Жълта билка-чудо

Бутракът е билка, която се използва за лечение на много и различни заболявания. Той представлява тревисто растение с тънък и разклонен корен. Стъблото е цилиндрично и е зелено на цвят, но има и случаи, в които е със слаб червеникав оттенък. Бутракът има срещуположни листа. На цвят са тъмнозелени и гладки, но не са изключение и случаите, в които са с влакънца. Средният лист е по-едър от другите. Кошничките на бутрака са цветни и изправени без езичести цветове, като са разположени по една на върховете на стъблото и неговите разклонения. Цветът им е жълт и имат полукълбести обвивки.

Плодовете на Бутрака са с три стени или са сплескани и са снабдени с 2 до 4 осила, също така са и назъбени, като зъбите им са обърнати надолу. Интересното е, че с тях могат да се закачат за дрехи или за други предмети.

Периодът, през който цъфти бутракът, е от месец юли до месец септември, а плодовете му започват да узряват от месец август до месец октомври. След като плодовете узреят, цветът на кошничките започва да се променя и постепенно те потъмняват.

Разпространение на бутрака

У нас можем да срещнем бутрака, изпълняващ роля на заплевител, по влажни места, около ручеи и канавки, както и по блатистите места .Като цяло е растение, което се култивира в Европа.

Начин на беритба и сушене

Бутрак е лечебна билка, която помага за лечение и профилактика на много болести

Както всяка билка, и бутрак има специфичен начин на бране, който трябва да знаем. Брането му започва от горните му части в началото, когато започва да цъфти, и по време на самия цъфтеж. Хубаво е още при самото бране да се почиства от прецъфтелите цветни главички и от другите примеси и повредени листа. При беритбата трябва да се внимава този бутрак (Bídens tripartíta) да не се смесва с другия известен у нас вид бутрак (Bidens cernuus L.). Двата вида бутрак се различават по вида на листата. Листата на Bidens cernuus L. са цели, а кошничките му са увиснали с добре развити цветове.

След брането на бутрака идва ред и на неговото сушене. Материалът, който сме събрали, трябва да се суши в проветриви помещения, като трябва да бъде разпрострян на тънък пласт върху постелки или рамки. Другият вариант на сушене е в сушилня при температура до 45 градуса. За да разберем дали правилно сме изсушили бутрака, трябва да обърнем внимание как изглеждат изсушените стръкове. Те трябва да са запазили естествения си вид и да отговарят на описанието, на което обърнахме внимание в "Какво знаем за растението Бутрак“. Миризмата трябва да е своеобразна и да се усилва при разтриване между пръстите, а вкусът – парлив. Не трябва да допускаме потъмнели стъбла и листа и прецъфтели кошнички. След сушенето бутракът трябва да се съхранява на сухо и проветриво място.

Състав:

  • Горчиви и слузести вещества
  • Каротин (провитамин А)
  • Витамин С
  • Лутеолин
  • Етерично масло

Информация за някои от нещата, които съдържа бутракът

  • Бутрак съдържа много витамин А, витамин С и етерични маслаКаротин (провитамин А) – каротинът се среща в хлоропластите и хромопластите. Има оранжев цвят и именно на него се дължи оранжевият цвят на морковите и на други зеленчуци. Той участва и в много процеси на тялото, но тъй като то не произвежда само каротеноиди, се налага да си го набавяме чрез различни храни и добавки. Липсата на каротин в организма може да доведе до отслабване на имунната система, а това – до появата на различни здравословни проблеми. Има много видове каротин в природата, но най-често срещаният вид е именно провитамин А. Провитамин А има важна роля за сърдечната функция и за имунитета. Също така има благоприятно действие за очите, като предотвратява появата на катарактата.
  • Витамин С – витамин С е един от най-разпространените витамини и хранителна добавка необходима за развитието и растежа на тъканите, както и на всички части на тялото. Той спомага за образуването на колагена. Аскорбиновата киселина, както е второто име на Витамин С, намира широко приложение, особено през зимния сезон. Главно се използва за лечение на простудни и грипни заболявания или просто за профилактика. Организмът не произвежда витамин С, затова трябва да си го набавяме чрез различни хранителни продукти, като например плодовете. Ето и някои от тях: ягоди, папая, цитрусови плодове.
  • Лутеолин – той е най-обнадеждаващото противораково и противовъзпалително съединение.
  • Етерично масло етеричното масло е използвано като лекарство в миналото. Също така се използва и в парфюмерията, козметиката, при производство на сапуни и за ароматизирането на храни и напитки, и някои перилни препарати.

Интересни рецепти с бутрак

Рецепта за сенна хрема – взимат се връхчетата на бутрака и една чаена лъжица от тях се залива с половин литър вряла вода, след което се оставя да престои около 20 минути. Това, което трябва да се получи, ако билката е прясна, е прозрачна течност със златист цвят. Ако цветът е мътен или зеленикав, значи билката е остаряла и не бива да се използва. Пие се като чай по 1 чаша 3 пъти на ден. Изключително важно е да се знае, че билката не трябва да се приема прекалено дълго време, защото продължителната употреба може да доведе до падане на кръвното налягане, раздразнителност и промяна в нервното състояние.

Бутракът намира широко приложение и при лечението на жлъчно-чернодробни заболявания, при бъбречни болести, кожни проблеми както и при нощно напикаване, хемороиди и болки в ухото. Рецептата е следната:

  • Взимат се 1 или 2 стръка от бутрака и се варят за около 10-15 минути. Получената отвара се прецежда добре и се жабурите с нея по 4-5 пъти на ден.
  • За болки в ухото се взима 1 стрък от бутрака, нарязва се на дребно и се вари за около 25 минути. Отварата се прецежда много внимателно и с нея болното ухо се промива по 1 или 2 пъти на ден.