърква се до получаване на еднородна маса и се нанася на лицето за 10 минути. Измива се с хладка вода.

Зимна маска срещу мазна коса

За да може косата дълго време да остане чиста през зимата, правете маската веднъж седмично. Смесете два обелени плода, сокът от половин лимон и 100 мл кисело мляко. Нанесете сместа в корените на суха коса, а след 15 минути нанесете маската по цялата дължина. След 10 минути я изплакнете с топла вода и внимателно измийте главата си с шампоан.